• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sportage 2.0 benzyna 141KM G4GC Sonda LAMBDA, błąd P0133

marpol1992

Nowy
Punktów
0
Mamy dwie sondy lambda, jedna i druga porównują sygnały z mapą charakterystyk,
/mapa przestrzenna/. Jeżeli któraś z sond nie znajdzie swojego punktu pracy, pierwsza
sonda "stara się" wymusić działanie drugiej
Panie Stanisławie w takim wypadku mam rozumieć, że pierwsza stara się wymusić działanie drugiej pośrednio poprzez dawkę paliwa? Co według Pana doświadczenia mogło by spowodować "leniwy sygnał" sondy?

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
1638615981833.png Przykładowe charakterystyki silnika spalinowego.
ECM wydłuża czas wtrysku w ten sposób sprawdza sprawność katalizatora, sonda za kat. musi zareagować. Jeżeli jest brak reakcji
ECM wyświetla Check engine i testerem odczytujemy błąd P 0420 kat. do wymiany.
Żeby stwierdzić słabą reakcję pierwszej, należy przeprowadzić w/w czynności diagnostyki.
Ogólnie obniżenie sprawności technicznej samego silnika lub obniżona sprawność samej sondy.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Pan Stanisław to ma wiedzę.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Charakterystyka z grafik dotyczy silnika diesla, więc nie za bardzo wiem co tutaj wnosi. Wielokrotnie sprawdzałem w różnych samochodach kwestię błędu P0420 i sterownik benzyny nigdy nic nie wydłużał ani nie wzbogacał, więc, jeśli jest taka opcja, to bardzo proszę o konkretną informację, których systemów wtryskowych ta strategia dotyczy.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Charakterystyka z grafik dotyczy silnika diesla, więc nie za bardzo wiem co tutaj wnosi. Wielokrotnie sprawdzałem w różnych samochodach kwestię błędu P0420 i sterownik benzyny nigdy nic nie wydłużał ani nie wzbogacał, więc, jeśli jest taka opcja, to bardzo proszę o konkretną informację, których systemów wtryskowych ta strategia dotyczy.
Przecież napisałem przykładowo ,ale dla laika jest to bardzo skomplikowany temat .
W celu rozszerzenia tematu należy zapoznać się z odpowiednią literaturą ewentualnie zapisać się na jakiś tematyczny kurs.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
No wiem, że przykładowo, ale zupełnie nieadekwatnie, bo dla diesli to zastosowanie nie ma. Rozumiem wszystko, tylko liczyłem, że skoro Pan podał konkretny przykład strategii sprawdzania sprawności kata, to powie Pan również jaki system wtryskowy sprawdza go w ten sposób, bo rozumiem, że nie jest to czysta teoria, tylko poparta na konkretnym przykładzie, prawda? Jestem ciekawy, bo po prostu nigdy nie spotkałem się aby jakikolwiek sterownik sprawdzał katalizator w ten sposób.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Podobno Nissan Primera ma układ sprawdzania drugiej sondy przez sporadyczne wzbogacanie mieszanki ponad normę aby wykryć reakcję drugiej sondy.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
No wiem, że przykładowo, ale zupełnie nieadekwatnie, bo dla diesli to zastosowanie nie ma. Rozumiem wszystko, tylko liczyłem, że skoro Pan podał konkretny przykład strategii sprawdzania sprawności kata, to powie Pan również jaki system wtryskowy sprawdza go w ten sposób, bo rozumiem, że nie jest to czysta teoria, tylko poparta na konkretnym przykładzie, prawda? Jestem ciekawy, bo po prostu nigdy nie spotkałem się aby jakikolwiek sterownik sprawdzał katalizator w ten sposób.
System wtrysku TCCS Toyota i tak nic Ci to nie mówi. A w jednym poście trudno jest
zmieścić 30 lat doświadczenia. Benzyna i diesel , silniki te mają oba przestrzenne
charakterystyki pracy , teraz właśnie zostałeś oświecony.
Przydałoby się Tobie jakieś szkolenie żebyś wiedział w co wkładasz ręce podnosząc
maskę silnika.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
TCCS to nazwa określająca ogólnie elektroniczny system wtryskowy w Toyotach. Zastosowali tę nazwę po raz pierwszy w 1986, więc raczej nie ma tu mówy o strategii zarządzania elementem układu o którego montażu nawet nikt wtedy nie myślał. Tak czy siak, liczyłem na dwa konkretne zdania poparte tym właśnie 30-letnim doświadczeniem, a dowiaduje się, że nie mam pojęcia czym się zajmuję. Z całym szacunkiem, ale myślę, że jeśli tak łatwo było zmieścić w jednym poście tyle pychy, to jednak merytoryki też się trochę dało, a zostały rzucone dwa ogólniki, które nawet nijak się mają do istoty tematu. Wiem, że 30 lat temu jak się wiedziało jak działa silnik benzynowy i diesla, to można było naprawić wszystko od motorynki po Kamaza, ale technika się trochę zmieniła. Teraz nie znając KONKRETNYCH konstrukcji i ich usterek, wiedza o "przestrzennej charakterystyce pracy" to za mało. Przykład - silniki N42 i N46 BMW z porannym uciążliwym i bardzo wyraźnym wypadaniem zapłonów. Kierując się teorią wymienimy na darmo pół osprzętu silnika zanim uda się problem zdiagnozować i o ile w ogóle się uda.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
TCCS to nazwa określająca ogólnie elektroniczny system wtryskowy w Toyotach. Zastosowali tę nazwę po raz pierwszy w 1986, więc raczej nie ma tu mówy o strategii zarządzania elementem układu o którego montażu nawet nikt wtedy nie myślał. Tak czy siak, liczyłem na dwa konkretne zdania poparte tym właśnie 30-letnim doświadczeniem, a dowiaduje się, że nie mam pojęcia czym się zajmuję. Z całym szacunkiem, ale myślę, że jeśli tak łatwo było zmieścić w jednym poście tyle pychy, to jednak merytoryki też się trochę dało, a zostały rzucone dwa ogólniki, które nawet nijak się mają do istoty tematu. Wiem, że 30 lat temu jak się wiedziało jak działa silnik benzynowy i diesla, to można było naprawić wszystko od motorynki po Kamaza, ale technika się trochę zmieniła. Teraz nie znając KONKRETNYCH konstrukcji i ich usterek, wiedza o "przestrzennej charakterystyce pracy" to za mało. Przykład - silniki N42 i N46 BMW z porannym uciążliwym i bardzo wyraźnym wypadaniem zapłonów. Kierując się teorią wymienimy na darmo pół osprzętu silnika zanim uda się problem zdiagnozować i o ile w ogóle się uda.
Automatyczne połączenie postów:

To forum to nie są zajęcia fakultatywne.
Szkoła jest pod innym adresem.
Jeżeli myślisz że dostaniesz rozwiązanie na tacy to się mylisz.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Koledzy z grupy mówią, że tu można dostać tylko ciupagą...

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ciupagista gdzies sie zaszył.
A o co sie kłócicie. Moze i ja bym sie dołączył? O sondy lambada?
Nigdy nie rozumialem po co oni to wymyslili. Przy gazniku tego nie bylo hehe

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Tata miał Cinquecento z gaźnikiem i sondą lambda. Widać Pan się nie zna. Nie to co Pan Stanisław.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Nie muszę dostawać niczego na tacy, bo rozwiązanie doskonale znam. Myślę jednak, że Pan mimo swojego 30-letniego doświadczenia by miał z tym silnikiem z Beemki duży problem.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Żeby zrozumieć trzeba być specjalistą. Jeśli się nim jest zna się wszystkie możliwe usterki bez podpowiedzi....

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Panie Stanisławie, cytując mądrości z forum:

To forum to nie są zajęcia fakultatywne.
Szkoła jest pod innym adresem.
Jeżeli myślisz że dostaniesz rozwiązanie na tacy to się mylisz.

Kolego botek, jeśli chcesz pracować w tym zawodzie to raczej szybko się zdziwisz.

A wracając do tematu, czyli błędu P0133 to jeśli ktoś w okolicy Krakowa ma problem z takim w KIA lub Hyundai z silnikiem 2.0 i podstawi swoje auto do testów, to mogę spróbować wyłączyć błąd programowo. Jeśli się uda, to będzie to gratis za udostępnienie fury ;)

Robert125p

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łask
gomar-lpg.pl
Zapraszam. Rozwiązałem problem. U mnie 450 zł. Łódzkie.

Strzelałbym, że głównie starzenie się katalizatora. Działa jeszcze za dobrze, żeby wyrzucić błąd P0420, ale sterownik ma za niski próg wykrywania leniwego sygnału i interpretuje jako usterkę sondy. To tak na mój rozum :p
Zgadzam się

Wyświetl załącznik 41897 Przykładowe charakterystyki silnika spalinowego.
ECM wydłuża czas wtrysku w ten sposób sprawdza sprawność katalizatora, sonda za kat. musi zareagować. Jeżeli jest brak reakcji
ECM wyświetla Check engine i testerem odczytujemy błąd P 0420 kat. do wymiany.
Żeby stwierdzić słabą reakcję pierwszej, należy przeprowadzić w/w czynności diagnostyki.
Ogólnie obniżenie sprawności technicznej samego silnika lub obniżona sprawność samej sondy.
No tu nie ma Pan racji. Sterownik nie wydłuża czasu wtrysku aby sprawdzić katalizator, tylko przy okazji wydłużenia czasu wtrysku sprawdza reakcję sondy 2

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Rozwiązanie problemu jest takie żeby kupić auto które nie jest wyposażone w sondę ekologiczną :)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zapraszam. Rozwiązałem problem. U mnie 450 zł. Łódzkie.

Zgadzam się

No tu nie ma Pan racji. Sterownik nie wydłuża czasu wtrysku aby sprawdzić katalizator, tylko przy okazji wydłużenia czasu wtrysku sprawdza reakcję sondy 2
Robert masz jakiś sprzęt żeby mi to udowodnić, bo jeżeli nie to raczej nie zabieraj głosu.

Do góry Bottom