• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sportage 2.0 benzyna 141KM G4GC Sonda LAMBDA, błąd P0133

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Zgadzam się. Szczególnie jak na Kamila najeżdżałeś, buraku.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Generalnie ten cały Kamil, to według mnie, często wiedzą i fachowością nie grzeszy. Takie populistyczne hasła w stylu "N jak nie kupuj" to może mu wychodzą, ale cała reszta taka mocno średnia. Kwintesencją jego twórczości jest jak dla mnie zabawa z panewkami w N54.
Kolega.
(żebyś miał choć jedną dziesiąta etyki zawodowej co on)

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Raczej nie, dzisiaj mnie jakaś starsza pani prawie udusiła spalinami ze swojej toyotki, jak ruszała spod świateł. Bo chyba już nie montowali dwusuwów do RAV4?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Heniu daj już spokój , co powiedzą o nas podglądacze.
Ja rękę wcześniej wyciągnąłem. Myślałem, że to normalna jednostka...ale mnie użarł. Scoro tak, to ok. Drugiej szansy nigdy nie daje.
Poza tym ja mam na niego wyjeb. TOTALNY IGNOR.

...ale jak zobaczyłem ten tekst, który sam pod siebie sklicił, to nie mogłem się powstrzymać :( : ))))
Natknąłem się na informacje, że kolega MIKUr1 poradził sobie z tym problemem. Zaryzykowałem, umówiłem się na spotkanie. MIKUr1 "odprawił czary-mary" nad ECU i mogę stwierdzić, że błąd został trwale usunięty. Przejechałem ponad 500 km i po błędzie nie ma śladu.

No to jak tu się powstrzymać? Nie dałem rady : )))

jakeblues

Nowy
Punktów
0
Witam Was, ja też z tym problemem borykałem się dłuższy czas. U mnie pomogła analiza pracy sondy 1 i 2, a mianowicie, założyłem emulator na 2 sondę i tak jeździłem. Co się okazało, wywalało mi tylko błąd 2 sondy, P0133 już się nie pokazywał. U mnie pomogła wymiana katalizatora NTY za 500 zł na allegro. Może komuś to też pomoże.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
@jakeblues, niektórym pomaga też podobno pospawanie złącza elastycznego, innym wymiana sondy przed katem jeszcze innym uszczelnienie dolotu. Jeśli działa to spoko, ale do mnie trafiają ludzie, którzy już pół osprzętu silnika potrafili wymienić i mieli dość walki.

jakeblues

Nowy
Punktów
0
@jakeblues, niektórym pomaga też podobno pospawanie złącza elastycznego, innym wymiana sondy przed katem jeszcze innym uszczelnienie dolotu. Jeśli działa to spoko, ale do mnie trafiają ludzie, którzy już pół osprzętu silnika potrafili wymienić i mieli dość walki.
Wiem, jeśli się okaże że jednak nie to nic nie dało, to pewnie i ja trafie do Ciebie, na razie natłukłem 5000 km i wszystko hula, wcześniej mniej więcej po 150-200 km wyrzucało błąd. Ale doszedłem do tego dopiero jak założyłem emulator na 2 sondę i tak jak pisałem P0133 znikł, pojawiał się tylko błąd od 2 sondy, że niesprawna. czyli drogą dedukcji zrzuciłem winne na katalizator. Oczywiście wcześniej podmieniłem 2 sondę żeby się upewnić czy to jej wina. Po podmianie sondy efekt był ten sam, wtedy już byłem pewien że to kat. Oczywiście nie każe nikomu kupować od razu katalizatora, ale można sobie taką analizę za pomocą emulatora przeprowadzić

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Dziwne w Twoim przypadku jest tylko to, że błąd P0133 dotyczy pierwszej sondy. Nie zaobserwowałem nigdy w żadnym samochodzie, zależności wpływu stanu katalizatora na odczyty sondy regulacyjnej. Znając jakość NTY to do max roku możesz się spodziewać P0420.

Do góry Bottom