• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sportage 1,6 gdi problem z olejem.

Faja

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Puławy
Witam. Silnik G4FD po małym remoncie (tłok, korbowód, wtryskiwacz, panewki korbowodowe, kompleksowo głowica). Silnik po dłuższym postoju nie potrafi zbudować ciśnienia oleju. Jak napełnię go przez filtr pod ciśnieniem to po odpaleniu jest ok. Jak dłużej postoi to oleju brak. Oczywiście czujnik sprawny-ciśnienie (brak) zmierzone manometrem. Smok czysty. Filtr oleju jako że ma zawór zwrotny też podmieniony. Trochę to dziwne. Ktoś coś wie?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
67
Oprócz wspomnianych, ja bym sprawdził czy zawór obejściowy w pompie się nie zacina i czy napinacz łańcucha nie przepuszcza oleju.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
71
Pompa oleju (pokrywa)była demontowana to może to:

Załączniki

• MC-10232942-0001.pdf
    148,1 KB · Wyświetleń: 8

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
606
Miasto
Podkarpacie
Gdy pompa jest w pokrywie obligatoryjnie sie ja wymienia . Druga kwestia to dysze spryskiwaczy oleju . Może któraś jest podwieszony .

Ostatnia edycja:

Faja

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Puławy
Chyba kolega Tolus24 trafił. Tłoczek zaworu ciśnienia w pompie zatarł się i tkwił w pozycji częściowo otwartej. Ledwo dało się go wybić z obudowy. W jego gnieździe widać dwa zadziory. Pewnie jakieś opiłki się tu dostały. Ostatecznie pewność będzie po złożeniu silnika. Oczywiście oringi i napinacz montuję nowe.

Faja

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Puławy
Silnik był myty i przedmuchany. Ale nie zajrzałem do tej pompy mimo iż jest łatwo rozbieralna. Pokrywa sobie leżała i czekała na montaż. Mój błąd.

Do góry Bottom