• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jakie potrzebuje kupić narzędzia do regeneracji głowicy

Mqrcin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
witam nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale.
chciał bym dowiedzieć sie jakich narzędzi potrzebuje do wymiany uszczelniaczy i prowadnic zaworów,dotarcia gniazd zaworów w głowicy 1.9 tdi afn i czy przy wymianie uszczelki i zdjęciu głowicy trzeba poprawiac gwint pod nowe śruby?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Czy jak chcesz napić się piwa to kupujesz cały browar ?
Oddaj do szlifierza tą głowicę i ogarnie temat.
.....chyba że będziesz trzaskał te głowice w hurtowych ilościach

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Chcesz naprawiać swojego AFNa i nie masz wiedzy jak to zrobić. Dobrze to zrozumiałem?

Mqrcin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
glowice oddam do szlifu i sprawdzenia szczelności, a zaworami chce sie zajac sam prowadnice , uszczelniacze, dotarcie gniazd, przecież to żadna filozofia to nie statek kosmiczny, chce sie dowiedzieć konkretnie jakie przyrządy kupić do zdjęcia zabezpieczeń zaworów, do prowadnic zaworów. widziałem tez ze przed skręcenie głowicy poprawili gwint w bloku , czy jest to konieczne w tym silniku? takie mam pytania

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
A skąd wiesz że nie trzeba będzie np. frezować gniazd zaworowych ?
Chcesz być Zosia Samosia proszę bardzo ale czy wyjdzie Ci to taniej ? Wątpię.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
wymiana uszczelniaczy to chyba ok 3 pln za sztuke u szlifierza - nie ma sensu sie bawic samemu w takie zreczy jak robisz to jednorazowo

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Wyskoczy mu zamek do zaraz będzie szukał i placz..
Wyżej dobrze Ci radza.. nie masz pojęcia na ten temat nie bierz.. zawieź do kogoś kto to robi i tyle.. z przyzadow to do wyciskania sprężyn wystarczy głową i chwilę pomyśleć jak to zrobić..
A tak wgl to forum mechaników a nie forum doszkalnia osób które nie są mechanikami..

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
glowice oddam do szlifu i sprawdzenia szczelności, a zaworami chce sie zajac sam prowadnice , uszczelniacze, dotarcie gniazd, przecież to żadna filozofia to nie statek kosmiczny, chce sie dowiedzieć konkretnie jakie przyrządy kupić do zdjęcia zabezpieczeń zaworów, do prowadnic zaworów. widziałem tez ze przed skręcenie głowicy poprawili gwint w bloku , czy jest to konieczne w tym silniku? takie mam pytania

Poważnie ? :wideyed:

Wyskoczy mu zamek do zaraz będzie szukał i placz..
Wyżej dobrze Ci radza.. nie masz pojęcia na ten temat nie bierz.. zawieź do kogoś kto to robi i tyle.. z przyzadow to do wyciskania sprężyn wystarczy głową i chwilę pomyśleć jak to zrobić..
A tak wgl to forum mechaników a nie forum doszkalnia osób które nie są mechanikami..

macherów nie brakuje zosie samosie adamy słodowe itd itp ciemnota i głupota potem biadolenie a w koncu i tak wszystko ląduje u nas i mamy potem powody do śmiechu

hamulec_829.jpg

Mqrcin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
ok zrzuce i oddam do zakładu.
a możecie mi, powiedzieć z własnego doświadczenia czy zawsze wymienicie śruby jak to z tym jest ?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
nowoczesne śruby są jednorazowego użytku ich zaawansowana konstrukcja (i proszę się nie śmiać) jest na prawdę przemyślana są na ten temat merytoryczne opracowania tylko niestety nikt się tym nie interesuje ;)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Ja się kieruje tym co podaje producent, czyt. Max rozciagliwosc śruby, te dane są w programach dla warsztatów.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
ale adam słodowy ma to gdzieś zrobi po swojemu :cool:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Takie zlecenia oddaje sie do wyspecjalizowanego w tym zakladu,moja znajoma nie posluchala tej rady,znowu trzeba targac glowice w dieslu bo mechanik na oko uznal,ze jest prosta:)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
kiedyś tu zapodałem ogólne zasady choćby doboru uszczelek pod głowicę śrubach ale przecież to żadna filozofia nie wspominam o zaworach prowadnicach komorach spalania ale to nie ma sensu

A

Anonymous123

a możecie mi, powiedzieć z własnego doświadczenia czy zawsze wymienicie śruby jak to z tym jest ?
Sruby zawsze wymieniam, tak jak uszczelniacze, tak jak robie planowanie, sprawdzenie szczelności zaworów, luzu na prowadnicach i wszystko inne co zgodne ze sztuka. Dzieki temu finalnie kilenta kosztuje to więcej, czasami nawet dużo więcej ale płaci tylko raz i ja rozbieram tylko raz. Jakis czas temu był klient bo zauważył na przeglądzie ze pod kolektorem wydechowym ma wyciek oleju. Dobre mycie , zagrzanie i werdykt. Pomiedzy blokiem a glowica. Szybka kalkulacja w głowie i 2tys na dzień dobry a może być i tak ze na 3 tys się nie skończy. Po kilku dniach wraca i mowi ze to chyba jakas pomylka. Na forum pisali ze wystarczy zdjąć glowice, wymienić uszczelke i będzie dobrze. Mam nadzieje ze nie na tym forum ...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No miał racje wystarczy zdjąć głowice i wymienić uszczelkę, a nie napisali żeby zweryfikować głowicy ? szkoda, przecież Ty mu to samo zaproponowałeś :D:D:D:D:D:D tyle ze delikwent sobie wyobraża że to jakiś oring czy coś bo to fajnie brzmi nie ?

A

Anonymous123

Miałem kiedyś takiego talenta co chciał mi odstawić auto na uszczelke pod glowica ( corsa D 1.4) o 7 rano przed praca i odbior po 19 czyli po pracy. Oczywiście zrobione ma być zgodnie ze sztuka.

Do góry Bottom