• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki podnośnik?

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Bardzo dobry podnośnik w tej kasie tani w utrzymaniu

To nie był consul to był czeski AMI jeśli mówisz o hydraulicznych 4t i 5,5t
Potwierdzam bardzo dobre podnośniki
I wartaly tej kasy
Miałem na myśli Consul śrubowy.
Hydrauliczne jakoś nie specjalnie.
Szczególnie tańsze.
Opuszczają się strasznie długo.
Czy olej hl 32 zamiast 46 pomaga na szybkość?

Szczypior9508

Początkujący
Punktów
0
Ostatnio robiłem samochód u znajomego w niemczech i posiada podnośnik ATH. Wygląda na solidny, wszystkie spoiny wyglądają bardzo dobrze, czas podnoszenia i opuszczania jest zadowalający. Ktoś posiada dłuższy czas? Jest w stanie coś powiedzieć o nim wiecej niż sam zauważyłem? Może ma jakieś bolączki, które warto brać pod uwagę przy kupnie. Pozdrawiam
https://www.ath-heinl.de/pl/catalog/product/view/id/466916

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Mantowalem ath zdarzało się już przy montażu jakieś wtopy.
Słabe styki.
Porostu chinczyk

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Nussbaum hl nt czas do pelnego podniesienia i odrazu na dół do pełnego opuszczenia to 36~38 sek(test na Volvo S40 II)

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ma ktoś i używa podnośnik ATH lub Nussbaum power lift hf 4600? zależy mi na dobrym szybkim podnośniku. Słyszałem niepochlebne opinie na temat nowych nussbaumów, szukam alternatywy.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Ma ktoś i używa podnośnik ATH lub Nussbaum power lift hf 4600? zależy mi na dobrym szybkim podnośniku. Słyszałem niepochlebne opinie na temat nowych nussbaumów, szukam alternatywy.

uzywam
2.30HL NT
to to samo co lift hf 4600 tylko ze mniej podnosi.Dzis testowalem jego szybkosc bp pojawil sie wyzej temacik i mysle sprawdze.Warsztat zimny to i olej zimny,50 sekund od samego dolu do maxa i opad do samego dołu.ok 38 sek. na cieplym oleju.
Sprzet uwazam za rewelacyjny i mega szybki.Mam go 4 rok i niewiem ze mam podnosnik.Jego rozwiazania i i uzyta ilosc kompnentów do pracy mowi sama za siebie.Jak jestes z Lublina to zapraszam,zobaczysz sobie co to jest i jak działa.

Szczypior9508

Początkujący
Punktów
0
Z chęcią kupiłbym nussbauma hl, ale niestety jeszcze nie wybudowałem nowego miejsca, a w obecnym mam sufit na wysokości 3.6metra. Dlatego zastanawiam się nad tym ATH, nussbaumem 2.30sle, albo rav kpx337wk

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Ja mam dwa bosch vle 2130el trochę mnie straszyli ale chodzą dobrze nie mam zastrzeżeń od ponad półtorej roku

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Ja mam dwa bosch vle 2130el trochę mnie straszyli ale chodzą dobrze nie mam zastrzeżeń od ponad półtorej roku

Bosch to Consul niemiecki
Moim zdaniem najlepszy podnośnik kolumnowy śrubowy.
Na 6 łożyskach wózek smarowanie olejowe z pojemnikiem grube ścianki kolumn ponad 1 cm .

Szczypior9508

Początkujący
Punktów
0
A co myślicie o Hofmannie MTF3000? Cena dobra jak za śrubę. Może ktoś z Was ma na sprzedaż używkę godną polecenia w dobrym stanie?

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Też uważam go za dobry podnośnik (consul)
To smarowanie działa średnio ale zawsze coś

Jak można porównywać ATH, do nussbauma 2.30sle, albo rav kpx337wk
ATH to 4liga w porównaniu do reszty

Szczypior9508

Początkujący
Punktów
0
Dlatego zasięgam opinii innych. W porównaniu do innych chińczyków ATH wygląda na dużo solidniejszy. Oglądałem Rava to nie spodobały mi się ślizgi na kolumnie od wewnątrz. I cały czas po głowie chodzą mi trzy typy, Nuss 2.30sle, consul 2.30el i Hofmann MTF3000, cenowo zbliżone do siebie, ale na żadnych nie miałem okazji pracować. A muszę koniecznie coś wybrać. Obecnie posiadam starego Romeico H226 i mimo wieku jest perfekcyjny.

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Dlatego zasięgam opinii innych. W porównaniu do innych chińczyków ATH wygląda na dużo solidniejszy. Oglądałem Rava to nie spodobały mi się ślizgi na kolumnie od wewnątrz. I cały czas po głowie chodzą mi trzy typy, Nuss 2.30sle, consul 2.30el i Hofmann MTF3000, cenowo zbliżone do siebie, ale na żadnych nie miałem okazji pracować. A muszę koniecznie coś wybrać. Obecnie posiadam starego Romeico H226 i mimo wieku jest perfekcyjny.

To nie ma co się zastanawiać.
Romeico to Consul.
13500zl netto plus 700 montaż mam od ręki na magazynie ;)

Tomosz

Gaduła
Punktów
14
Miasto
Szczecin
Obserwuje po cichu temat i napisze.. w3z się Grześ za montaż tych podnośników A nie za handel :D komu Ty chcesz sprzedać ten podnośnik za taka kasę..
Wpadłem w pierwszy lepszy link z "consul 2.30el "i inni mają znacznie lepsza cenę niż ta twoja.
Można już mieć za 14tysi. Brutto ;)
Link do sklepu. https://tiny.pl/tbjbp
Oferują też montaż z udt itp..

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
uzywam
2.30HL NT
to to samo co lift hf 4600 tylko ze mniej podnosi.Dzis testowalem jego szybkosc bp pojawil sie wyzej temacik i mysle sprawdze.Warsztat zimny to i olej zimny,50 sekund od samego dolu do maxa i opad do samego dołu.ok 38 sek. na cieplym oleju.
Sprzet uwazam za rewelacyjny i mega szybki.Mam go 4 rok i niewiem ze mam podnosnik.Jego rozwiazania i i uzyta ilosc kompnentów do pracy mowi sama za siebie.Jak jestes z Lublina to zapraszam,zobaczysz sobie co to jest i jak działa.
Bardzo się cieszę że działa perfekcyjnie

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Obserwuje po cichu temat i napisze.. w3z się Grześ za montaż tych podnośników A nie za handel :D komu Ty chcesz sprzedać ten podnośnik za taka kasę..
Wpadłem w pierwszy lepszy link z "consul 2.30el "i inni mają znacznie lepsza cenę niż ta twoja.
Consul ma 35 sek. czas podnoszenia mimo że to śrubówka. Podnośnik warty uwagi bo wśród użytkowników ma pozytywne opinie.

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Spoko
Sprawdziłem ten link.
Tam jest podnośnik starego typu.
Ja oferuje 3.5 tony na 6 łożyskach I 4 równych długich łapach.
Więc cena większa.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Wiecie może czy consul ma w swojej ofercie podnośniki do dużych busów typu sprinter/crafter max?

Do góry Bottom