• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jeszcze raz HHO - diesel

kubus1970838

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Mszczonów
Witam

Z racji tego, że nie mogę się dopisać do istniejącego tematu tworzę nowy - nie mogę się dopisać bo "wystąpił błąd"

Ale do rzeczy.
Miałem możliwość pojeździć samochodem właśnie z instalacją HHO. Nie kupioną na allegro czy innym portalu. Taka instalacje stworzyła osoba która w żaden sposób nie jest powiązana z wynalazcami takiego ustrojstwa i zamontował to w swoim aucie. Osoba która to robiła jest mechanikiem maszyn i urządzeń przemysłowych takich jak tokarki, frezarki itd. Dane na temat tego ustrojstwa "pobierał" z jakiegoś forum. Pomimo tego, że byłem sceptycznie nastawiony do takich wynalazków to zostałem miło zaskoczony. Silnik pracował równo a przede wszystkim dało się odczuć taką "miękką" prace silnika. Ale moje odczucia a rzeczywistość to dwie różne sprawy. Kiedy jechaliśmy w trasie okazało się, że nawet właściciel samochodu był zaskoczony zużyciem paliwa. Podczas jazdy z tym wynalazkiem okazało się, że zużycie paliwa spadło o 2 -3 litrów na 100 kilometrów. Ale z racji tego, że każdy może się pomylić w liczeniu taką próbę mogliśmy wykonać jeszcze dwa razy - ostatni raz czyli trzeci był wczoraj. O dziwo samochód zachowywał się tak jak we wcześniejszych próbach - po prostu był oszczędny i jakby "łatwiej" jeździł.

Jeszcze napiszę, że takowa instalacja jest zbudowana z: generatora HHO, oczywiście baniak na wodę destylowaną, oczywiście rurki i kabelki a do tego sterownik umieszczony w kabinie.

Dlatego mam pytanie, czy ktoś jeszcze ma zamontowany taki wynalazek? Pytam dlatego, że miałem okazje pojeździć tym samochodem i z racji takich wyników chciałbym zamontować u siebie tak stworzoną instalacje. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak to działa i jaki ma wpływ na silnik? Pytam dla tego, że w tym samochodzie takie coś jest zamontowane od stycznia tego roku i już widać, że poprawiła się "kultura" pracy oraz spalanie pomimo tego, że auto nie jeździ dużo. A, że dopiero poznaje budowę takiego ustrojstwa to chciałbym poznać opinię innych użytkowników takich patentów.

Oczywiście proszę o wypowiedź tylko na temat HHO bo opinie o LPG, CNG czy OR oraz innych patentów będzie tylko zaśmiecaniem tematu. Chodzi mi wykrycie wszelkich za i przeciw takiej instalacji.

robert

kubus1970838

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Mszczonów
Tak w dieslu a samochód to kia. Jaki model to ja ich nie rozpoznaje, ale takie lub bardzo podobne jeżdżą jako radiowozy. Czy ma turbinę to też nie wiem

robert

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
lew.avi.gif Dobre bajki...:D jeszcze niech se pozakłada magnetyzery na wszystkie przewody w aucie... i powiesi płytę CD pod lusterkiem... i będzie jeździł za darmo...:D

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Bawiłem się parę lat temu w swoim starym klekocie.
Niestety nie jestem w stanie stwierdzić czy to działało tak do końca.
Po swapie na sprawniejszą jednostkę napędową zestaw zazwyczaj służy do robienia balonów "petard" na sylwestra :D

kubus1970838

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Mszczonów
Skoro przeszliśmy etap "pierwszy" to teraz czas na konkrety. A dokładnie chodzi o realne obserwacje. Bo stwierdzenie typu "wydaje mi się" bądź "chyba" są mało znaczące. Dlatego proszę osoby które miały z tym jakieś doświadczenia aby je opisały. Również miło będzie aby ci którzy coś takiego zbudowali własnoręcznie podzielili się uwagami.

robert

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Według mnie dało by się coś ugrać na tym ale biorąc pod uwagę zapotrzebowanie silnika szczególnie pod obciążeniem a wydajności generatorów niestety jest ciągle za mało gazu dla uzyskania efektów.

kubus1970838

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Mszczonów
Kol. ostryt4

Z tego co czytałem i widziałem to ilość produkowanego gazu zależy od ilości płyt w urządzeniu oraz prądu podawanego na sam generator. Czyli mówiąc krótko ilość produkowanego gazu zależy od budowy generatora. Ale jest jeszcze jedno małe ale - a dokładnie chodzi o sam gaz. Teraz między generator a wlot do kolektora dolotowego zakłada się pojemnik przez który przepływa gaz a jednocześnie zostaje osuszony. I właśnie dzięki temu silnik procuje równiej a oszczędności są większe bez złego wpływu na sam silnik. A dokładnie chodzi o suchy wodór. Oczywiście ważna jest odległość między tymi płytami jak i materiał z którego zostały wykonane. Kolejnym "za" takiej instalacji jest to, że teraz są urządzenia do wodorowania silnika czyli do usuwania wszelkich "złych" substancji nagromadzonych w czasie pracy silnika.

A nawet są już "kalkulatory" do przeliczania ilości gazu dla pojemności silnika które wskazują jaką powierzchnie musi mieć jedna płyta i ile takich płyt musi być w generatorze.

Czy taka instalacja jest warta sprawdzenia? Moim zdaniem tak. Kiedyś nazwał bym takich ludzi szaleńcami. Ale teraz po przejechaniu się samochodem z taką instalacją powoli zmieniam zdanie. A jak zdążyłem już się dowiedzieć podobną instalacje ludzie już montują do ogrzewania domów - i to działa. Ale może nie trzeba się dziwić. Przecież palniki wodorowe są w użyciu kilkadziesiąt lat.

robert

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Weź chłopie załóż se taką instalkę, przetestuj i będziesz wiedział...albo i nie...:D bo naprawdę śmiech ogarnia jak błądzisz jak dziecko we mgle, nie znając podstaw chemii i fizyki...czy ty w ogóle chodziłeś do szkoły ?:eek:
Nie twierdzę, że wodór nie będzie paliwem przyszłości, a wręcz nim będzie, ale nie w takiej formie jak te jakieś wynalazki hho...:facepalm: to ślepa uliczka...

kubus1970838

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Mszczonów
Bardzo proszę aby ten kto nie ma do napisania nic konkretnego to nie zaśmiecał tematu.
Chyba mogę o to prosić?

robert

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Chyba mogę o to prosić?
Oczywiście... ale sama prośba ustna nie wystarczy... musisz jeszcze złożyć podanie pisemne w 2 kopiach, razem ze zdjęciem i zaświadczeniem od lekarza, że jesteś poczytalny i świadom tego o co prosisz i jakie to będzie miało konsekwencje dla przyszłości ludzkości...:D
A w ogóle to mamy wolność słowa :bored: a ty ją chcesz ograniczać... a to już podpada pod paragraf...:rolleyes::D

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Kol. ostryt4

Z tego co czytałem i widziałem to ilość produkowanego gazu zależy od ilości płyt w urządzeniu oraz prądu podawanego na sam generator. Czyli mówiąc krótko ilość produkowanego gazu zależy od budowy generatora. Ale jest jeszcze jedno małe ale - a dokładnie chodzi o sam gaz. Teraz między generator a wlot do kolektora dolotowego zakłada się pojemnik przez który przepływa gaz a jednocześnie zostaje osuszony. I właśnie dzięki temu silnik procuje równiej a oszczędności są większe bez złego wpływu na sam silnik. A dokładnie chodzi o suchy wodór. Oczywiście ważna jest odległość między tymi płytami jak i materiał z którego zostały wykonane. Kolejnym "za" takiej instalacji jest to, że teraz są urządzenia do wodorowania silnika czyli do usuwania wszelkich "złych" substancji nagromadzonych w czasie pracy silnika.

A nawet są już "kalkulatory" do przeliczania ilości gazu dla pojemności silnika które wskazują jaką powierzchnie musi mieć jedna płyta i ile takich płyt musi być w generatorze.

Czy taka instalacja jest warta sprawdzenia? Moim zdaniem tak. Kiedyś nazwał bym takich ludzi szaleńcami. Ale teraz po przejechaniu się samochodem z taką instalacją powoli zmieniam zdanie. A jak zdążyłem już się dowiedzieć podobną instalacje ludzie już montują do ogrzewania domów - i to działa. Ale może nie trzeba się dziwić. Przecież palniki wodorowe są w użyciu kilkadziesiąt lat.

robert
Większa ilość gazu równa się większym zapotrzebowaniem prądowym a ten nie bierze się z powietrza.
Wiesz ile pali aktualna hybryda aby naładować akumulatory ?
Średnio z 5 litrów wskakuje lekko na 13 i więcej.
Jak pisałem, generator musi być bardzo wydajny przy jak najmniejszym zapotrzebowaniu na prąd, być może ktoś już to w miarę ogarnął ale siedzi cicho bo nie chce aby ktoś mu popełnił samobójstwo itp...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Nie miałem z tym styczności i nie znam się ale jestem.otwarty na nowinki. Może założę żeby przetestować

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Szkoda kasy na takie zabawki...:D temat był dosyć popularny i wałkowany z 10 lat temu... i od tamtego czasu nic się nie zmieniło...bo jak napisałem to ślepa uliczka...
Natomiast odwrócenie tego co się dzieje w HHO jak najbardziej jest tematem, który już istnieje i to tak będzie wyglądało w przyszłości... ale pewnie my tego nie dożyjemy...:meh:

Do góry Bottom