• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka szkoła?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Taaa... niech rzuci kamien ten któremu nigdy nie spadła skrzynia/silnik mimo posiadania podnośników bo brakło pary w rękach. :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dokładnie, w zawodówce jest chociaż minimum praktyki i przedmiotów zawodowych, a nie jakaśtam budowa komórki zwierzęcej, wiązania kowalencyjne, albo interpretacja poezji barokowej. PO zawodówce do pracy żeby już zbierać doświadczenie, a jednocześnie technikum zaocznie żeby dorobić papierki.
Niestety są też wady-do mechanika, a zwłaszcza do zawodówki chętnie idzie patola.

W polsce? Będą może za 100 lat. Obecnie w elektronikach uczy się o naprawie magnetowidów i tv CRT, a w mechanikach praktyki to głównie serwisowanie kaszla, ew. samochodu nauczyciela/jego znajomych wkręconych na lewo żeby zaoszczędzili na robociźnie. No i nawet jakby dzisiaj zaczęli sprzedawać tylko hybrydy to przez kolejne 20-50 lat w polsce nadal będą jeździć starsze samochody.

Śrubki odkręca się pneumatem ważącym 2kg, jakieś graty typu skrzynia, silnik, dyfer są dźwigane przez wózek albo podnośnik.
Chciałabym żeby tak było że automatyka zrobi wszystko za ciebie :) szczególnie przy wkładaniu skrzyni jak atak nie chce wleźć w dziurę ...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Odpuść sobie mechanikę samochodową- bo jak będziesz miała szczęście to trafisz na dobre warunki pracy i możliwość rozwoju - ale w większości trafisz do zapyziałego warsztatu, z brakami w podstawowych narzędziach, z jeb...aniem po 10 h dziennie za zwykłą stawkę + do tego soboty, bez możliwości jakichkolwiek szkoleń, a więc i rozwoju...:)
Jak już tak chcesz bardzo mieć coś wspólnego z mechaniką, to lepiej idź w kierunku technikum i na studia, mechatronika, obróbka CNC i tp.:)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Po co straszysz? Przecież nie trafi fo Ciebie.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Taaa... niech rzuci kamien ten któremu nigdy nie spadła skrzynia/silnik mimo posiadania podnośników bo brakło pary w rękach. :)
Raczej zabrakło odpowiedniego zamocowania :D

szczególnie przy wkładaniu skrzyni jak atak nie chce wleźć w dziurę ...
To jest akurat jedna z czynności gdzie używanie siły nie jest wskazane, musi wejść bez większego oporu, jak nie chce to coś jest nie tak

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Mój kolega w poprzedniej firmie jak nie szło to przyjął Sete i poszło :hungry:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ale może do ciebie...:) Dobrze jak by za wczasu wiedziała co ją czeka...:)
Raczej nie...
A narzedzi mam full, co potrzeba kupowane, warunki raczej tez spoko, kasa zawsze na czas, brzydze sie pracowac dluzej niz 8h, a w sobote robie jak naprawde musze. :D
Aczkolwiek czesto jest tak jak piszesz...

Ps. Dluzej pracujemy jak jest sezon na wulkanizacji.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A narzedzi mam full, co potrzeba kupowane, warunki raczej tez spoko, kasa zawsze na czas, brzydze sie pracowac dluzej niz 8h, a w sobote robie jak naprawde musze. :D
Dlatego myślę, że nie masz problemu z pracownikami...:)

Lebiedz

SuperMechanior
Punktów
170
Raczej nie...
Aczkolwiek czesto jest tak jak piszesz...

Ps. Dluzej pracujemy jak jest sezon na wulkanizacji.
Zaczynałeś sam od "0" czy przejąłeś warsztat po Ojcu?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ważne żeby mieć do tego serce i cierpliwość bo na warsztacie różnie bywa :) i jak już mechanik nie ma siły, jak ma poranione dłonie, olej albo płyn kapnie do oka, chce się sikać, dzwoni telefon ale nie można przerwać pracy bo załapujesz śrubkę w ciasnym miejscu a nie możesz jej puścić bo wszystko się poprzestawia a śrubka wpadnie do kanału pod raszki to wtedy czujesz że żyjesz :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dlatego myślę, że nie masz problemu z pracownikami...:)
I tak i nie, ale to temat na dłuższą rozmowe :)

Zaczynałeś sam od "0" czy przejąłeś warsztat po Ojcu?
Ojciec miał tylko wulkanizację, ja doszedłem na chwile, zostałem na dłużej, wziąłem dotację na mechanikę i tak jakoś to zaczęło się bujać. Najpierw roboty na kanale (już był), potem jeden podnośnik, za jakiś czas drugi i trzeci. Był czas gdzie pracowało nas 7 na warsztacie, w tej chwili problemy prywtne udupiły wszystko. Nie ukrywam, że "kapitał" ojca pomógł w szybkim rozwoju.

Kotka45

Nowy
Punktów
0
A znacie może jakieś porządne strony z ofertami pracy? Już nie wiem gdzie szukac jakiś ogłoszeń, które faktycznie będą atrakcyjne.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Obstawiam ze wiek 45, a pracy szuka dla syna/córki :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja skończyłem elektronika a latam z silnikami pod pachą

Do góry Bottom