• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klient -mechanik, uczciwość,zaufanie.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Napisz mi proszę na PW jaki to warsztat w Szczecinie bo moim zdaniem trochę nie fajnie, ewidetnie tnie i kombinuje w kwestii księgowo-prawnej. A jeżeli kombinuje z podatkami to może też optymalizować pewne kwestie w trakcie naprawy co może naturalnie wzbucać Twój niepokój.
Jeżeli chcesz paragon to masz dostać paragon, jeżeli chcesz fakture to masz dostać fakturę. Takie są przepisy. Jeżeli chcesz zapłacić kartą to warsztat MUSI udostępnić taką możliwość chociażby blikiem.
No i swoją drogą czym się kierowałeś przy wyborze warsztatu na taką naprawę jak wymiana sprzęgła z dwumasą? Czy to Twój stały warsztat? Jeżeli tak to czy wcześniej nie zapalała Ci się lampka ostrzegawcza przy kombinacjach z płatnościami i rachunkami?
Jeżeli skorzystałeś z jego usług po raz pierwszy to dlaczego przy takiej naprawie?

Klient75

Początkujący
Punktów
0
Czy można to sprawdzić bez rozbierania samochodu kolejny raz?
Napisz mi proszę na PW jaki to warsztat w Szczecinie bo moim zdaniem trochę nie fajnie, ewidetnie tnie i kombinuje w kwestii księgowo-prawnej. A jeżeli kombinuje z podatkami to może też optymalizować pewne kwestie w trakcie naprawy co może naturalnie wzbucać Twój niepokój.
Jeżeli chcesz paragon to masz dostać paragon, jeżeli chcesz fakture to masz dostać fakturę. Takie są przepisy. Jeżeli chcesz zapłacić kartą to warsztat MUSI udostępnić taką możliwość chociażby blikiem.
No i swoją drogą czym się kierowałeś przy wyborze warsztatu na taką naprawę jak wymiana sprzęgła z dwumasą? Czy to Twój stały warsztat? Jeżeli tak to czy wcześniej nie zapalała Ci się lampka ostrzegawcza przy kombinacjach z płatnościami i rachunkami?
Jeżeli skorzystałeś z jego usług po raz pierwszy to dlaczego przy takiej naprawie?
To mój stały warsztat, w którym serwisowałem auto, po rezygnacji z przeglądów w ASO. Z zasady trzymam się jednego mechanika, zna historię napraw auta, z czasem jest większe zaufanie na linii klient-mechanik. Do tej pory nie miałem większych problemów z eksploatacją samochodu(hamulce, filtry,oleje,klima-standard), nie zwracałem specjalnie uwagi na sposób rozliczenia, czasami sam kupowałem potrzebne części.. Po zdiagnozowaniu zużycia dwumasy i sprzęgła, nie chciałem ryzykować pomyłki przy zakupie, mechanik powiedział, że zrobi,nie ma problemu, zaufałem jak z każdą naprawą.
Automatyczne połączenie postów:

Nie chce Ci kwitu pokazać, bo wtedy byś zobaczył ile Ci policzył za ten komplet, a ile rzeczywiście kosztował. I tyle.

Na takich kozaczków, to się stosuje mazak fluorescencyjny.
Dla mnie nie ma znaczenia ile policzył, bo cenę mniej -więcej uzgodniliśmy, tylko chciałem zobaczyć na fakturze co założył, a nie "sprzęgło i dwumasa z magazynu".

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kamera inspekcyjna? Jak inaczej zobaczyć coś co jest zamknięte w środku? Poza tym sprzęgło wymieniłeś z jakiegoś powodu, skoro jego praca się poprawiła to znaczy że usterka została usunięta

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Dla mnie nie ma znaczenia ile policzył
Gdybyś zobaczył różnice, to byś się zdziwił.
Poza tym w czym problem, policzył jak za oryginał, a założył chinola.
Więc zysk razy cztery.
Terminal nie działa, podatek w kiechtę i do domu.

Ja już widzę na jakich Ty tam olejach jeździsz...jak on wymienia.

jego praca się poprawiła to znaczy że usterka została usunięta
Kompresor, szmata trochę smaru i od razu jest poprawa.
Arni nie bądź dziecinny ;)

Ostatnia edycja:

Klient75

Początkujący
Punktów
0
Więc zysk razy cztery.

Ja już widzę na jakich Ty tam olejach jeździsz...jak on wymieniagodniliśmy zestaw Sachs lub LUK, które

Więc zysk razy cztery.

Ja już widzę na jakich Ty tam olejach jeździsz...jak on wymienia.

Kompresor, szmata trochę smaru i od razu jest poprawa.
Arni nie bądź dziecinny ;)
Uzgodniłem z mechanikiem zestaw Sachs lub LUK, nie chińszczyznę, chciałem tylko potwierdzenie w fakturze, że założył to o czym rozmawialiśmy. Nawet nie musiałbym zaglądać w rubrykę, ile kosztowało, bo cenę za usługę znałem.

"Ja już widzę na jakich Ty tam olejach jeździsz...jak on wymienia."
Zazwyczaj przywożę swój z filtrami i zwraca mi pustą bańkę.

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Zaufanie macie do siebie na najwyższym poziomie ;)

Klient75

Początkujący
Punktów
0
Miałem zaufanie do momentu ostatniej naprawy. Chyba że chodzi Tobie o to, że przywiozłem czasami własny olej i filtry. Głównie po to, żeby przyspieszyć czas wymiany.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ

pustą bańkę
No dobra widzę do czego to zmierza, teraz mleko się rozlało, co możesz zrobić to program "usterka" założyć kamerę świecącą na komorę silnika i sprawdzić czy nalewa twój olej, taki test uczciwości a co do sprzęgła to jeśli założył Tobie jakieś gówno to uwierz mi że wkrótce ci to padnie a jeśli wytrzyma chociaż dwa lata to i tak dobrze bo jakość klamotów zleciała na łeb na szyję w ostatnim czasie, co do gwarancji to nie wiem jak tam on jest zobowiązany ale w ciągu dwóch lat tak jak byś chciał to wiele może się zdarzyć a jak się zdarzy to wtedy będziesz miał okazję zobaczyć co ci tam założył, odnośnie silnika, każdy olej jest dobry jeśli utrzymuje silnik w czystości, można zdjąć kapę zaworową i obejrzeć górę silnika, ja na ten przykład kupiłem dopiero co VW Touareg z Niemiec, gdzie właściciel dał mi całą dokumentację, książkę, faktury, kartek od wymiany oleju na silniku 1500 a pod korkiem wlewu oleju czarno jak w dieslu, olej mieniany co 5000km czyli co roku, jeśli masz wątpliwości to popytaj w rodzinie czy ktoś ma swojego mechanika a może masz mechanika w rodzinie i niech obejrzy auto?

A i napisz do @Misiek na pv adres gdzie jeździsz w Szczecinie, on jest z twojego fyrtla to ci powie z kim masz do czynienia

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Jak gość jest na ryczałcie
może Ci wystawić paragon - naprawa samochodu i nic więcej
Handel częściami podlega VAT

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
a jak się zdarzy to wtedy będziesz miał okazję zobaczyć co ci tam założył
Dlatego cwańszy lisek wkłada używanego ładnie wyczyszczonego Sachsa czy Luka. Z chinola się nie wykręci, a i zysk większy w kieszeni zostanie z takiej operacji.
Może sam 'gdzie' nabija na zapleczu chińskie okładziny...ch. go tam wie. Wtedy to już w ogóle nówka.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
Miałem zaufanie do momentu ostatniej naprawy
Sytuacja z fakturą, brak informacji o tym jakie części są zamontowane to faktycznie nie uczciwa praktyka, ale nie powinieneś oceniać jak nie masz pewności. Udaj się na warsztat, dopytaj jakie masz części założone, nagraj rozmowę skoro nie chce ci dać tego na papier. Umów się np z miśkiem czy innym rzetelnym mechanikiem, zapłać za zdjęcie skrzyni i ocenę co tam faktycznie masz założone i wróć tu z wnioskami. Nie widzę zbytnio innego sposobu na rozwiązanie tej sprawy. Na tą chwilę ten temat to tylko pożywienie dla tych, co zalogowali się tu tylko po to, aby szkalować branże i wszędzie wyszukiwać oszustwo, w każdej naprawie widzieć tego złego mechanika oszusta. Jak już będziesz wiedział co tam masz, to wtedy możesz podjąć odpowiednie działania, jeśli widok cię rozczaruje.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dlatego cwańszy lisek wkłada używanego ładnie wyczyszczonego Sachsa czy Luka. Z chinola się nie wykręci, a i zysk większy w kieszeni zostanie z takiej operacji.
Może sam 'gdzie' nabija na zapleczu chińskie okładziny...ch. go tam wie. Wtedy to już w ogóle nó

Taa i co w przypadku reklamacji?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Taa i co w przypadku reklamacji?
Reklamacje, to już się bierze na klatę. Ryzyk fizyk. Na 10 sprzęgieł/dwumas ile masz tych reklamacji. Poza tym i tak jesteś już zarobiony więc to nie ma większego znaczenia gdyby zdarzył się taki przypadek.

Do góry Bottom