• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jakich firm montujecie klocki / tarcze ??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Arnold czy jak przelozylem instalacje z auta do auta lpg to nie będzie litości na SKP zeby zrobic przeglad bez homologacji?
Najpierw musisz jechać do WK aby ci wbili gaz do DR a potem na SKP bo jak przyjedziesz mi na przegląd, zacznę przegląd skasuję od ciebie 99 zł, wsiądę do auta, wjadę na linię diagnostyczną, podniosę maskę a tam się okaże że masz LPG w aucie to się chyba wk...ie że mnie oszukałeś... A jak przyjedziesz i mi powiesz że masz LPG bez homo i nie wbite w dr to ci pokażę kulturalnie drzwi
Automatyczne połączenie postów:

Co wcale nie znaczy że takich diagnostów nie ma, oczywiście że są, popytaj o nich w komisach samochodowych albo u handlarzy, ewentualnie u pośredników w rejestracji samochodów, oni mają takie znajomości na SKP

Ostatnia edycja:

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Poważnie zaglądasz pod maskę na przeglądzie? Trochę lat jeżdżę i nigdy się to nie zdazylo

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
panowie, jak wygladaja przeglady w usa? pewnie to zalezy od stanu, ale slyszalem ze dawniej (kilka-nascie lat temu) przeglady byly chyba dobrowolne lub nie byly wymagane. W niemczech na przegladach podobno czepiaja nawet zarysowan na lakierze, chociaz widze czasami niezle kwiatki na niemieckich drogach w oplakanym stanie lub zostawiajacych za soba czarna chmure.

W Polsce to jest jakas paranoja z przegladami. Przyjechalem raz na przeglad z silnikiem swiezo zrobionym po remoncie, na dotarciu i z wmontowanym nowym katem. Pokazuje diagnoscie faktury za czesci i naprawe (regeneracja glowicy, nowe uszczelniacze, prowadnice zaworow, planowanie, honowanie cylindrow, symiana pierscieni, panewek, filtrow itd.), a on mowi ze nie przepusci bo ppm dla weglowodorow byly przekroczone o 50 ppm (bylo 150-170 ppm HC (norma to 100 ppm dla tych rocznikow) , lambda w porzadku, po prostu na dotarciu troche wiecej oleju przepalal). auto z 1998 roku, mialo wszystko zrobione, hamulce nowe brembo, amory, swiatla, zero rdzy, silnik niespocony, wydech w porzadku, nie bylo sie do czego przyczepic tylko do tych HC.
No to co pojechalem na inny przeglad i poszlo bez problemu.
Przed remontem auto wytwarzalo 800-900 ppm HC i to bylo czuc, wiec sie nie dziwie ze niechcieli przepuszczac auta na przegladzie.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Poważnie zaglądasz pod maskę na przeglądzie? Trochę lat jeżdżę i nigdy się to nie zdazylo
Gdybym nie miał takiego charakteru jaki mam, gdybym nie pracował na warsztacie tyle lat ile pracowałem i gdybym nie był spod znaku Panny to bym nie zaglądał ale zaglądam
panowie, jak wygladaja przeglady w usa? pewnie to zalezy od stanu, ale slyszalem ze dawniej (kilka-nascie lat temu) przeglady byly chyba dobrowolne lub nie byly wymagane. W niemczech na przegladach podobno czepiaja nawet zarysowan na lakierze, chociaz widze czasami niezle kwiatki na niemieckich drogach w oplakanym stanie lub zostawiajacych za soba czarna chmure.

W Polsce to jest jakas paranoja z przegladami. Przyjechalem raz na przeglad z silnikiem swiezo zrobionym po remoncie, na dotarciu i z wmontowanym nowym katem. Pokazuje diagnoscie faktury za czesci i naprawe (regeneracja glowicy, nowe uszczelniacze, prowadnice zaworow, planowanie, honowanie cylindrow, symiana pierscieni, panewek, filtrow itd.), a on mowi ze nie przepusci bo ppm dla weglowodorow byly przekroczone o 50 ppm (bylo 150-170 ppm HC (norma to 100 ppm dla tych rocznikow) , lambda w porzadku, po prostu na dotarciu troche wiecej oleju przepalal). auto z 1998 roku, mialo wszystko zrobione, hamulce nowe brembo, amory, swiatla, zero rdzy, silnik niespocony, wydech w porzadku, nie bylo sie do czego przyczepic tylko do tych HC.
No to co pojechalem na inny przeglad i poszlo bez problemu.
Przed remontem auto wytwarzalo 800-900 ppm HC i to bylo czuc, wiec sie nie dziwie ze niechcieli przepuszczac auta na przegladzie.
Nie ma obowiązku sprawdzania spalin analizatorem każdorazowo, ja sprawdzam jak mi się odezwie alarm CO ale wiem że w województwie dolnośląskim sprawdzają wszędzie spaliny

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Co byś dodał do sprawdzenia? ilość rys na lakierze? Zakaz przetarć na tapicerce? poziom wytarcia kierownicy? I co by to miało zmienić jak chodzi o bezpieczeństwo?
Nic bym nie dodał, wszystko jest już ujęte w Załączniku nr1 Dział 1 tabela usterek
W Dz.U.2015 poz.776 z późn.zm. znajdź sobie w necie co powinien sprawdzić diagnosta na przeglądzie, moim zdaniem wystarczyło by wymagać tego co jest tam napisane no ale jeśli typowy przegląd trwa 5 minut no to sorry
Automatyczne połączenie postów:

Ta tabela usterek jest taka sama jak w Niemczech na TUV tylko przetłumaczona na język polski

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Nic bym nie dodał,
czyli jednak nie chcesz zaostrzenia tylko zeby zostalo jak jest. Ja bym z tej listy usunal kilka punktow zeby skupic sie na najwazniejszych rzeczach jak konstrukcja, zawieszenie, hamulce itd. a nie na tym, czy mam blotnik pod kolor czy nie, czy mam przetarcie na tapicerce, czy klar z maski nie schodzi.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
czyli jednak nie chcesz zaostrzenia tylko zeby zostalo jak jest. Ja bym z tej listy usunal kilka punktow zeby skupic sie na najwazniejszych rzeczach jak konstrukcja, zawieszenie, hamulce itd. a nie na tym, czy mam blotnik pod kolor czy nie, czy mam przetarcie na tapicerce, czy klar z maski nie schodzi.
Chcę zaostrzenia nadzoru nad stacjami żeby nie przechodziły auta cwaniaków, skoczków, a co chciałbyś na przykład usunąć?
Ale szczegóły bywają inne.
Np wiek opon czy miedziane przewody hamulcowe, za które nie dostaniesz przeglądu w DE.
Zgadza się

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Arni...zjedz snickers bo zaczynasz gwiazdorzyc .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
4th of july usa GIF

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Też chętnie zobaczyłbym takie zaświadczenie. VW Polo 6n wersja harlekin fabrycznie był każdy błotnik w innym kolorze.
Jednego miałem okazję w życiu widzieć. To taki harlekin by nie przeszedł przeglądu według diagnosty u którego był nanab?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Bo diagnosta chciał na flaszkę... a nanab nie zajarzył żaluzji...:)

Do góry Bottom