• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaki olej?

kluczyk_dynamometryczny

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Lej 5w40. Nie zmieniaj na gorszy (10w). To się mija z celem. Zalej coś dobrego. Motula, Valvoline. A jak Cie stać to nawet Royal Purple :D ale to już inne pieniądze :D

Miałem taką samą mazdę, tylko 1,8. Jeździła na 10w40. Zrobiłem płukankę Liquid Moly i zalałem 5w40 Motula. Nie było z tym żadnych problemów a auto chyba się wyciszyło - przynajmniej miałem takie wrażenie.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Kluczyk-dynamo jesteś archeologiem czy mechanikiem ? Wróć na 1-szą stronę i zobacz kiedy był założony post.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Oleje temat rzeka, ciągle się zastanawiam z kąd wzięło się to przekonanie że jak samochód ma już więcej nalatane to przechodzić z full na semi syntetyk.
Ja wyznaję zasadę jeżeli silnik nie pije oleju w dużych ilościach i go nie gubi to lać taki olej aby nie był swoimi parametrami gorszy od tego co zaleca producent danego auta.
Ja osobiście jestem zwolennikiem Mobil 1, 5w50.
Mam kolegę który ma trochę zboczenie na tym punkcie podparte doświadczeniem z innymi olejami i też oprócz Mobila nic do silnika nie zalewa, szkoda tylko że w PL jest dużo lewych rozlewni i nigdy nie wiadomo czy się trafi na oryginał.

marik

Gaduła
Punktów
1
A w citroenie oryginalnie wychodzą samochody z fabryki z 5w30. W Aso wlewają już 5w40 i nie mają z tego co wiem innych. Ciekawe to. Nie sądzę że to przypadek.

.Mateo.

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Krotoszyn
Seat Ibiza ponad 304 tyś km przebiegu.. Jaki olej polecacie? Prawie 50 tys przejechałem na mobil 10W40.. Zmienić na 10w50?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
koledzy ktoś tu kiedyś w olejach podrzucał link jak ruscy testowali oleje nie mogę go znależć może ktoś zapamiętał gdzie jest

marik

Gaduła
Punktów
1
Jak zalejesz za rzadki to może być problem.U mnie zawsze polecam klientom dolać do oleju Ceramizer. Jeżeli ktoś nie wie jaki był poprzednio to dla pewności że będzie dobre smarowanie lepiej wydać parę złoty ale mieć przynajmniej spokojną głowę.

MMStore

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
ChemiaSamochodowa24.pl

marik

Gaduła
Punktów
1
Niby tak ale mi się raz zdążyło że wlałem Castrol do auta gdzie zawsze był Orlen Platinum i po tygodniu poszła uszczelka głowicy. Pewnie przypadek ale wiesz jak jest…Dlatego jeżeli ktoś się upiera to prewencyjnie wspominam o czymś takim jak Ceramizer.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ja ostatnio polecilem gościowi volvaline bo jeździł na platinium a ori kiedyś w jego aucie był valvoline , auto pochodziło 15 minut i wypłukało chyba syf z pierścieni bo zaczoł kopcić :) skończyło się to remontem i tym że nikomu nie polecam oleju platinium bo dla mnie ten olej to lipa :) wszystkim leje valvoline są wyjątki kiedy klient chce inaczej :)

motochemia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.motochemia.pl
Nie zmieniaj syntetyku na żaden inny. Pół litra na 10kkm to żaden ubytek. Jeśli silnik nie leje i jeździ okej na tym oleju to trzymaj się go wciąż :) Castrol, Mobil, Motul lub inny markowy.

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
Witam,
tak jak ktoś tu zauważył Castrol, czy Mobil to przede wszystkim reklama. Moim zdaniem znacznie lepszą rekomendacją jest udział w sporcie, ale nie finansowy tylko faktyczny. Przecież wyczynowe silniki są poddawane największym obciążeniom, więc i oleje tam stosowane muszą być najlepsze. Ja od kilku lat zalewam do trzech aut (mój, żony i syna, dwie benzyny i diesel) Motula i sprawdza się świetnie.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Stachu- na stronie w stopce Bart'a jest adres - Witkiewicza za Lidlem.
To chyba tam gdzie myjnia reczna i zakład Oponiarski :p - kolo targowiska Kalinka.
Jak tak polecacie tego otula to chyba sam się przesiądę z Mobila 5W40.

Do góry Bottom