• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

KLIMATYZACJA

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Podepnę kompa i zobaczę co pokazuje czujnik ciśnienia, który i tak wypierd. w pierwszej kolejności. On był rok temu wymieniany a 5 minut roboty tylko.
Trzeba tę rurkę macnąć przed i za zaworem. Podnieść obroty i zobaczyć efekty.

A z ciekawostek Psikuś Ci powiem, pamiętaj. Tam z prawej strony od pasażera pod deską masz kratkę gdzie zasysa powietrze kiedy włączasz obieg wewnętrzny. Leżał sobie worek śniadaniowy po kanapce = jeb i go wciągnęło na obiegu wewnętrznym do "środka". Na szczęście zatrzymał się na kratce, ale ta kratka też ma chyba sito 2x2cm więc jakieś psie kłaki liście może Ci zassać.
Tam jeszcze sobie zajrzę kamerą, bo warto, jak zasysa worki śniadaniowe.

masz 50/50 kompresor lub zawór rozprężny.
Nie będzie to kompresor @tolus24 jeżeli cienką rurkę masz gorącą, aż parzy. Kompresor pompuje. Jeżeli za rurką, za zaworem będzie lipa, to winny jest zawór @tolus24.
Poza tym kompresor jest cichutki i pompuje 18 barów. "diagnostyka u heŃka" - zapraszamy :D (płatność również kartą)
Posiedziałem dwa dni nad tym wszystkim. Pogadałem sobie głośno. Przestudiowałem grafiki i dopiero teraz zajarzyłem jak to wszystko działa i na jakiej zasadzie. Bardzo prosto to wszystko się diagnozuje. Teraz.
Temat do zamknięcia. Dam se już radę. Dzięki wszystkim za pomoc.

Diagnostyka klimy, jest prosta jak budowa cepa. Klimę heniek ma odhaczoną w swoim CV :D

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
414
Jak to ,znajomy starszy Pan traktorzysta mi kiedyś powiedział - poznaj zasadę działania i schemat budowy ,to poznasz zasadę naprawy . :)

tolus24

SuperMechanior
Punktów
71
Każdy problem wydaje się łatwy, po rozwiąziazaniu go :), a i tak jeszcze nie raz zapytasz czemu klima Ci nie działa :) ...bo wcześniej miałem taki przypadek i było to, a teraz jest tak samo, wymieniłem i nic nie dało... ;).
Gdyby to wszystko było takie proste, to tego typu fora by nie miały racji bytu.
A z drugiej strony, zobacz "ile" osób było zaangażowanych w Twój temat i nie wierzę, że nie przeglądały go inne, w tym zajmujące się głównie klimatyzacją i co, jakoś nikt nie napisał ... to jest proste, wymień zawór rozprężny... .
I założę się, że gdyby kolega @Psikuta1994, nie napisał, że miał na trzech firmowych Iveco podobnie, to byś już dziś miał "wyrwany" kompresor, tak się do tego paliłeś :), a ja mówiłem, zostaw na koniec :).
No to teraz wypada życzyć tylko powodzenia przy wyciąganiu deski.
A jak coś, to wbijaj z nowymi tematami, bo jak mówią ... w kupie siła... :).

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom