• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kasy online od 2019 roku

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Podłączę się do tematu. Myślałem jednak, że te super kasy będą działać na fifirifi a tu trzeba będzie jeszcze haracz płacić :/ Moje pytanie brzmi jak wygląda sytuacja jak będę chciał kupić drukarkę fiskalną to do tego jakiś program jeszcze będzie potrzebny?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Podłączę się do tematu. Myślałem jednak, że te super kasy będą działać na fifirifi a tu trzeba będzie jeszcze haracz płacić :/ Moje pytanie brzmi jak wygląda sytuacja jak będę chciał kupić drukarkę fiskalną to do tego jakiś program jeszcze będzie potrzebny?

No tak, a w czym chcesz paragony wystawiać? W paintcie? :D

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Jak zabraknie na "rozdawnictwo+"

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Mi się kasa kończy
To k.....nazywa się mieć pecha

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Co widzę nową wiadomość wtym temacie to mam obawy czy wchodzic :) jest nutka niepewnosci czy juz mogę oddac swoja kase dzieciom do zabawy czy jeszcze nie

maq23

Początkujący
Punktów
1
jeśli mieliby wprowadzić to od nowego roku, nie wierze tez ze nie będzie jakiegoś okresu przejściowego, czyli masz kase wazna jeszcze 3 lata to z niej korzystaj konczy ci się w 2020 to wymien już na onlinowa

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
jeśli mieliby wprowadzić to od nowego roku, nie wierze tez ze nie będzie jakiegoś okresu przejściowego, czyli masz kase wazna jeszcze 3 lata to z niej korzystaj konczy ci się w 2020 to wymien już na onlinowa

Uuuuu to chyba kolega w Polsce nie był że 30 lat widzę. Tu ustawodawca ma w dupie czy zdążysz się przygotować, czy zdążysz wdrożyć, czy przepisy mają sens, czy są spójne i logiczne. Ma być i koniec!

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
W ustawie jest zapis ze jeśli masz kasę ważną chyba minimum jeszcze rok to przysługuje ci dopłata z urzędu skarbowego na zakup tej nowej online .

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
W ustawie jest zapis ze jeśli masz kasę ważną chyba minimum jeszcze rok to przysługuje ci dopłata z urzędu skarbowego na zakup tej nowej online .

700zl. Najtańsza kasa ponad 1000zł. Masz drukarkę fiskalną gdzie sobie cykasz łatwo paragony z programu? Oj jak nam przykro... Wydaj sobie 3 tysiączki, bo przecież wiemy, że wy złodzieje warsztatowcy macie kasę.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
najtańsza kasa online z tego co się orientowałem 4 miesiące temu to 2500 zł a drukarka 4000 zł . zapomoga 700 zł netto .

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ja na razie widzę tylko kasy online ready - czyli niby gwarantujące możliwość przeróbki na kasę online... odpłatnie oczywiście. Najtańsza Novitus coś za 1400zł (+ późniejsza przeróbka).... A reszta w granicach 1500-2200...
Ceny z aledrogo... tak zerknąłem przypadkiem :D

krystiann

Początkujący
Punktów
1
Witam wszystkich , nie udzielam się na forum prawie w ogóle ,lecz od czasu do czasu zaglądam,co prawda bardzo rzadko .... parę dni temu rozmawiałem ze znajomą która pracuje w kasach fisk i mówiła,że póki co to takich kas jeszcze nikt nie produkuje ... Wiec o co chodzi z tym zamieszaniem ?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Wiec o co chodzi z tym zamieszaniem ?

O to, że była cała akcja, ustawa itd., że kasy maja być dla warsztatów od 1.01.2019. Nie ważne, że mało czasu, że wszyscy chcą przedłużenia terminu (nawet producenci kas, a wiadomo, że oni dobry biznes na tym zrobią jak nagle cała branża w jeden miesiąc będzie kupować kasy). Ustawodawca stwierdził, że od stycznia i koniec dyskusji. To było gdzieś pół roku temu bodajże, jak nie więcej. Od tego czasu termin się zbliżał, a rozporządzeń brak, kas brak, jakichkolwiek informacji też brak. Ja jeszcze w połowie grudnia musiałem wisieć na telefonie i czytać różne artykuły żeby być pewnym, że 02.01.2019 nie będzie "puk puk, proszę kasę pokazać... nie ma? Ojojoj ale nam przykro, proszę przyjąć ten mandacik i stawić się w US na wyjaśnienia". Do końca nie było wiadomo o co chodzi. Teraz termin minął, ustawa jest, ale gdzieś utknęła, rozporządzeń nie ma, terminu nowego też nie. Mówi się że "prawdopodobnie" za parę miesięcy.

Podsumowując, żeby w Polsce biznes prowadzić to można osiwiec. Dużo ludzi rzuciła się na kasy "online ready" i myślą że mają już spokój, a tak naprawdę nic nie mają.

Do góry Bottom