• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klient oszust.

kwiatekmaciek20

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Biała Piska
Co z tym rachunkiem za wymianę oleju, był czy nie
I dla tego lepiej jest wystawiać dokument paragon Fakturę Vat bo w takich sytuacjach to jest konkretny dowód . A po tym jak znów przyjeles to auto na daną awarię to tak jak byś przyznał się że to ty jesteś temu winny, to teraz musisz doprowadzidc do końca.

A po za tym jeśli piszesz prawdę i naprawdę wymieniłeś tylko olej nic nie było grzebane a gość upierdliwy i menda to współczuje, oj raz na jakiś czas to trafi się jakas menda co nerwów napsuje.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Takie opcje.

Nr.1 Jeżeli nie chcesz mieć do czynienia więcej z tym typem naprawiasz wycieraczki na swój koszt, ale uprzedzasz go potem, żeby więcej już do Ciebie nie przyjeżdżał w przyszłości. Koszt tej opcji sobie oblicz.

Opcja nr 2. Musisz mieć paragon lub wystaw fakturę na wymianę oleju z datą, kiedy ta usługa została wykonana. Napisz list polecony do gościa z wezwaniem odebrania auta z parkingu, bo zaczynasz naliczać opłatę. Ale tutaj dobrze byłoby mieć prawnika do pomocy, bo sprawa może zacząć ciągnąć się miesiącami, aż oprze się o sąd. A czy wygrasz, to nie wiadomo, bo mogą zacząć mataczyć i obracać kota ogonem. (ciekawa byłaby tutaj opcja "wyłączenia pojazdu z użytkowania" na czas ewentualnego przeprowadzenia ekspertyz przez rzeczoznawcę ;) - np. na kilka miesięcy :p). Ale myślę, że wizja ewentualnych kosztów może ostudzić zapędy klienta. I tutaj sprawa może się zakończyć. Tym niemniej sk.... zacznie wypisywać negatywne opinie po internecie itp.

Opcja nr.3 Grzecznie mówisz klientowi przez telefon lub osobiście, żeby zabierał samochód z placu, bo zleconą usługę wykonałeś, a za stan samochodu klienta nie odpowiadasz (nawet, jeżeli auto ma tylko 4 lata). A gdyby mu pękł przewód hamulcowy, to też udowadniałby Twoją winę? A w wersji hardkorowej jak się zjawi po odbiór samochodu i będzie się pluł

Opcja nr 4 (dla wyjątkowych twardzieli i sk.....):yuck:

Odstawiasz auto gdzieś na środek ulicy, parkujesz auto na jakimś miejscu dla niepełnosprawnych, pod komisariatem, urzędem itp. (najlepiej tam, gdzie jest opcja usunięcia samochodu lawetą). Odholowują gościowi samochód na parking policyjny, naliczają odpowiednią "dniówkę", informują go o zaistniałej sytuacji. Ty jesteś "czysty", bo przecież samochód klient odebrał "parę dni temu" (ma paragon lub fv - więc czego chce od Ciebie?). A on ma zapłacić za odholowanie na parking policyjny. Ale tutaj rzeczywiście mógłby się już wk......, więc dlatego jest to opcja dla prawdziwych twardzieli i musiałbyś mieć na placu przez jakiś czas wydziaranych "znajomków', miłośników gry w bejzbola, poruszających się czarną beemką e39, którzy samym swym wyglądem odstraszaliby tego "klienta" tak, że w popłochu "zgubiłby" ten wypchany sianem portfel :jimlad:

No i opcja nr 5 dla mega twardzieli :D:D:D (jak masz na wszystko i wszystkich wyjeb...., a siana masz więcej niż "klient")

Elenka

Początkujący
Punktów
1
Miasto
K
Jest faktura na wymianę wystawiona.

No bez jaj wymiana oleju i wycieraczki nie działają? Nie daj się dymac, ja żadnych napraw bym nie wykonał...

Patrząc w ten sposób i konkurencyjne warsztaty mogą wysłać kontrolę, nie ma co panikowac tylko robić dalej swoje.

A co do drugiej części postu, to się zastanów, bo wątpię że kiedykolwiek miałeś taka sytuacje, a już widzę jak robił byś te swoje roztwory chyba z melisy trzesac portkami.

Auto odstawić na parking i niech sobie stoi, Ci co mają kasę uwierz ze nie jeżdżą 4 letnim volvo. Co z tym rachunkiem za wymianę oleju, był czy nie
Była faktura faktura wystawiona.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Kiedyś miałem coś podobnego. Chodziło o wgniotke na błotniku. Dopiero żona klienta się wygadala i powiedziala: '' Janusz, przecież ci się brama zamkla jak wyjeżdżales z garazu'' :)

Elenka

Początkujący
Punktów
1
Miasto
K
Kiedyś Pani robiła rozrząd, a póznie przychodzi i mówi że jej się tylne drzwi nie zamykają, no a przecierz zamykały się ;-) Chyba stanie na tym że mu to zrobimy, jestem w wieku jego córki, sama jezdzę 18 letnim autem i jest mi tak po ludzku przykro ze ktos chce mnie naciągnąc. Stary facet a zero zasad i uczciwości. Mam nadzieję że karma wróci. Dziękuję za rady, napiszę pózniej jak to się potoczyło.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja miałem kiedyś klienta na jakas pierdole typu olej czy świece. Wjechał na kanał i poszedł na spacer. Zrobiłem co miałem i poszedłem inne auto robić. Auto klienta stało tak jak wjechał. Wrócił, zapłacił i pojechał. Na następny dzień wpada z mordą ze mu fotele uje..lem bo pewnie jeździłem i pokrowca nie było. Tłumacze, ze sam wjechał i sam wyjechał i nikt do auta nie wsiadał. Szedł w zaparte, ze nie były brudne (taa jasne) i ze chce teraz 250zl na pranie CAŁEGO samochodu. Powedzialem ze nie ma problemu jest tylko jedno ale. Ale co? Ale to, ze pójdziemy za chwile na monitoring i zobaczymy kto wsiadał. Cos tam musiałem dokończyć i widzę ze gość jakoś sie tak kreci, myśli ogląda swój fotel. Podchodzę i pytam czy możemy już iść oglądać i nagle klient miekknie ze chyba jednak byli bo w sumie drugi fotel tez troche brudny...
Teraz bede dokładał kamer zeby wszystkie stanowiska ladnie sie nagrywaly. Koszt niewielki a pomaga.

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
Witam, trochę dziwna sprawa. Klient przyprowadził volvo na wymianę oleju. Odebrał auto i wrócił za chwilę że nie działają wycieraczki. Dodam że to szuja i strach z nim zadzierać. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone, to 4 letnie auto, tak więc zostaje serwis. Zostawił to auto i nie odbierze do momentu aż będzie sprawne. Chce aby mu podpisać oświadczenie. Czuję że ewidentnie chce nas naciągnąć. Boję się ze może nasłać na nas kontrole itd. Co robić?
Rzucić mu się do gardła i rozerwać aortę oszustowi - taki odruch bezwarunkowy na próbę oszustwa

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Naciągaczy nie brakuje , dlatego nie wyobrażam sobie zeby nie mieć kamer na warsztacie . Nie raz uratowały dupę w rożnych sytuacjach

A mieliście przypadki i jak sobie z nimi radziliście jak klient przyszedł po auto i nie chciał zapłacić za naprawę ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Raz miałem takiego klienta który wprost mi powiedział ze nie zapłaci. Chodzilo raptem o 100zl wiec dałem mu kluczyki i kazałem pospiesznie sie oddalić. Po 3 godzinch napisałem mu zeby dokrecil śrubę bo zapomniałem. Na pytanie jaka powiedziałem mu ze niech sam dojdzie do tego ale radze to zrobić. Tak naprawdę wszystko było skręcone, ale myślę ze troche sie namartwil.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Raz miałem takiego klienta który wprost mi powiedział ze nie zapłaci. Chodzilo raptem o 100zl wiec dałem mu kluczyki i kazałem pospiesznie sie oddalić. Po 3 godzinch napisałem mu zeby dokrecil śrubę bo zapomniałem. Na pytanie jaka powiedziałem mu ze niech sam dojdzie do tego ale radze to zrobić. Tak naprawdę wszystko było skręcone, ale myślę ze troche sie namartwil.
Ja jak zaczynałem to przyjechał taki ptyś dawny (były) znajomy. Kilka drobniejszych robótek + naprawa rozrusznika. Zajęło mi to wtedy około 4 godzin więc cena była 200... Powiedział, że tyle nie zapłaci bo nikt w tym rejonie za dniówkę tyle nie bierze.... :D ... Zapłacił ale nasze drogi się rozeszły, że tak to dyplomatycznie ujmę .....
Rada jest moja taka - trzeba inwestować w siebie - tzn. chodzić na siłownie i robić masę. Problemy z niewypłacalnością siurków przejdą do historii :D

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Teraz bede dokładał kamer zeby wszystkie stanowiska ladnie sie nagrywaly. Koszt niewielki a pomaga.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Do góry Bottom