• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

szkolenie, nauka, praktyka dla uczniów niezwiązanych z kierunkiem mechanika

K4millo

Początkujący
Punktów
0
Witam, Jestem uczniem 3 klasy technikum w kierunku informatyk. Nie za bardzo mnie interesuje ten kierunek niestety jak wybierałem kierunek w szkole to nie było u mnie w szkole kierunku technik mechanik. Nie chciałem iść nigdzie daleko do innej szkoły w innym mieście. I moje pytanie brzmi tak czy jak skończę 18lat to czy moge liczyć na możliwość nauki w warsztacie samochodowym prywatnym. Czy totalnie nie ma opcji na coś takiego i że nikt nie przyjmie informatyka bez żadnego wykształcenia. Coś wiem o samochodach bo się interesuje tym tematem ale nie lubie sie uczyć z kartek czy z interesu interesuje mnie bardzie praktyka i praca z prawdziwym sprzętem. Jak ktoś miał taki problem i wie jak to wygląda między innymi jak wygląda taka nauka w warsztacie to prosił bym o informacje na ten temat. I jeszcze jedno pytanie czy jest szansa żeby ktoś mnie przyjął na wakacjach na 1 lub 2 miesiąca. Zaznaczamy że nie chodzi mi o żadne wynagrodzenie w postaci pieniężnej chodzi tylko o wiedzę którą będę miał zapisaną w cv i głowie która mi może sie przydać w życiu na drodze mechanika. Co mi takie doświadczenie da czy ktoś potem chciał mnie przyjąć do pracy jako mechanik ta umowe i za wynagrodzenie pieniężne. to chyba wszystko. pozdrawiam i z góry dzięki za wyjaśnienie mojego problemu.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Raczej będzie ciężko znaleźć Ci taką firmę. Ale moim zdaniem przemyśl to sobie(jesteś młody), moim zdaniem jesteś na dobrym kierunku nauki. Fajnie też, że już teraz myślisz o tym odpowiedzialnie i przyszłościowo. Natomiast myślę, że branża IT jest bardziej marżowa niż samochody. Ja np. kończyłem na polibudzie mechatronikę i drugi kierunek mechanikę i budowę maszyn i powiem Ci tak, na 10k netto musisz być bardzo dobrym mechanikiem, elektromechanikiem. A moi koledzy ze studiów to co słyszę to jest gadka "15k netto to wyzysk człowieka", nie mam znajomych co pracują w IT i mają poniżej 14k na rękę, a mam 30 lat. Ci co branżą IT na prawdę się zainteresowali to dzisiaj nie mają poniżej 20k. Wiadomo pieniądze w życiu to nie wszystko, ale są ważne:). Moim zdaniem to ciśnij, żeby dobrze zdać maturę i dostać się na dobrą uczelnię na studia ;).

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Przyjmą cię do warsztatu jest deficyt pracowników. Ja zaczynałem pomagać w warsztacie w 3 liceum myśląc ze skrzynia biegów jest tam gdzie ta wajcha, ale fajne to się wydaje tylko w oczach rówieśników.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
To było "kilka" lat temu ;). Gdzie jakiś papier na to, że on tam jest, niech się coś stanie nawet nieumyślnie i co... U nas co roku przyjmujemy praktykantów i pierwszy kwartał lub nawet pół roku to jest obeznanie się w ogóle z miejscem np. co gdzie leży, o której przerwa, gdzie toaleta itd. Co on przez miesiąc się nauczy? Lepiej ten czas spożytkuje np. 3 godziny dziennie ucząc się matmy i fizy do matury, języka obcego, co otworzy mu furtkę na dobrą państwową techniczną uczelnię. W tym wieku najważniejsze powinno być wykształcenie, jako mechanik zawsze będzie mógł robić, a dyrektorem, czy menadżerem niestety nie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Od strony edukacji wiesz już bardzo dużo.. potrzeba ci praktyki. Warsztat który znajdziesz raczej zapierdzieli cie do ciężkiej roboty .... ale warto zapytać:)

Do góry Bottom