• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaki olej?

ona30

Początkujący
Punktów
0
Dlaczego nie olej silnikowy 5w40 Castrol? Dla mnie jest świetny. Przecież to dobra marka dosyć już leciwa marka. Zobaczcie sobie opis z linka (nie da się dać do konkretnego oleju - trzeba wybrać). Nawet w autoryzowanych serwisach ją polecają.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

BArt1976

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Szczecin
pro-choice.pl
a co masz w linku ... opis producenta ... wierzysz w to co piszą producenci ? Twoja sprawa ... poczytaj po forach to przejrzysz na oczy :) Dobry marketing ... oto czym jest Castrol :)
Autoryzowane serwisy leją bo mają umowy :) Chcesz lej :)

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Dokładnie, marketing.
Sponsoring podnośników, wyposażenia warsztatów, banery itp sprawia że warsztaty na to idą.
Był czas że Castrola dużo taniej można było kupić w hipermarketach, nie wiem czy do tej pory coś się zmieniło ale był ból dla szefa jak taki "Pan Kowalski" przyjeżdżał ze swoją oliwą na wymianę bo tam kupił taniej jak u niego na umowie z Castrolem z beczek.
Co do jakości olejów tej firmy się nie wypowiadam ale ja go do swoich aut nie leję.

donlukasz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Bydgoszcz City
Dlaczego nie olej silnikowy 5w40 Castrol? Dla mnie jest świetny.
Dlaczego dla ciebie jest świetny? Napisz tu proszę parametry tego oleju.

Bardzo dobre oleje zeszły w cień półek gdy na rynku pojawiły się oleje niskopopiołowe/ekologiczne czyli wg ACEA C1 do C4 i A1/B1 oraz A5/B5 . Tą nową klasyfikację mamy od 25.x.2004r

marik

Gaduła
Punktów
1
Jak tak się czyta tą dyskusje to można dojść do wniosku że nie ma dobrych olejów. Myślę że jeżeli ktoś od dawna zalewał jednym olejem to nie ma co ryzykować i zmieniać, bo czasami lepsze jest wrogiem dobrego.

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
a co masz w linku ... opis producenta ... wierzysz w to co piszą producenci ? Twoja sprawa ... poczytaj po forach to przejrzysz na oczy :) Dobry marketing ... oto czym jest Castrol :)
Autoryzowane serwisy leją bo mają umowy :) Chcesz lej :)

Umowy to raz, ale jest jeszcze jedna rzecz. Nie wiem jak teraz, ale swego czasu ASO zalewało specjalną linię olejów (bodajże zwała się profesional), której nijak nie można było kupić poza ASO. Dlaczego?

marik - W sumie to masz trochę racji, tyle tylko że do tego dobrego trzeba dojść. Tak jak ja do Motula, co do którego jestem przekonany.

marik

Gaduła
Punktów
1
No widzisz, każdy swoje chwali i opinii będzie tyle ile osób. Ale masz racje że trzeba jakoś dojść do tego najlepszego dla siebie.

A

autozibi

No widzisz, każdy swoje chwali i opinii będzie tyle ile osób. Ale masz racje że trzeba jakoś dojść do tego najlepszego dla siebie.
Tak dokładnie .... Ile osób tyle i opinii .
Ja w większości zalewam olej taki jaki sobie życzy kient , jednak jeżeli widzę , że się nie orientuje w temacie to mu sam proponuję .
Jeżeli nie wiem co było zalane to przed wymianą oleju stosuję preparat do mycia silnika .

janek9

Początkujący
Punktów
0
Witajcie,

Ja jestem zwolennikie Millers'a dla mnie jest najbardziej pewnym olejem. Odradzam natomaist mobil1, z tego co wiem, to co w niemczech jest półsentetykiem w Polsce sprzedają jako syntetyk wiele mówi. Podobnie jak kolega marik, przy oleju niewiadomego pochodzenia wspominam o Ceramizerze, nie wszyscy chcą go użyc bo się boją.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
T
Witajcie,

Ja jestem zwolennikie Millers'a dla mnie jest najbardziej pewnym olejem. Odradzam natomaist mobil1, z tego co wiem, to co w niemczech jest półsentetykiem w Polsce sprzedają jako syntetyk wiele mówi. Podobnie jak kolega marik, przy oleju niewiadomego pochodzenia wspominam o Ceramizerze, nie wszyscy chcą go użyc bo się boją.

Co rozumiesz pod pojęciem w Niemczech Mobil1 jest półsyntetykiem a w Polsce już pełnym ?
Podczas przejazdu przez granicę automatycznie zmienia się z 10w40 na 5w50 ?

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
W dobie powszechnego zakłamania to co mówił kolega @janek9 jest mozliwe. To przecież dziecinnie proste. Olej jest w beczkach ok 200 litrów. Na beczkach są naklejki. W Niemczech ta naklejka mówi :10W40. W rozlewni w Polsce rozlewa się do baniek 5 litrowych z oznakowaniem 5W40.
I co - do analizy ktoś odda taki olej ? Wiadomo - kontrole są ale i na kotrole mają sposoby.
Polak potrafi..,

janek9

Początkujący
Punktów
0
chodzi o to, że np. 5W30 w Polce sprzedawany jest jako pełny syntetyk http://www.mobil1.pl/oleje-
silnikowe/esp-formula-5w-30.aspx a w Niemczech jako niepełny: http://www.mobiloil.de/Germany-
German-LCW/carengineoils_products_mobil-1-esp-formula-5w30.aspx

btw. Jakie jest wasze zdanie na temat dolewania Ceramizerów?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Co do ceramizerów to otwórz nowy temat, to wtedy każdy się wypowie :) lepiej nie mieszać w tym temacie :)

janek9

Początkujący
Punktów
0
Tematów o tym sporo :] Już nie wiadomo gdzie pisac, a zdania wiesz jakie są, jedni zachwalają inni mówią, że nic nie daje, a Ci co nie używali zawsze odradzają :p

Tytus7023

Początkujący
Punktów
0
Dlatego według mnie warto mieć wyrobione swoje zdanie, bo niestety ale co człowiek to opinia :) Problem jest jednak taki, że większość tych opinii nie jest opinią własną, lecz powtórzoną, zasłyszaną gdzieś itp.

MMStore

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
ChemiaSamochodowa24.pl
"Podczas przejazdu przez granicę automatycznie zmienia się z 10w40 na 5w50 ?"

Piszesz tak, jakby nie było syntetycznych 10W40.

A to chodzi o to, że 2 takie same oleje Mobil inaczej się nazywają w Niemczech a inaczej u nas. U nas prawo nie zabrania nazywać olejów hydrokrakowanych w pełni syntetycznymi a u zachodnich sąsiadów już tak.

Do góry Bottom