• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Koło pasowe 1.4 HDI a luzy zaworowe

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Witam, mój citroen nemo 1.4 hdi 68 km ostatnio zaczął strasznie stukac na wolnych obrotach a po do daniu gazu słychac szybszy stukot. Zastanawiam się czy to jest koło pasowe czy są za duże luzy zaworowe. Czy w tym silniku są hydraulicznie ustawiane luzy zaworowe ? Dodam iż dwa miesiące temu wymieniałem napinacz paska wielorowkowego bo caly drżał i zrzucał pasek z koła pasowego. A może też koło pasowe jest padnięte i dlatego jest taki stukot ? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Przyłoży telefon, zrobi przelew i dostanie diagnozę :D

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Jeżeli nie macie ochoty pomóc to idźcie lepić uszka na święta a nie udzielacie się ze swoimi zbędnymi radami. Nauczcie się czytać ze zrozumieniem ! Pytam czy ktoś miał taką przypadłość i czy orientujecie się czy luzy zaworowe są ustawiane hydrauliczne czy trzeba je ustawiać ręcznie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
autodata rozwieje Twoje wątpliwości :)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Pytam czy ktoś miał taką przypadłość
Zadajesz pytania z serii:
- zeszło mi powietrze z koła (ale tylko z dołu)- czy ktoś miał taką przypadłość ???:rolleyes:
mój citroen nemo 1.4 hdi 68 km
czy luzy zaworowe są ustawiane hydrauliczne czy trzeba je ustawiać ręcznie.
Masz auto i nic o nim nie wiesz... ???:eek::woot::wideyed: czy ty jesteś mechanikiem- czy tylko się sam tak tytułujesz :meh::confused::banghead:

doktorek1

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrów Wlkp
Bez obrazy ale sloniol ma rację jak pisać jakieś głupoty to lepie nie pisać nic,a z drugiej strony to
trochę piszesz nie zbyt precyzyjnie .Koło pasowe jest na dole zawory na górze więc musisz rozgraniczyć skąd idzie to klepanie na dole czy na górze i dopiero wtedy spróbujemy rozgryz ten problem .A tak na marginesie w głwicy wałki są połączone łancuchem rozrządu który jest napinany napinaczem i tu pytanie czy to pukanie to nie jest z tego elementu

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Bez obrazy ale sloniol ma rację jak pisać jakieś głupoty to lepie nie pisać nic
Jak ulał pasuje do twojego wątku o ,,jeepie,,:D więc zamiast udzielać się u innych załatw swoją sprawę do końca:shifty:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Hydrauliczne,zuzycie kola pasowego wraz z tluikiem drgan powoduje wzrost wibracji silnika,czy moze stukac? Moze.

Do góry Bottom