• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klimatyzacja peugeot 308 sw

Domer

Początkujący
Punktów
0
Witam! Mam pytanie apropo klimatyzacji. Muszę wiedzieć który z zaworów jest od wysokiego a który od niskiego ciśnienia.
Bo dostaje różne informacje od różnych ludzi... I już sam nie wiem... Z góry dziękuję za pomoc :) IMG_20230714_220627.jpg

Domer

Początkujący
Punktów
0
Ok... Ale który jest od niskiego ciśnienia... Bo jedni mówią że 1, a drudzy że 2...i bądź tu mądry...

Domer

Początkujący
Punktów
0
Sam se chcesz LPG nabić, że takie pytania zadajesz?
Myślałem o tym żeby uzupełnić, bo coś słabo chłodzi... Ale nim kupię co trzeba to patrzyłem w necie i tam było napisane żeby uzupełniać przez zawór niskiego ciśnienia, dlatego mnie to zaciekawiło, no i tyle :)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Niskie ciśnienie to numer 2. Nie jedź tylko potem na maszynę nigdzie, żebyś komuś sprzętu nie zasyfił tym "zamiennikiem" R134a.

Domer

Początkujący
Punktów
0
Niskie ciśnienie to numer 2. Nie jedź tylko potem na maszynę nigdzie, żebyś komuś sprzętu nie zasyfił tym "zamiennikiem" R134a.
Nie spoko :) zastanawiam się czy kupić coś takiego, tylko jak mówię, zaciekawiła mnie sprawa tych zaworów :) ale dobrze myślałem, to mój znajomy źle mówił, bo twierdził że na 1...a gdzieś wyczytałem że niby grubość rurek ma znaczenie, że jak zawór idzie przy mniejszej rurce to ciśnienie większe, a ten który jest przy grubszej to ciśnienie mniejsze.
Jak mówię ciekawość :) a czy kupię coś takiego to się jeszcze zastanowię :)

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Do dzisiaj analizator gazu podpinałem przed każdą obsługa nowego czynnika, ale od dzisiaj widzę, że trzeba podpinać i pod każde auto nowego klijenta...

Domer

Początkujący
Punktów
0
A jeszcze pytanie, dlaczego jakiś inny czynnik miałby uszkodzić wasz sprzęt? Od czego to zależy??? Jeszcze nie kupiłem :) chce na spokojnie poznać waszą opinię :)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Bo to nie jest czynnik z czysto technicznego punktu widzenia. W tych puszkach z allegro jest zwykłe LPG i odciągnięcie go z układu do maszyny do tego nie przystosowanej, w najlepszym wypadku zanieczyści czynnik znajdujący się w maszynie, w najgorszym trwale uszkodzi sprzęt.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
w najgorszym trwale uszkodzi sprzęt.
208775_pierwszy-gif-z-dzwiekiem.gif Jebłem ze śmichu...:D

Ale jak już mechanior ładuje klientowi do układu syf, a liczy jak za czysty nowy czynnik to maszyna mu się nie psuje ?
Może jeden na dziesięciu ma nowy czynnik, a dziewięciu wali jeleniom do układu mixy z bazarku i wciska kity i goli frajera za niby serwis klimy... kasa się liczy...:D

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Jak jebłeś na podłogę to wstań i jebnij drugi raz, ale w ścianę. Tylko tak fest, będzie może dłuższy urlop od Twoich żałosnych wysrywów.

Do góry Bottom