• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sportage 2.0 benzyna 141KM G4GC Sonda LAMBDA, błąd P0133

0degree

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
Sebii20 napisz czy poradziłeś sobie z tym błędem? Ja również z nim walczę w ks z 2007roku i jak dotąd nic konkretnego na nie udało się zdziałać.

0degree

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
Sonda nowa, z serwisu poza tym były jeszcze 3 inne zamienniki na próbę ntk, Bosch i no name. Podmieniona przepływka, cewka, świec 3 komplety, nowe zlacze elastyczne i zero efektów, objawy jak u autora tematu. Korekty lftp w okolicach - 5 . Auto kupione z tym problem, mi przez 1.5 roku nie udalo się nic zrobić. W samochodzie jest LPG ale problem występuje na obu paliwach.

Sam jestem ciekaw czy ktokolwiek zmieniał ten łańcuszek na walkach i czy przynioslo to jakiś efekt. U mnie była robiona głowica kilka miesięcy temu i moglem go zmienić tym bardziej że nie jest on jakoś specjalnie drogi.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Za paliwo w głównej mierze odpowiada : TS, MAF, Vacum CSS, Synchro.

0degree

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
Szczelności dolotu i wydechu zostaly sprawdzone, historia jak u sebii20...
Problem występuje podczas jazdy "po dziadkowemu" małe obciążenie i stała prędkośc w close loop, sonda niby faluje ale ma tendencję do przywieszania na bogato.

Załączniki

• Screenshot_20180508-131923.png
    Screenshot_20180508-131923.png
    971,8 KB · Wyświetleń: 16

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Czekam na odpowiedź na post wyżej. To że sonda źle pracuje wiem z kodu błędu.
Jeżeli nie umiesz tego sprawdzić nie bierz się za naprawy.

0degree

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
No nie wiem, zazwyczaj gdy się podchodzi do mechanika z tekstem - proszę mi sprawdzić to, to i tamto bo na internecie tak pisali to pod nosem zamruczy wiązankę, albo cie zbedzię.
Szkoda że autor tematu się nie wypowiada.

0degree

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
LPG tech 204, strojony na korekty, wtryski barracuda, ogólnie instalacja mloda. Problem jednak występuje na Pb również i nie mówię tu o jeździe kilku km na benzynie tylko powiedzmy 500km.
Ogólnie to podczas takiej równomiernej jeździe odczuwam takie jakby delikatne podszarpniecia, jakby silnik nie chodził równo, jest to ledwo wyczuwalne ale jednak. Może to naprowadzi na jakiś trop, dodatkowo jestem wstępnie umowiowy do mechanika po 6.08 to zapytam o te ts,maf,vacum CSS, synchro.
Problem jest powszechny w silnikach g4gc gorzej z rozwiązaniami.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Do sprawdzenia tego silnika najlepszy byłby SNAPON ,posiada oscyloskop 4-ro kanałowy.
Usterkę można w krótkim czasie określić. Cena 300,-

0degree

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
Kto dysponuje takim sprzętem w województwie podkarpackim? I na podstawie wykresu będzie mozna zdiagnozować np naciągnięty łańcuch faz rozrządu, ewentualnie jego napinacz?

sebii20

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kreszowice
A ja myślę że problem tkwi w instalacji gazowej. Jakiej firmy gaz.
Problem nie tkwi w instalacji gazowej. Mnustwo tematów jest na różnych forach, nawet zagranicznych, gdzie pojawia się ludziom ten sam problem bez instalacji LPG. Problem jest znany, wielu mechaników z którymi rozmawiałem na ten temat zna ten problem w tym silniku ale jeszcze nikt nie znalazł rozwiązania.

Ja też mam LPG, jednak nie ma znaczenia czy benzyna czy gaz, błąd się pojawia. sonda stoi na bogato i zero reakcji przy jednostajnej jeździe. Ogólnie to jest ciekawe, że sonda jest na bogato, a ECU tego nie koryguje.

Ogólnie to podczas takiej równomiernej jeździe odczuwam takie jakby delikatne podszarpniecia, jakby silnik nie chodził równo, jest to ledwo wyczuwalne ale jednak.

u mnie czegoś takiego nie ma

A ja mysle że problem tkwi w instalacji gazowej. Jakiej firmy gaz.

http://www.mojasportage.pl/viewtopic.php?t=2248

Szczelności dolotu i wydechu zostaly sprawdzone, historia jak u sebii20...
Problem występuje podczas jazdy "po dziadkowemu" małe obciążenie i stała prędkośc w close loop, sonda niby faluje ale ma tendencję do przywieszania na bogato.

Na zdjęciu które wkleiłeś to sonda całkiem nieźle pracuje. U mnie to jest linia prosta na napięciu 0,85V i tak potrafi wisieć kilka minut nawet jak się jednostajnie jedzie.

Ostatnia edycja:

0degree

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
A powiedz sebii co z tematem tego łańcucha zmiennych faz, zmieniłeś go?
Czym sprawdzasz przebieg sondy?
Ogólnie to liczyłem na to że chociaż Ty już sobie poradziłeś z problem, no niestety jest tak jak piszesz, wielu mechanikow zna problem, ale nikt nie potrafi pomóc.

sebii20

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kreszowice
A powiedz sebii co z tematem tego łańcucha zmiennych faz, zmieniłeś go?
Czym sprawdzasz przebieg sondy?
Ogólnie to liczyłem na to że chociaż Ty już sobie poradziłeś z problem, no niestety jest tak jak piszesz, wielu mechanikow zna problem, ale nikt nie potrafi pomóc.

Cześć

nie, ja łańcucha rozrządu nie zmieniałem, zmieniałem tylko pasek. Cały czas mam problem z tym błędem P0133, czy ktoś sobie z nim poradził?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a sprawdz jeszcze czy czasem cat sie nie przypycha ....
miałem kiedys taki problem w Hyundaju i nie pamietam jak sie zakończyło ...postaraj sie przegonic ja ostro aby wypaliła syfy jakis dodatek do paliwa aby wtryski rozruszac cos z STP bo to jest GLOBALNY problem nie związany z lpg czy cng gdzies jest błąd konstrukc

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom