• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klepanie, stukanie pod miską Bmw e90 320d M47N2

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Załączam post z forum bmw-klub, na którym opisałem swój problem.

Witam Panowie, swoją e90 posiadam od niedawna, samochód można powiedzieć że został ogarnięty przeze mnie prawię w 100% pod względem usterek. Co zostało zmienione, naprawione:
- Sprzęgło kompletne oraz dwumas (raczej profilaktycznie)
-Poduszki pod silnikiem,skrzynią
-Amortyzatory tył + prawa strona gniazdo dolne
-olej, płyn, filtry, olej w moście i w skrzyni
-koło pasowe ( profilaktyka lecz po zdemontowaniu widać że guma zaczynała powoli pękać)
-uszczelka pod pokrywą zaworów, pokrywa zaworów okazała sie mieć pęknięcie ktoś wczesniej przy odkręcaniu obudowy filta powietrza wyłamał jedną nóżke, w okolicy spawają plastiki więc udało sie uratować starą pokrywe( wyciek wiązał sie z dymem spod maski ciekło na dpf-a)
- odma - separator oleju
-napinacz paska wielorowkowego
- oba paski
- zregenerowałem sobie alternator, wymieniłem łożyska, założyłem na wirnik nowe pierścienie ślizgowe, wlutowane nowe szczotki w regulatorze
- głośniczek w liczniku ( brak dżwięku kierunkowskazów i innych powiadomień)
- pompa wody
- termostat główny i EGR(temp nie przekraczała 74 stopnie)
- wymiana szczotek w dodatkowej pompie wody - pompa odżyła
- ogarnołem kolumne kierowniczą, blokada rozłożona na części pierwsze i przesmarowana, przeczyszczone styki w silniczku blokady
- wtryskiwacze wyciągniete i oddane do regeneracji po znajomości wyszło 300zł były sprawne lecz rozregulowane,
- sprawdzona kompresja
- wymienione świece żarowe
- sterownik od świec naprawił kolega również z forum Bmw
- klapki zawirowań wywalone
- Egr wyczyszczony na błysk:p
-uszczelki pod kolektorem ssącym

Pozostała mi jedna rzecz a dokładnie dwie, choć druga mniej ważna. Do rzeczy , wraz z rozgrzewaniem silnika nasila sie coś w rodzaju klepania( zaraz po odpaleniu jest to praktycznie wogóle nie słyszalne, silnik pracuje idealnie,cichutko), stukania na łączeniu skrzyni biegów z silnikiem , słychać to chyba nalepiej przez otwór w skrzyni biegów( widok na koło zamachowe). Pierwsze podejrzenie padło na koło dwumasowe, z racji tego że mam znajomego który załatwia mi częśći w bardzo dobrej cenie koło dwumasowe zostało zmienione i tak miało zostać zmienione w obawie o pęknięcie wału, było troche o tym na forum. Po wymianie nadal klepie. Żałuję że nie odpaliłem samochodu bez skrzyni wyjaśniłoby się czy to skrzynia. Myślę sobie może wał się krzywi i kedy olej jest gęsty to tak nie klepie a jak się rozgrzeje to olej się rozrzedza i wali. Podobnie może być ze skrzynią biegów, może wałek sprzęgłowy? Nie wydaje mi się żeby to było normalne jeśliby miało tak być to na zimnym też by waliło. Nie chcę zrzucać miski narazie, tym bardziej że po sprawdzaniu stetoskopem wydaje się że to bardziej skrzynia, no ale może przenosić z motoru na skrzynie. Dlatego Panowie pytanie do Was jak tam u was pod miską i skrzynią. Druga sprawa to szumienie w okolicach koła pasowego. Paski zrzucone samochód odpalony na chwilę żeby sie nie zagrzał bo pompa wody na pasku, i coś szumi. Co to może być łańcuch? Czytałem o tym przypadku na którymś z forum jak narazie nie wyjaśnione. Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje:) i przepraszam za tak długą lekture:p. Pzdr

Dodaje filmik

rafa78

Nowy
Punktów
0
Witam myślę ze to panewka choć póki miski nie zrzucisz pewności nie będzie.Ten szum to pewnie łańcuch.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja bym miske strzelil w pierwszej kolejnosci, a profilaktyczne wymiany dwumasy olal. Zostawiles najwazniejsza rzecz, zacierajace sie panewki. Skoro tyle w samochodzie zostalo zrobione czemu nie zajrzales pod miske?

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Witam
Jeżdżę z tym problemem ok 15tyś km, czy jeśli była by to panewka to nie złapałoby jej już dawno? Jak znajdę trochę czasu to zrzucę miskę, ściągne rozrząd. Czyli łańcuch może szumieć? Dzięki za rady.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Niekoniecznie. Nie zrzucisz miski się nie dowiesz. Jak zrzucisz miske od razu pooglądaj pierścienie oporowe - może być podobny efekt i wtedy 15 tyś zrobisz i nic :)

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Czy w razie gdyby okazało się że to wałki wyrównoważające jest możliwość ich naprawy? Przypuszczam że mają luz i dlatego słychać takie jakby klepanie, jeszcze nie miałem okazji rozbierać, przypuszczam że są tam łożyska igiełkowe. Chyba że to zębatka od pompy oleju albo tychże wałków. Czy miał ktoś z was okazję słyszeć uszkodzone walki? Pozdrawiam

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Witam Panowie,
Dodaje link do filmiku, może ktoś już słyszał ten dźwięk, jeśli tak to proszę o radę będzie mi łatwiej zlokalizować usterke. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mam takie wałki, i taka miske, przypadkiem!:D

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Witaj
Czy jest Ci znajomy problem który opisuje?Pzdr

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Możliwe by było że przejechałbym z taką usterką 15 tyś i nie raz, nie dwa targałem nią do odcinki? Pzdr

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Niesamowity jest ten silnik, dziwne że nie wywaliło panewek jak go tak krzywiło. Nie mam teraz chwili żeby się za nią wziąć. Jak znajdę czas zrzucam miche i się może okaże co za czary się tam dzieją. Rozrząd też będę wymieniał. Jak ogarne temat, dam znać co z tego wyszło. Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanko w razie gdyby doszło do wymiany motoru jest możliwość zaaplikowania 330d? Czy to będzie straszna rzeźba?

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jezeli kupisz komplet z ecu wiazka, skrzynia przewody dwumas to rzezby nie bedzie:D

Znany mi jest problem zacierania wału na panewkach i uszkodzen walkow balansowych. Miske mam bo klient nie chcial doplacic za rarytas w postaci silnika z miska, wzia bez:)

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Witaj,
Czy jesteś w stanie stanie stwierdzić czy objawy wskazują na wyżej wymienione usterki? Pozdrawiam

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
15tys km zabilo by panewki, jezeli slyszysz to od dolu to raczej zespol walkow balansowych. Chociaz jak to zobaczylem pierwszy raz to stwierdzilem ze to sprytna bestia, za M47 przemawia sporo jednak koszt ewentualnych jednoznacznie wskazuje klase auta:D

paxstor

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Ostrołęka
Witam wszystkich, mam identyczny problem jak kolega adolfone i za chiny nie wiem co jest grane, zdjęta miska wszystko jest w porządku, panewki ok, tak się zastanawiam nad tymi wałkami balansujacymi, bo jakiś luz jest, może ktoś coś podpowie, płacę w złocie!!!

Do góry Bottom