• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kanał i podnośnik w jednym

arcadio

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Radom
nowoczesnywarsztat.com.pl
Wtrącę się do tematu: jaką masz geometrię głowice aktywne czy pasywne (3D) i czy ma możliwość zamrażania wyników? Są urządzenia którymi zrobisz geometrię na dwukolumnówce wtedy kanał ci nie potrzebny.

Zresztą z doświadczenia wiem że dwukolumnówka + kanał= problem (czyt. UDT, gwarancja producenta podnośnika, niewygoda)

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Witam w moim warsztacie jest zamontowany podnośnik 2 kolumnowy na kanale.Podnośnik nie ma ramy pomocniczej są wylane stopy.Warunek konieczny podnośnik działa tak jak fobryka go wyprodukowała podnosi na Max i jest ograniczony przez krańcówki.Posiada dokumenty i przegląd Ddt.Pomieszczenie spełnia wymogi budynku usługowego.i posiada wszelkie zezwolenia na prowadzenie takiej działalności.Lepiej nie robić partyzantki bo to jest nie zgodne z prawem. Jak komuś spadnie auto na głowę za 50 tys złotych to właściciel nie odpuści ubezpieczenie nie pokryje kosztów naprawy auta.Lepiej o tym pomyśleć .

Uczen77

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bünde
Ja rozumiem, ale albo rybki albo akwarium. Z 4 kolumnowym o tyle łatwiej, że możesz sobie wózek przeciągnąć pod niego a do kanału słabo a 2 kolumnowy ma obwarowania techniczne i na własne oczy nie widziałem takiej kombinacji kanał + 2 kolumny...

arcadio

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Radom
nowoczesnywarsztat.com.pl
Kolego rozwiniesz temat? Zawsze myślałem że nie ma opcji ustawić geometrii na dwukolumnowym.

"Sekret tkwi w funkcji „zamrażania wyników” zastosowanej w najnowszych wersjach urządzenia G-18. Specjalna formuła trygonometryczna pozwala przeliczyć wszystkie wartości geometryczne po zwolnieniu osi, tak aby regulacja była możliwa na pojeździe uniesionym przez podnośnik dwukolumnowy.
Jak to działa?
– wykonujemy pomiar na posadzce zgodnie ze standardową procedurą
– kompensacja wykonywana przez przetoczenie, lub uniesienie 2 osi jednocześnie (szybciej niż w przypadku stanowiska kanałowego)
– funkcja zamraża wyniki pozwalając nam unieść pojazd zwalniając koła i zawieszenie
– możemy regulować geometrię mają cały czas podgląd pod wartości parametrów na ekranie monitora, oraz wyświetlaczach głowic.
– po regulacji odmrażamy wyniki i opuszczamy pojazd"

np. takie urządzenie: http://italcom.com.pl/produkt/urzadzenie-do-pomiaru-geometrii-g-18-its/

Do góry Bottom