• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
Mam dokładnie taki zestaw od kilku tygodni dopiero.
Wykonanie (solidność) i praca super. Żywotność nie mam pojęcia, ale raczej trochę posłuży.
Masz może porównanie do unitrola? Bo stoję na rozdrożu między tymi dwiema firmami.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ravaglioli a unitrol to jak mercedes do fiata.

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
Ravaglioli a unitrol to jak mercedes do fiata.
Tak należałoby pomyśleć. W takim razie skąd te wysokie ceny unitrola w porównaniu do Rav.
Pracowalem kilka lat na maszynach bosch. Fakt w podstawowych wersjach ale nowe maszyny i nie katowane a z 18 na niskim profilu byl problem bez ramienia pomocniczego.
Chce kupić sprzęt do warsztatu jako dodatkowe zajęcie ale im więcej czytam i oglądam tym mniej wiem

Marudaa

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Łomża
Masz może porównanie do unitrola? Bo stoję na rozdrożu między tymi dwiema firmami.
Nie mam żadnego porównania, nigdy wcześniej nie zajmowałem się oponami. Ja wychodzę z założenia, że te maszyny mają pracować na siebie i zawsze biore coś markowego. Już nie raz się przejechałem na pół środkach i powiedziałem sobie ze nigdy więcej.

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
Nie mam żadnego porównania, nigdy wcześniej nie zajmowałem się oponami. Ja wychodzę z założenia, że te maszyny mają pracować na siebie i zawsze biore coś markowego. Już nie raz się przejechałem na pół środkach i powiedziałem sobie ze nigdy więcej.
Wychodzę z tego samego założenia. Ale w unitrolu kusi dostępność bliskiego serwisu i części na miejscu. Mam do nich 100 km. Główny profil twojej firmy to wulkanizacja czy dodatkowe zajęcie? Od kogo kupowałeś swój zestaw?

Marudaa

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Łomża
Wulkanizacja to dodatkowe zajęcie. Kupowałem w lokalnej hurtowni AutoPartner.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
My obecnie pracujemy glownie na corghi, wczesniej na sicam i najwiekszy blad jaki zrobilismy to kupno monterki unitroll.
Jak bede na warsztacie to moge sprawdzic model monterki bo nie pamietam, ale cena cos okolo 24tys (jakies 3 lata temu).
To samo tyczy sie wywazarek. Nigdy wiecej unitrolla.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Ja też się wyleczyłem z Unitrola obecnie mam sporo maszyn od świstoskiego TECO monterki A wyważarki FOCUS jest to to samo co CEMB .CORGHI też bardzo dobra firma chyba jedna z najlepszych mam monterke atiglio 500

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Z włoskich wyważarek od FASEP, najbardziej popularnym modelem od dłuższego czasu jest V585 - nie najtańszy, ale bez przesady. Mamy taką u siebie w warsztacie + B441, która ma prawie 18 lat Mój ulubiony wariant to ten z uchwytem pneumatycznym.

Adam2600

Nowy
Punktów
0
Witam, mam +- 30 tys na wyważarke i montażownice. Co proponujecie?
Chodzi o nowy sprzęt

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Sprawdź np
https://sklep.redats.pl/product-pol...zna-do-kol-z-Ramieniem-REDATS-M-250-3D-2.html - do 26" , jest ramię RUNFLAT/niski profil

oraz

Adam2600

Nowy
Punktów
0
Bardziej myślałem o ravaglioli, evert, fasep. Ale czekam na opinie bardziej doświadczonych

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
Bardziej myślałem o ravaglioli, evert, fasep. Ale czekam na opinie bardziej doświadczonych
Ja kupiłem Ravaglioli i jestem zadowolony. Przyjemnie się pracuje. Wywazarka wolnoobrotowa wiec nie chlapie z mokrych kół. Monterka z ramieniem ogarnia. Ale teraz wziąłbym większą bo przy felgach 21 10 cali szerokości i opona 315 nie jest już tak przyjemnie.

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
1000001059.jpg
Zwróć uwagę na długość wałka wyważarki. FASEP stosuje dość długie walki i możesz zamocować szerokie koło wykorzystując płytę Haweka QuickPlate. To ona dodaje szerokości całego zestawu.

Wiele osób z branży nie wyobraża sobie pracy bez QuickPlate a wtedy długość wałka jest najistotniejsza.

Nie kojarzę długości Ravaglioli i Evert. Zweryfikujesz sam.

xRabbit

Początkujący
Punktów
0
Witam, czy ktoś użytkuje wyważarkę Best Products Profi Dyna 511?

lolo1982

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zawiercie
Witam wszystkich im więcej czytam tym mniej wiem na temat montażownica i wyważarek interesuje mnie taki zestaw do 20 000 czy ktoś kto jest w temacie może coś podpowiedziec. Ktoś pisze że Revaglioli się sprawdza. Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

Punktów
0
Czy ktos posiada hofmann geodyna 7100
Potrzebuję opini o wyważarkach hofmann geodyna 7100 opinie

Do góry Bottom