• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

JTD 1.3 90 brak mocy.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Pruszków
Tak się zastanawiałem nad ta przepływką. Podejrzenie jest, że może za mało wskazuje... Ale rejestruje zwiększona dawkę 1000 g/s, ale z drugiej strony, kto wie, czy przy zakresie roboczym nie przekłamuje i pokazuje mniejszy przepływ niż rzeczywiście jest.

Bo nie możemy zmierzyć faktycznie ile my sztucznie podajemy takiej przepływce. 1000 g/s to górny pułap.

Zatem, ten test pokazuje tylko, że ECU reaguje i zwiększa dawkę paliwa i że MAF nie zaciął się w jakiejś pozycji.

Zatem całkiem możliwe, że MAF wadliwy. Może na tym etapie warto go podmienić. Nie byłaby to ślepa wymiana, bo wszystko inne praktycznie sprawdziłeś. A i tak pewnych rzeczy nie da się sprawdzić.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
A co sądzicie o takiej teorii jak zatkany przelew wtryskiwaczy ?
To byś miał wyciek paliwa i całkiem możliwe że nawet błąd w ECU.
Może jakaś kierownica powietrza tam powinna być, a ECU jest jakoś szczególnie wrażliwe na ten parametr. W Sceniku mam stare 1.9 dCi na Euro3 z rurą połataną szarą taśmą i odrobina lewego powietrza przed filtrem mu nie przeszkadza, ale w tamtych latach nikt się szczególnie ekologią nie przejmował - dzisiaj głupie 2.0 HDi nawet ci nie zapali bez filtra powietrza na swoim miejscu.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Generalnie, to dziwne, że tylko czasami błąd przepływki zgłasza, jako jedyny, skoro auto cały czas nie jedzie, a przepływka/wszytko w koło jest sprawne.
Może ktoś bawił się w "wiejski tuning"/mapa się wysypała, a przy okazji tabelę błędów zmienił, a może MAF pokazuje dobrze, tylko ECU "tnie powietrze", żeby silnik chronić i problem tak naprawdę leży gdzie indziej.
Dlatego też między innymi pytałem o korelację MAF - ciśnienie doładowania.
A może z paliwem coś się dzieje, albo rzeczywiście coś mechanicznie jest zużyte.
Za dużo tych może ...;), chyba lepiej na spokojnie od początku do wszystkiego podejść, żeby się nie zapętlić.

Ostatnia edycja:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Pruszków
Co do braku jednego, wydawałoby się niezbyt istotnego elementu powodującego podobne problemy to coś podobnego jak tutaj:

4:00

Brakowało dokładnie tego małego wichajstra w obudowie filtra powietrza. Tylko, że to w Oplu 1.4 T.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Dlatego tak ważne jest aby dopytać klienta czy wiąże to np. z jakąś wcześniejszą naprawą albo jakimś konkretnym zdarzeniem.
Ewentualnie, jak będziemy mieli VIN, to sprawdzimy, jakie części powinny być.
Choć tak, jak pisałem chyba najprościej będzie zacząć od początku.
Według mnie, zwłaszcza korelacja MAF/EGR i klapka gaszącą, o które pisałem i która jest też wysterowywana do innych rzeczy i z tego co pamiętam i pisałem, to przy tym błędzie przepływki, eLearn podaje aby sprawdzić wskazania przepływki między innymi przymykając/otwierając tą klapkę.
Ale mogę się mylić, bo dawno już tego konkretnego silnika nie diagnozowałem.

Ostatnia edycja:

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52

Brakowało dokładnie tego małego wichajstra w obudowie filtra powietrza.
To jest właśnie ten film. Też oglądam merytoryczne kanały i dlatego mnie to przyszło głowy,bo wiedziałem ze cos takiego widziałem. ECM i tabela czy soft odpada bo nie mam czym tego wtej chwili zrobić. A z tymi wtryskami to podnoszenie igły następuje nie tylko za pomocą cewki ale i ciśnienia paliwa. Na wolnych może być ok ale pod obciążeniem przy zapchanym powrocie może nie otwierać do końca taką mam teorie. Dzięki za cheć pomocy jak co bede wiedział to dam znać.

Do góry Bottom