• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaki olej?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tzn liczba TBN okresla rezerwe alkaliczna oleju,czyli zdolnosc pochalaniania kwasnych produktow spalania,czyli okresla mniej wiecej pulap wymiany oleju w zaleznosci na jakim paliwie sie jezdzi,przy zasilaniu lpg ta wartosc jest szczegolnie wazna.Czyli w uproszczeniu okresla zdolnosc oleju do zapobiegania odkladania sie nagarow ,szlamow.

BravoLakus

Początkujący
Punktów
4
Miasto
stary zambrów
Tzn liczba TBN okresla rezerwe alkaliczna oleju,czyli zdolnosc pochalaniania kwasnych produktow spalania,czyli okresla mniej wiecej pulap wymiany oleju w zaleznosci na jakim paliwie sie jezdzi,przy zasilaniu lpg ta wartosc jest szczegolnie wazna.Czyli w uproszczeniu okresla zdolnosc oleju do zapobiegania odkladania sie nagarow ,szlamow.
dokładnie tak :) bardzo istotna jest też dla silników Diesla

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
To prawda,ale ON jest juz pozbawiony siarki,lpg nie, w tym wypadku ta liczba okresla zdolnosc oleju do pochlaniania sadzy,po prostu im wyzszy TBN w oleju w sprawnym silniku,tym dluzsze interwaly wymian mozna stosowac byle by nie przekraczac 15 tys km przebiegu,20 tys max przy wysokim TBN i przyjaznych dla oleju i silnika warunkach uzytkowania.

Kredi82

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Biała Podlaska
Witam,
Panowie jestem tutaj nowy.
Więc wszystkim mówię Dzień Dobry.
Tematy olejowe są jak rzeka.
Podstawa to odpowiedni dobór do danego auta, sposobu użytkowania, kupowanie w dobrych źródłach też ma znaczenie.
Parametr TBN jest ważny, ważna też jest lepkość np. w 100st, pompowalność oleju, utrzymanie filmu olejowego przy wysokiej temperaturze.
Jeśli chodzi o marki to osobiście uważam że wielcy gracze zagubili gdzieś dbałość o jakość swoich produktów i bardzo często korzystają z usług podwykonawców żeby tylko obniżyć koszty produkcji a wtedy bardzo często jakość gdzieś znika...

Adriano7

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Masz rację, że temat olejów to temat rzeka, ale jak się wybiera dobrych producentów to się nie ma co martwić o jakość.
Ja od 2 lat jak przychodzi czas na wymianę oleju zachodzę do pobliskiego punktu sprzedażowego Lucart i zawsze biorę te oleje najlepszej marki. Wszystko zalezy od tego jak wybierasz...

Adamberg

Nowy
Punktów
0
Odkąd pamiętam miałem dziwne odgłosy w skrzyni biegów. Polecono mi właśnie olej Neste, bo rozwiązał problem tego typu wielu kierowcom. Mi też pomogło. Większość info o tej marce zdobyłem przez olejeklimowicz.pl.

Do góry Bottom