• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

KLIMATYZACJA

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Upuszczałem stopniowo z 4 barów na 2 i w żadnym momencie klima nie zaczęła chłodzić. Spuściłem gaz. Zapodałem innego producenta (GAZOZO) i wybraźta sobie, że zaczęła chłodzić. Może nie idzie szron z nawiewów, ale chociaż z parownika woda kapie, a i kabinę jest w stanie wychłodzić przy 35*C na zewnątrz.
Więc @Drugi2 okazał się maga kocurem tego tematu. Może tępy heniek by wpadł, że to gaz, ale pewnie po wymianie kompresora.

Tylko wiecie, jak kupujecie świece NGK i nigdy na nie nie ma reklamacji, to przy kolejnej akcji wymieniacie wszystko oprócz nowych świec.

Ciekawe tylko, czy ten zawór był zjeb. ale najprawdopodobniej mógł być, bo klima przecież chodziła rok na tym gazie. A że parownik kilka razy zamienił się w bryłę lodu (zawór to był cały oszroniony) to mogło uszkodzić zawora.

Tak więc dla wszystkich wielkie podziękowania, a dla kocura @Drugi2 ego kwiaty i laurka ; )

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
60
Miasto
Błonie
To się upuści. Zobaczymy efekty. No ja tam myślałem że 2 bary to jak jest +20*C, no ale jak za oknem +35 to i 4 bary mogą być.

Upuszczałem stopniowo z 4 barów na 2 i w żadnym momencie klima nie zaczęła chłodzić. Spuściłem gaz. Zapodałem innego producenta (GAZOZO) i wybraźta sobie, że zaczęła chłodzić. Może nie idzie szron z nawiewów, ale chociaż z parownika woda kapie, a i kabinę jest w stanie wychłodzić przy 35*C na zewnątrz.

Miałeś za mało czynnika w układzie, do zaworu nie dopływał czynnik w stanie ciekłym.
Upuszczanie pogarszało sytuację.

Działanie klimatyzacji skrótowo wygląda tak:

1. Do zaworu rozprężnego musi dopływać czynnik w stanie ciekłym, jest to strona HP.
2. Zawór jest kryzą dzięki czemu czynnik już w postaci kropel wpada do obszaru układu gdzie jest niskie ciśnienie (strona LP).
3. Zaraz za zaworem czyli na wlocie do parownika mamy czynnik zarówno w stanie ciekłym jak i gazowym więc znając ciśnienie (LP) wiemy jaka jest w tym miejscu temperatura przemiany.
4. Patrząc na manometr LP tak na prawdę interesuje nas skala temperatury dla danego rodzaju czynnika jaki mamy w układzie.
Czyli dla R134a patrzymy na zewnętrzną czarną skalę:
1786196104144.png

Przykładowo dla R134a i 4bar mamy te około +16'C więc nie ma mowy o efekcie chłodzenia.

Ale załóżmy, że mamy 2bar (i czynnik w fazie ciekłej przed zaworem) wówczas z takiego zegara odczytujemy temperaturę parowania: około +1'C i to nam daje informację jaka jest temperatura czynnika wewnątrz rurki wlotowej do parownika.

Czynnik przepływając przez parownik pobiera ciepło od powietrza nawiewu i się ogrzewa przechodzi całkowicie w stan gazowy.
Ta różnica temperatury czynnika na rurce wylotowej z parownika w odniesieniu do temperatury parowania nazywa się stopniem przegrzania i pozwala ocenić prawidłową ilość czynnika w układzie.
Różnica ta powinna wynosić około 7'C dla prawidłowego napełnienia.

Jeśli różnica jest większa niż 15'C to świadczy o za małej ilości a jeśli jest różnica mniejsza niż 2'C to mamy nadmiar czynnika w układzie.

Aby to określić potrzebujemy manometr LP z odpowiednią skalą, termometr na rurce wylotowej z parownika, wiedzę jaki jest rodzaj czynnika.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Jak za mało? Tam do układu mało wchodzi ~440-460g to jest jedna puszka (puszka ma ~453g w przeliczeniu). Jak jedna puszka nie pomogła to heniek do razu dla pewności dołożył drugą :D to jak tam Marcin było za mało gazu. Gaz jakiś był zjeb. pewnie sam izobutan bez dodatku propanu na bank. Bo oni mieszają 50/50 tylko że propan jest dwa razy droższy niż butan.

Tamci mówią, że za dużo było gazu (ciśnienia) Ty mówisz że za mało.

Marcin to co Ty piszesz to już pod doktorat podchodzi. Głowa mnie boli jak tylko zaczynam myśleć o tych przelicznikach :D mnie prosty magister z klimy wystarczy.

Tego GAZOZO teraz myślisz, że ile dałem też coś około 500gramów. Jeszcze se łapę poparzyłem palca od gazu. Waga oczywiście metr od heńka leży wszystko zważone, ale heniek jak heniek zawsze na oko :D Wpuścił gaz później przeliczył i jak w mordę strzelił co do grama na oko :D i teraz tez tak weszło około 170gramów co w przeliczeniu to jest jakieś 450 gramów R134a i klima chłodzi jak ta lala. Wieta jak się rozkręciła, teraz to szron leci z nawiewów :cool:

To ja nie wiem @MarcinT - teraz tam jest niecałe 3 bary i chłodzi. Plus powietrze. Chociaż Wam powiem śmiechy, śmiechami, ale ten wakuometr robi robotę. Wyciąga, wyciąga....

Do góry Bottom