• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

KIA Carens III crdi 16V nie odpala... pomocy`

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
Używany był cmd flash wymaga wyjęcia ecu ale to jedyny niezawodny flasher bo tym przez port obd nie ufam

CARTECH Serwis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
www.cartechserwis.pl
Dziwnie to coś piszesz - najpierw że Ty wyłączyłeś DPF, później że ziomki jakieś itp. - mi się wydaje że po prostu zgrałeś soft, odpaliłeś ściągnięty z neta program który krąży po sieci i udaje że usuwa DPF, a wywaliło Ci tabelę kodów błędów - dlatego sterownik nie rejestrował usterek - tym bardziej stwierdzenie że jest dużo obszarów wyczyszczonych i sieczka z softu zrobiona utwierdza mnie w przekonaniu że pewnie tak było...

Podstawowe pytanie - porównywałeś zawartość MPC przed i po?

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
trochę namieszełem opisując prace przy wywalaniu DPF'a - ja robiłem tylko fizyczną część pracy czyli wycięcie/zespawanie - nie robiłem nic z ecu ponieważ nie znam się na tym oddałem to ludziom ponoć "znającym" się na tym i dysponującym sprzętem - obecnie korzystam z usług innego serwisu ale jestem w trakcie dozbrajania się w odpowiedni sprzęt ponieważ na codzień prowadzę serwis komputerów i telefonów temat dłubania w ecu auta zainteresował mnie bardziej... za chwilę zabiorę się za auto i mam nadzieję że w końcu ruszy dziś - wyniki opublikuję wkrótce

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
ciągle nie doszedłem do tego co powoduje brak działania, auto odpala na plaku i zaraz gaśnie wtryski nie otwierają się nie ma nawet napięcia w ich wtyczkach badałem napięcie we wtyku po odłączeniu - mechanicznie silnik jest ok coś powoduje że wtryski nie podają paliwa jakieś sugestie? sprawdziłem pompy wtryskową i paliwową i te są sprawne, ecu też ok...

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
auto odpaliło i działa przyczyna usterki jeszcze nie znana ale odpaliło na nowym ECU i na starym czujniku wału korbowego z nowym czujnikiem wału wyrzucało błąd a sprzedawca nie chce go wymienić

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
podejrzewam że ecu mogło być sfuszerowane ale mimo to zrobiłem na nim 5 tyś km, w nowym ecu zrobiłem tylko immobilizer i co ciekawe auto odpala na starym czujniku wału korbowego a na nowym nie rusza i wywala błąd P0336 - czyżby sklep sprzedał mi felerny czujnik?

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
czujnik jest oryginał KIA, ale dziś zupełnie się poddałem wczoraj auto paliło i działało poprawnie dziś zero znaków życia - czyli powrót do stanu poprzedniego a komputer diagnostyczny milczy żadnych błędów nie podaje

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
w końcu dziś udało mi się odczytać błędy z auta zdjąłem i założyłem klemę od razu wywalił czujnik położenia wału korbowego, czujnik rozrządu, czujnik temperatury powietrza, po wykasowaniu i próbie rozruchu na plaka wywalił jedynie czujnik położenia wału korbowego, wymieniłem na inny i dalej podaje ten sam błąd sprawdzę jeszcze raz wiązki kabli może coś znajdę ale zdaje mi się że może coś w silniku poszło co przeoczyłem

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
znalazłem przyczynę nie zwróciłem uwagi że auto klepie gdy odpaliło na nowym ecu, panewka poszła i prawie zmieliło ją na pył zapchała koło z którego czujnik obrotów wała korbowego brał odczyt - teraz trzeba wał nowy albo szlif i panewki itd... ogólnie rzecz biorąc naprawa całości sporo wyjdzie ale dam radę....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie wiem czy teraz utwardzaja na szlify wału , kiedys materiał był utwardzany na 3-4 szlify a teraz to nie wiem . Może lepiej silnik uzywkę ?

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
właśnie jestem w trakcie ekonomicznych kalkulacji czy warto pchać się w naprawę czy po prostu wpakować silnik z innego auta

Do góry Bottom