• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kombi/hatchback 40 tys.

harnax

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry,
Szukam auta tak jak w temacie.
Robię 15 tys. Km rocznie.
Na tą chwilę 15km w jedną stronę do pracy. Stąd zastanawiam się nad benzyną. Znalazłem Forda Focusa od pierwszego właściciela z silnikiem
1.5 ecoboost 150 konny, przebieg 200tys. Wymiana olejów niestety
co 20 tys. Cały czas serwisowany w ASO (nie oceniam czy to dobrze czy źle).
Pytanie czy zakup takie auta ma sens? W internecie wszędzie piszą, że auta sie psują. A gdzie indziej, że to jednostki poprawione od poprzednika 1.6 ecoboost i polecane.

Jeśli polecany to super, natomiast
jeśli nie polecany to co innego szukać?

Za każdą odpowiedź dziękuję.

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Ja bym odpuścił, 200 tys to dosyć sporo na taki silnik, to jest nowoczesna jednostka i koszty mogą być wyższe, do tego nie założysz łatwo lpg, chyba że nie będzie? Jak już to jakieś 1,6 Duratec

Zastanowiłbym się nad Mazdą 3 z 2,0

harnax

Początkujący
Punktów
0
No właśnie, wygląd to jedno (bardzo mi odpowiadają fordy) jednak najważniejsze to jak najmniejsza awaryjność. Naprawa za 2 tys. zł mnie nie boli ale jak mam wydać 5-8 tys. a kupno auto za 40 tys. to mija się z celem. Diesle niestety odpadają, a na pewno coś bym znalazł w tej cenie. Ważna jest też dla mnie dynamika, żeby określić to, to podam względem mniej praktycznego 0-100 do 10 sekund.
Ceny aut poszły w górę i wybór w tej kwocie mocno się zmienia. Rozmyślałem nad TSI 1.4 140 konnym np. w Skoda Octavia. Jednak to jeszcze nie kwota w której mogę szukać zadbanego egzemplarza.

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Parametr 0-100 nic nie mówi o dynamice, taka Honda Civic 1,8 ma ok 8 sek 0-100 ale jest mniej dynamiczna od diesla 110 koni i mimo że ten disel robi gorszy czas 0-100 to jęździ się przyjemniej bez pałowania do czerwonego pola.
Skoda Octavia 1,4 tsi 140 nie w tej kasie no i też (bez)awaryjność dla silników TSI jest mocno dyskusyjna

harnax

Początkujący
Punktów
0
Racja. Nie wiedziałem jak określić dynamikę w tym przypadku by podać jakikolwiek parslametr.
A w takim razie do podanej kwoty jakie auto polecacie?

harnax

Początkujący
Punktów
0
Myślę jeszcze o 1.4 125km Opel Astra K. Co do Kia i Hyundai'a w tej cenie jeszcze środek jest taki gorszy.

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Warto popatrzeć też na Giuliettę 1,4T 170 np dobre autko
albo Fiat Tipo - dobry stotunek kasy i rocznika w tych pieniądzach to będzie kilkulatek

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom