• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jumper 2.2 HDI 130KM dziwne dymienie

grzechu9008

Początkujący
Punktów
0
Witam,
sprawa wygląda następująco: Citroen Jumer 2.2 Hdi 130 KM rocznik 2013 przebieg 220 tys. Samochód w czasie jazdy zaczyna dymić na niebiesko, ale co dziwne tylko przez jakiś czas ( i to dość mocno). Później przestaje ( tj. po 3min jazdy) i jest okej, zero dymienia, kopcenia czy czegokolwiek. Samochód ładnie pali, płynu w chodnicy nie ubywa, oleju też nie (bynajmniej ciężko zaobserwować że ubywa, może jak dłużej pojeżdże to będzie widać). Podłączony został pod komputer, żadnych błędów nie wykryto. Zdecydowałem się wymienić EGR bo okresowość tej usterki ( dymienia) podsunęło mi pomysł że może się przycina w pozycji otwartej. Jednak jak się okazało to nie było to. Czasem przejedzie 100km i dymka nie puści, a czasem już po 5 km. Mocy nie utracił, jeździ jak jeździł. Podsuniecie mi jakieś pomysły co może być przyczyną takiej bądź co bądź dziwnej usterki.

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
To co jak błędów brak to zostaje kula kryształowa. Może więcej ma do powiedzenia jak djagnoskop. Poczytaj instrukcję a dowiesz się dlaczego czasami kopci na taki kolor. A nie zadajesz sobie trud by rejestrować się na forum i zadawać takie pytania.

grzechu9008

Początkujący
Punktów
0
Myślałem kolego, że forum jest po to żeby napisać i uzyskać odpowiedź od osoby, która już taki przypadek przerabiała. Ale dziękuję CI za tą odpowiedź, zachowaj tą tajemną wiedzę dla siebie a ja poszukam w instrukcji ;) nadmieniam tylko, że nie zapala się lampka wypalania DPF.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
moim zdaniem jak nie dymi to jest sprawny a jak dymi to coś nie tak, coś zepsute.
ten to właściwie jest sprawny tylko czasem nie.
może olej w układzie wydechowym jest zużyty i automatyczna regeneracja nie może się uruchomić.

grzechu9008

Początkujący
Punktów
0
Żeby dostać odpowiedź trzeba zadać pytanie. Jak na razie napisałeś że dymi. A od czego to trzeba sprawdzić. Na odległość nie damy rady.

Jasna sprawa kolego, nie odpowiadaj bo przecież pytanie nie padło (brak znaku zapytania). To że trzeba sprawdzić to też jasna sprawa, ale dziękuje i Tobie za tą odpowiedź.

Gdyby ktoś wiedział co to może być, lub od czego zacząć sprawdzać to będę wdzięczny

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
"Zdecydowałem się wymienić EGR bo okresowość tej usterki ( dymienia) podsunęło mi pomysł że może się przycina w pozycji otwartej."

wydałeś tysiaka bo ci się wydawało?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
Panowie, należy zmniejszyć dawkę tego co bierzecie bo jutro do pracy trzeba iść :D

grzechu9008

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za "pomoc". Temat do zamknięcia, bo jeśli ktoś kiedyś trafi na te głupoty to straci tylko czas na czytanie. Pozdrawiam

grzechu9008

Początkujący
Punktów
0
Faktycznie mogłem dojść do wniosku wcześniej że to forum jest kij warte. Patrzyłem z ciekawości na inne tematy. Niestety ale Panowie "branżowcy" potrafią udzielać się z głupimi odpowiedziami, ale jak ktoś pyta o konkrety to albo zero odpowiedzi ale głupoty.

Do góry Bottom