• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Do Alu może jeszcze pójdzie, ale w stalowej nie widzę tego profilu noska.

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Dokładnie. maja zły kształt. A po pół roku je ściągnąć też masakra.

czechu77

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Tomaszów Maz.
Pytanie o ceny usług zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Dziś miałem na przekładkę bejce na laczkach 315/35r20 runflat. Powiedziałem 30zł/szt. Gość kręcił głową, że drogo no ale się zgodził. Fakt że u mnie mała i biedna mieścina ale ciekaw jestem ile wy byście w swoich warsztatach wzięli za taką usługę?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nie wiem jaka felga, ale 50zl netto minimum za szt.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Odsyłam do konkurencji w takim wypadku.
też tak robie
ile wy byście w swoich warsztatach
to chyba rozmiar z X5 czyli suw 168 i to od zaszłego roku.
skoro było mu za drogo, to przypuszczam, ze zawory też by należało wymienić, bo taki za chwile przyjedzie z reklamacją, że mu powietrze schodzi, a ostatnio były wymieniane przez pierwszego właściciela 13 lat temu

EditionOne

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Nowy Tomyśl
też tak robie
to chyba rozmiar z X5 czyli suw 168 i to od zaszłego roku.
skoro było mu za drogo, to przypuszczam, ze zawory też by należało wymienić, bo taki za chwile przyjedzie z reklamacją, że mu powietrze schodzi, a ostatnio były wymieniane przez pierwszego właściciela 13 lat temu

Jak już się jedno rusza, to powinno się wymienić z automatu wentyle. A nie czekać na decyzje klienta ;p

Sam myślę, żeby wejść w wulkanizację i przyznam, że nie jest to łatwy temat. Na razie analizuje sytuację regionie i powoli przystosowuje warsztat pod ewentualną wyważarkę, montażownice i możliwe jakąś wannę. Dochodzi też temat sprzedaży opon, czy warto trzymać popularne rozmiarówki u Siebie, czy nastawić się na "zamówienia". W teorii i praktyce mam miejsce do trzymania, ale z klientami jest różnie:) Każdy przeważnie, chce na już ;D

W pierwszej kolejności raczej postawię na "automaty", żeby wejść na rynek i przede wszystkim się pokazać. A jeśli będzie zapotrzebowanie, to zawsze utworzyć drugie stanowisko z pół automatem. Tyle o moich przemyśleniach.

Co do Ravagliol, Uni-Troll, Redats i innych, to na razie nie mam zdania:) Wiadomo, że każdy zachwala swój produkt i trzeba się kierować rozsądkiem, a jeśli jest możliwość zobaczyć na żywo.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
czy warto trzymać popularne rozmiarówki u Siebie, czy nastawić się na "zamówienia".
Warto i to w opcji budżet i klasę srednia/wyższa opon.
My trzymamy 195 65 15, 205 55 16, 225 45 17, 185 65 15 i może jeszcze z 3 inne rozmiary. Reszta na zamówienie. Czas oczekiwania na oponę to max 24h więc nie opłaca się trzymać wszystkiego.

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Jak już się jedno rusza, to powinno się wymienić z automatu wentyle. A nie czekać na decyzje klienta ;p

Sam myślę, żeby wejść w wulkanizację i przyznam, że nie jest to łatwy temat. Na razie analizuje sytuację regionie i powoli przystosowuje warsztat pod ewentualną wyważarkę, montażownice i możliwe jakąś wannę. Dochodzi też temat sprzedaży opon, czy warto trzymać popularne rozmiarówki u Siebie, czy nastawić się na "zamówienia". W teorii i praktyce mam miejsce do trzymania, ale z klientami jest różnie:) Każdy przeważnie, chce na już ;D

W pierwszej kolejności raczej postawię na "automaty", żeby wejść na rynek i przede wszystkim się pokazać. A jeśli będzie zapotrzebowanie, to zawsze utworzyć drugie stanowisko z pół automatem. Tyle o moich przemyśleniach.

Co do Ravagliol, Uni-Troll, Redats i innych, to na razie nie mam zdania:) Wiadomo, że każdy zachwala swój produkt i trzeba się kierować rozsądkiem, a jeśli jest możliwość zobaczyć na żywo.

Dokładnie tak jak piszesz - rozsądek przede wszystkim :) Każdy niech wybiera to co mu najlepiej pasuje, a przede wszystkim spina się budżetowo :) i wtedy to jest rozsądne.
a co do wyboru sprzętu - zobacz sobie poradniki naszych Ekspertów ;) :
- http://bit.ly/wybor-wyważarki
- http://bit.ly/wybór-montazownic

Rys188

Nowy
Punktów
0
Witam. Potrzebuję wyważarka którą będę mógł sam skalibrować i żeby był dobry dostęp do części i servisu. Budżet 10 tyś.

Rys188

Nowy
Punktów
0
Myślałem o hoffmanie, ale gdzieś na forum czytałem że komuś się miernik odległość rozkalibrował i że tylko servis może wykonać kalibracja.
Jest jeszcze w tej cenie ravaglioli, sicam.

Ostatnia edycja:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
HOFFMANA mogę Ci polecić, pracuję na nich już długie lata i jestem bardzo zadowolony.

CubeBonus

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Kraków
Co do cennika.
Mój rynek to wieś 25 km od centrum dużego miasta, w promieniu 5km około 7 zakładów wulkanizacyjnych z czego jeden stosunkowo duży, ze sporym asortymentem używek.
Idę na jakość, alufelgi zawsze porządnie odtłuszcozne przed naklejeniem ciężarka, wyważarka ustawiona na zaokrąglanie do 5 gram, gdy felga jest prosta zawsze ważę do "Ogr".
Piasty czyszczone za każdym razem oraz smarowane smarem ceramicznym.
Koła zawsze dociągane kluczem dynamometrycznym według danych z tabeli.
Wentyle zmieniane gdy są popękane.
W zeszłym roku robiłem wymianę miedzy 50-60zł za stalówki w osobówkach
aluminiowe od 60-80zł czasami za 100zł z RFT i czujnikami na niskim profilu.
Obecnie w załączniku cennik, czasami ludzie krzywią nos przy płaceniu, ale każdy kto przyjechał stwierdził że felgi zmieniamy najszybciej i na sprzęcie na którym nigdy wcześniej w okolicy się nie spotkali, jeden z klientów stwierdził że nigdy nie wiedział by ktokolwiek czyścił piasty i smarował ceramiką przed założeniem koła.

Załączniki

• 74455198_2456247721363962_5058081769299902464_o.jpg
    74455198_2456247721363962_5058081769299902464_o.jpg
    174,4 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom