• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sportage 2.0 benzyna 141KM G4GC Sonda LAMBDA, błąd P0133

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Myślę, że jest to do zrobienia za 250-300zł, bez żadnych emulatorów ani modulatorów. Jak tylko trafi się chętny to na pewno rzucę tutaj info jak przebiegły testy ;)

Myślę, że z jakiego sprzętu nie pochodziłby dowód, to i tak zostanie zanegowany ponad 30 letnim doświadczeniem.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jak nabierzesz doświadczenia za parę lat przyznasz mi rację.
Otóż zwykły ELM 327 już Ci to pokaże.
Ale trzeba mieć pojęcie o czym tu mówimy

Ostatnia edycja:

Robert125p

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łask
gomar-lpg.pl
Robert masz jakiś sprzęt żeby mi to udowodnić, bo jeżeli nie to raczej nie zabieraj głosu.
Nie muszę.
Automatyczne połączenie postów:

Myślę, że jest to do zrobienia za 250-300zł, bez żadnych emulatorów ani modulatorów. Jak tylko trafi się chętny to na pewno rzucę tutaj info jak przebiegły testy ;)

Myślę, że z jakiego sprzętu nie pochodziłby dowód, to i tak zostanie zanegowany ponad 30 letnim doświadczeniem.
Zrobisz to programowo ogarniając ilość próbnych przejść stanów sondy. Ja to zrobiłem inaczej ale widzę po twoich wypowiedziach że kumasz. Tylko czy za 300 opłaca się wyciągać wsad i obrabiać?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
To się okaże. Odezwała się jedna osoba tutaj na forum, ale niestety cisza póki co i jeszcze nie przeczytała mojej odpowiedzi.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
W tym wynalazku natrafiłem na pękniętą głowicę,. Temat jest raczej do opanowania.

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Najrozsadniej chyba wywalic z mapy ta sonde albo ten błąd
Sondę regulacyjną wywalić to tak słabo... :D

Problem załatwia aktualizacja oprogramowania w ECU(potrzebny GDS lub G-scan).
Podobne problemy są w Fordach, gdzie sonda B1S2 pracuje jak należy(katalizator zdrowy), a ECU już stwierdza, że czas wyrzucić P0420.

Osobiście nie bawiłbym się w żadne emulowanie sygnału, bo później nie mamy żadnej pewności czy będziemy jeździć na lambda=1 czy na ubogo.
Ten błąd nie wpływa ani na korekty paliwowe, ani też nie włącza żadnego trybu awaryjnego. Najlepiej jest wyrzucić błąd z tablicy DTC(jak sugerował chyba MIKUr1). Tylko trzeba pamiętać, że SIMK43 ma dwie pamięci flash i trzeba zrobić off w obu.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Czasami j.w. niektórzy odlatują tak że zastanawiam się gdzie ja jestem.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Masz całkowitą rację, tylko od czego zacząć diagnozować? Są ludzie, gdzie piszą na rożnych forach, że pół auta wymienili (z tym problemem w tym silniku), łącznie z ecu i dalej to samo.

Jeszcze przychodzi mi do głowy jedna rzecz, mianowicie w tym silniku jest rozrząd cvvt, ze zmiennymi fazami rozrządu. Na jednym wałku, po jednej stronie jest pasek rozrządu, natomiast po drugiej są dwa walki spięte łańcuchem z wariatorem. Rozrząd był wymieniany niedawno, ale bez łańcucha (nie wiem czy się go wymienia, czy nie, ew. przy jakim przebiegu?), może ten łańcuch z czasem się trochę naciągnął i powoduje taki błąd? Przez to, że łańcuch jest delikatnie wyciągnięty, zmieniają się niezauważalnie fazy rozrządu, przez co generowana jest w/w praca sondy. Taka moja hipoteza, po tym wszystkim co się naczytałem odnośnie tego błędu w tym silniku, gdzie ludzie dosłownie wszystko powymieniali i problem nie znikł. Ale nikt nigdy o tym łańcuszku nie wspomniał...

Czy ktoś może odnieść się do tej hipotezy?

p.s. zawory były regulowane, kontrolowane bardziej bo nie wymagały regulacji.

Wyświetl załącznik 19198
A próbowałeś wgrać aktualizację/nowszy soft do ecu. Ja miałem podobne wykopy z vvti w psa i po zmianie softu jest ok

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Panie Stanisławie, jak już do Pana trafi Kia lub Hyundai z silnikiem G4GC z błędem P0133 i naciągnie Pan klienta na 3-4tyś zł przy próbie rozwiązania problemu i dalej będzie walił Check'a, to zapraszam do kontaktu.

@mar.wo, rozmawiałem z wieloma użytkownikami tych samochodów i większość z nich starała się uderzać do ASO z tym problemem sugerując aktualizację softu. Za każdym razem mówili, że to nie kwestia softu i chcieli auto "naprawiać". W jednym przypadku jak właściciel Kia Sportage powiedział, że już wymienił wszystko to co się dało na ori nowe graty to faktycznie pojawił się temat aktualizacji softu, ale potem już bez dalszych konkretów, bo stwierdzili, że świeższego softu niż ten, który jest w ECU, nie przewidziano dla tego modelu.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
tez mam klientkę takim autem i z takim błędem b1s2 zbyt wolna praca. Po wymianie błąd wrócił chwilę później niżeli zwykle. Póki co odpuściała bo szkoda kasy. Zobaczymy co czas pokaże.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jak chcesz to daj jej namiar, finansowo będzie taniej niż nowa ori sonda.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
jak wróci to będziemy działać...

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
I wszystka jasne, ale ja już tylko obserwuję. Tylko swoje auta .

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
O jakich kosztach mówimy za usuniecie problemu dtc? Jeżeli ktoś posiada gds,gscan to raczej update dużo nie wyjdzie, o ile update załatwi sprawę oczywiście

sonicja

Nowy
Punktów
1
Podpatrzone na:
Może warto to sprawdzić - Jak będzie cieplej to sobie zobaczę.

To ja uzupełnię temat, może komuś się przyda. Mnie także dopadł błąd P0133, wszystkie objawy tak jak opisujecie, kod wyskakiwał w trakcie jazdy w trasie, po mieście też ale rzadziej. Już też myślałem, że to błąd programowy, że trzeba będzie grzebać w sterowniku silnika, ale pomyślałem, co jeżeli faktycznie istnieje przyczyna błędu P0133? Dochodzenie rozpoczęte. Cały dolot sprawdzony, wszystko OK. Cały wydech sprawdzony, wszystko OK. Wreszcie po kilku dniach pomyślałem sobie, że zacznę poszukiwania nieszczelności wydechu ale na zimnym silniku, czyli czas na operację kilka minut. No i znalazłem!!! Połączenie katalizatora z rurą, która idzie pod silnikiem, na zimnym silniku zauważyłem, że na jednej ze śrub zbiera się delikatna wilgoć, która to za kilka chwil odparowywała. To była tak miniaturowa nieszczelność, że nie było czuć spalinami ani nic słychać. Wymieniłem uszczelkę za całe 15pln + uszczelniacz do wydechów za 20pln. Po zdemontowaniu uszczelka wcale nie wyglądała na jakąś wydmuchaną ale prawdopodobnie rozwarstwiła się i wystarczyło aby niewielka ilość spalin uciekała przed drugą sondą. Po usunięciu usterki przejechałem już kilka tyś km i błędu niema, nawet w postaci niezweryfikowanej, w OBD czysto.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
W mojej opinii, to bardziej kwestia farta. Już trochę tego przemieliłem i są ludzie, którzy wsadzili po 3-4k żeby się pozbyć błędu i nic to nie dało.

robert64

Nowy
Punktów
0
Witam.
Błąd P0133 i kontrolka Check Engine w Kia Sportage II. Pojawiał się systematycznie i często od dobrych kilku tysięcy kilometrów. Najpierw próbowałem się przyzwyczaić do "pomarańczowego", potem systematycznie kasowałem błąd, ale w końcu ile można? Natknąłem się na informacje, że kolega MIKUr1 poradził sobie z tym problemem. Zaryzykowałem, umówiłem się na spotkanie. MIKUr1 "odprawił czary-mary" nad ECU i mogę stwierdzić, że błąd został trwale usunięty. Przejechałem ponad 500 km i po błędzie nie ma śladu.
Brawo MIKUr1!

Do góry Bottom