• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kasa fiskalna

Mateczka123

Uczestnik
Punktów
1
Siemanko.
Mam pytanie otwieram warsztat założyłem działalność i do kaca nie wiem czy musi być ta kasa fiskalna czy wystarczy sam rachunek wystawić
Wiecie coś na ten temat? Niby zarządzenie ministra jest takie że trzeba mieć kasę (tak piszą w internecie przynajmniej)
Bo np klient przyniesie swoje części ja montuje wystawiam rachunek za robotę to kasa na co mi? A wy jak myślicie?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
984
Miasto
PGS
Mi mówili że jeśli będę naprawia tylko firmą to nie musi być. Jak "Mietkowi z ulicy (klient prywatny) to musi być.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
984
Miasto
PGS
Że jeśli będziesz tylko naprawial auta firmowe (zarejestrowane na firmę) to nie potrzebujesz kasy fiskalnej. W tedy wystawiana tylko fakturę . A jeśli będziesz naprawial zwykle Kowalskiemu z ulicy to musisz mieć kasę fiskalną . Tak mi powiedziała Pani z US.

hartyn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sierakowice
Kasa jest obowiązkowa przecież mechanicy zarabiaja kokosy podnieśli emerytury przy okazji ZUS....

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Ja wiem o tym. Bo jeszcze pracy nie zacząłem A kasę już musiałem kupić i zafiskalizować. Gdyby był wielebnym czy lekażem z prywatną praktyką to nie wymagane. A my jesteśmy ponad wielebnym organistą kościelnym i lekażem, oni robią rzeczy przyziemne i nie muszą płacić podatków. A my robimy cuda i rzeczy niemożliwe i dla tego musimy rozliczać się że wszystkiego.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ja wiem o tym. Bo jeszcze pracy nie zacząłem A kasę już musiałem kupić i zafiskalizować. Gdyby był wielebnym czy lekażem z prywatną praktyką to nie wymagane. A my jesteśmy ponad wielebnym organistą kościelnym i lekażem, oni robią rzeczy przyziemne i nie muszą płacić podatków. A my robimy cuda i rzeczy niemożliwe i dla tego musimy rozliczać się że wszystkiego.
Mechanik płaci ok 20zł podatku za każdy m2 powierzchni obiektu usługowego.... lekarz 4zł :D ... piękne to jest :D

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Też bym chciał tak jak Ty.
Głęboko kopcujesz ?
Bo ja coś płytko chyba, przemarzają i pewnie dla tego słabo się rozmnażają. Posiałem 100 pln a zebrałem 1.50 zł.

Mechanik płaci ok 20zł podatku za każdy m2 powierzchni obiektu usługowego.... lekarz 4zł :D ... piękne to jest :D

A wielebny jeszcze bieże za kwaterę, i też nie płaci podatku. Chciałem na przyszłość zamówić działkę pod budowę ale według cennika wielebnego, muszę być zdrowy silny i zarabiać na miejscówe bo ceny idą w górę. A mówi że wstyd pod parkanem no ale vipowskie są w cenie.

Ostatnia edycja:

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Ale to tylko na jesień?
A z wiosny jest jakiś patęt by się dobrze i szybko rozmnażały?
Bo już mi się pomysły kończą.
Synek pytał się mnie ostatnio czy nie lepiej drukować jak sądzić, tylko te wychodowane to oryginał A te inwitro to nie wiem czy przejdą.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
widocznie mamy różne problemy. ja się cieszę że mi zgniją bo jest miejsce na kolejne, a ty chcesz jeszcze więcej ich wyhodować. zachłanny jesteś. pamiętaj, piniądze to nie fszystko.

Do góry Bottom