• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Niska kompresja na 1 cylindrze

hogugun

Bywalec
Punktów
7
Też mieliśmy kiedyś japońca z podtlenkiem LPG i słabą kompresją na jednym garnku. Dodatkowo dymił jak lokomotywa. Koleżka znawca tematu mądrzejszy niż najmądrzejszy góral zrobił szweda bez pytania kogokolwiek o opinię, bo przecież się zna a to że dymi ślepy by zauważył. Noo.
Tyle tylko że ktoś przed nim bawił się flaszką z lubryfikantem :) a brak kompresji spowodowany był regulacją zaworów u poprzedniego papudraka co się zna na wozach jak Błażej z Kartuz i przerosło drania regulowanie luzu płytkami.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
""Zrobił szweda bez pytania "" pento to wiem , koguta to też wiem , patelnia , tresować bobra , ale szweda to nie wiem ....

vermilion

Początkujący
Punktów
1
Zostawiłem w warsztacie samochód do diagnozy. Wg mechaników na jednym cylindrze jest słabsza kompresja (5 bar) niż na pozostałych dla których jest równa (8 bar). Mówili, że zrobili próbę olejową i kompresja skoczyła do 7 bar. Twierdzą, że to problem z jednym cylindrem. Ja mam pewne wątpliwości bo auto nie bierze oleju, nie kopci.... a na zdrowy rozum przy awarii cylindra coś takiego powinno się dziać. Dlatego tutaj na pytałem czy jest możliwe, żeby przy np. zużytej gładzi cylindra, uszkodzeniu tłoka, zablokowaniu się pierścieni, które powodują spadek kompresji auto nie brało nic a nic oleju.
Silnik pracuje po prostu niekulturalnie i odczuwam spadek mocy o czym pisałem wyżej. Podejrzewam, że prędzej jest coś nie tak z zaworami: brak luzów plus może coś poważniejszego z zaworami na cylindrze z niższą kompresją. W tym silniku luzy ustawia się na "szklankach".
Zamierzam w tym tygodniu powtórzyć pomiary kompresji wraz z próba olejową oraz zdejmę pokrywę i sprawdzę luzy zaworowe.

vermilion

Początkujący
Punktów
1
XMARIO Chyba nie czytasz wątku dokładnie bo już byłem w jednym warsztacie. Może mało precyzyjnie się wyraziłem bo zamierzam sprawdzić to rękami mechaników w innym warsztacie ;)

hogugun

Bywalec
Punktów
7
Majster, innej możliwości nie ma. Albo dół silnika albo głowica. Niech sprawdzą luzy zaworowe, może któryś zawór jest podparty. Wyregulują luz, silnik odpali, przejedzie kilka, może kilkanaście kilometrów i i tak głowicę zdejmą bo będzie powtórka z rozrywki bo zawór albo gniazdo wypalone. Pamiętajmy że 90 procent poprawnej pracy silnika to głowica..

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Dlatego tutaj na pytałem czy jest możliwe, żeby przy np. zużytej gładzi cylindra, uszkodzeniu tłoka, zablokowaniu się pierścieni, które powodują spadek kompresji auto nie brało nic a nic oleju.
...w takich przypadkach które tu wymieniłeś ,silnik może brać olej ale nie musi ...bo zależy w jakim stopniu w/w elementy są zużyte lub uszkodzone .Dobrym testerem szczelności (tłok ,cylinder ) jest np.miarka oleju lub odma gdy silnik jest rozgrzany .W opisanym przez Ciebie przypadku typuję głowicę >>czyli zawory i gniazda zaworowe ...ale o tym być może przekonamy się o ile udzielisz info .na Forum !

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jak już głowica będzie zdjęta, to warto garnki zalać mlekiem i patrzeć co się dzieje. cylindry ustawione równo i seta mleka na każdy.
mleko jest o tyle dobre, że widać co sie dzieje

np. w jakim stanie jest misa

Ostatnia edycja:

vermilion

Początkujący
Punktów
1
Jestem po pomiarach ciśnienia sprężania. Byłem obecny przy pomiarach. Pomiary wykonano na zimnym i ciepłym silniku i w obu przypadkach została zrobiona próba olejowa. Niestety luzy zaworowe nie zostały sprawdzone i to dopiero w przyszłym tygodniu bo jest kolejka klientów. Wyniki w kolejności od rozrządu.
Zimny silnik
normalnie - 6,50 - 3,25 - 6,25 - 6,50
p. olejowa - 6,75 - 3,50 - 6,50 - 7,25
Ciepły silnik
normalnie - 8,00 - 5,50 - 8,00 - 8,25
p. olejowa - 9,00 - 6,50 - 9,00 - 9,50
Warsztat skłania się ku temu, że raczej głowicę trzeba będzie przywrócić do porządku i pewnie bez jej zdejmowania się nie obejdzie.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
30 tyś km po naprawiegłowicy? To coś podzło nie tak .... zawory za ciasno ?

hogugun

Bywalec
Punktów
7
Sprawdzenie luzów zaworowych to w tej sytuacji podstawa..

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Słuchajcie ja ostatnio zwaliłem czapkę którą robiłem w zeszłym roku we wrześniu. Auto zrobiło 10tkm. Głowica po pełnej regeneracji, regulacji luzów i tak dalej. Luzy na moją prosbę w górnym zakresie. Auto od początku bez mocy na benie i na gazie. Od razu zwróciłem klientowi uwagę, że coś jest nie tak z ilością paliwa, podejrzenie że rozjechał się sterownik i mapa paliwowa. Klient pojechał do serwisu suzuki, powiedzieli, że jest git więc włączył gaz, gazownik powiedział, że git a gniazda zaworowe wydechowe wyjarane, zawory wydechowe wyjarane i odkształcone od temperatury. Więc.... ogólnie wszystko jest możliwe.....

hogugun

Bywalec
Punktów
7
To co to było za suzuki? 74 rok na gaźniku? Masz sonde, czujnik spalania stukowego, przeplywke. Cudów nie ma. Zły skład mieszanki=check engine. Ktoś coś zjebawszy.

Do góry Bottom