• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kilka pytań :)

Vampirek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Mielec
Słowem wstępu nie wiem czy w dobrym dziale piszę więc proszę o wyrozumiałość.
1. Gdzie mogę znaleźć materiały aby się douczyć? Ponieważ jestem na 1 roku nauki a jednak to co mam w "programie" nie do końca mi wystarcza :D (Jeśli ma ktoś owe materiały chętnie bym przyjął)
2. Czy warto po szkole robić jakieś dodatkowe kursy czy nie jeśli tak to jakie?
3. Czy warto zaraz po szkole jechać za granice czy opłaca się pracować w Polsce i jakie są +/- zarobki "na rękę"? Oczywiście w zawodzie.
4. Mam też ostatnie pytanie tylko to już jest naprawdę w przyszłość. Czy opłaca się zakładać warsztat samochodowy 3 stanowiskowy i zatrudnić 4 osoby ? (3 mechaników i 1 księgową).
Wiem że mogą pojawić się odpowiedzi w stylu "lepiej skończ szkołę a potem pogadamy" czy coś w tym stylu aczkolwiek ja wolę zaplanować sobie wszystko ;)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Mamy rozumieć że chcesz być mechanikiem i chodzisz do technikum.
1. Czego chcesz się douczyc?
2. Nie ma kursów na mechanika.
3. Najpierw do kanału zbierać olej koła odkrecac za 1000zł na mies. Po dwóch takich latach będziesz młodszym mechanikiem. Reszta będzie zależała od tego jak kumaty jesteś.
4. Nie. Trzy stanowiska to trzech mechaników i Ty jako reszta. Księgowość zleca się biurze rachunkowemu.
Najważniejsze jest zacięcie

Vampirek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Mielec
Tak chodzę do technikum. Uczę się głównie budowy układów, jak one działają itp, a chciałbym się douczyć jak zdiagnozować daną usterkę oraz jak ją naprawić, ponieważ praktycznie o tym nie ma mowy :/

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Bo nauczyciel nie ma o tym pojęcia, on zna tylko teorie którą wykłada. Naprawiam samochody moim byłym nauczycielom, oraz profesorowi który za każdym razem stara się wszystko przełożyć na swoją teorie

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
W technikum nauczą Cię tylko podstawy (teori)
Praktykę musisz sam nabyć...najlepiej po szkole trafić do warsztatu i się dalej uczyć. Problemy jakie napotkasz to na ewno siano bo będziesz myślał że gość (czyli ja) ma ukończone fakultety A zarabia najniższą krajową. Szczerze powiem że nic tak nie uczy jak "zeta " i dobry warsztat.
Pozdro

Do góry Bottom