• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresja w silniku 2.0 HDI RHR 136km

Kamilosss85

Początkujący
Punktów
0
Witam, przy pierwszym odpaleniu z rana nierówno chodzi przez ok. 30 sek do ok. 1 min później po rozgrzaniu wszystko jest ok, nie kopci, nie traci mocy, oleju tez nie zauważyłem żeby brał. Po diagnostyce w niby dobrym serwisie wyszło ze za niskie ciśnienie w cylindrach cyl1- 21/ cyl2-22/ cyl3-24 cyl4-25 sprawdzane metoda przez wtryskiwacze, według nich silnik szrot to remontu albo wymiany, zaś drugi mechanik twierdzi ze najpierw trzeba posprawdzać aku i rozrusznik czy nie kradnie prądu. Silnik 2.0 HDI 136 km RHR przebieg niby sprawdzony 285k. Przepalona świecą na 2 cyl. Poniżej link do filmu z odpalania po prawie dwóch dniach.
Serdecznie was proszę, pomóżcie coś

Kamilosss85

Początkujący
Punktów
0
No taki był wynik z badania kompresji w niby dobrym serwisie, po rozgrzaniu nie traci nic mocy, nie kopci i pracuje równo. Środek nie wyglada jak by miał przejechane z 800000km.

Kamilosss85

Początkujący
Punktów
0
Napisałem po to żeby sie doradzic bo nie sztuka jest władować kupę kasy w ewentualny remont albo wymianę silnika bo dla mechaników to zarobek wiec tez chce usłyszeć opinie lub pomysły innych. Świeca, świecą ciężki tam jest dostęp ale wymienię. Kompresja widzę ze nie jest ok ale tez sa sposoby typu płukanka itp ale nie miałem z tym nigdy doczynienia i tez nie wiem czy to ewentualnie pomoże. Jeden mechanik mówi jak wyżej ze szrot ok może faktycznie jak najbardziej biore to pod uwagę a drugi mówi ze może być to wina świec, aku, rozrusznika, mogą być zapieczone pierścienie różne teorie byłem u ok 10 mechaników i właściwie każdy co innego mówi, teoretycznie najwygodniej dla mnie jak zacznę od najtańszych części a z drugiej strony nie koniecznie jak okaże się ze to na nic. I tak wiem ze samo się nie uzdrowi i ze bez wyłożenia kasy tego nie zrobię .

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
No ,ale to by chyba nawet ślepy zauważył
A auto było w ASO hi hi zobacz jaki piękny pomiar komprechy ,chyba stroikiem od gitary.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
cyl1- 21/ cyl2-22/ cyl3-24 cyl4-25
Dla tego silnika min. ciś .20-22 ! Z pomiaru (jeżeli jest dokładny ) wynika że jest zbyt duża różnica ciśnienia pomiędzy cylindrami ! Wiedz o tym że zbyt duża różnica powoduje nie korzystne drgania skrętne wału korbowego ...które to z kolei przyczyniają się do zużycia elementów układu tłokowo -korbowego ...dlatego praca tego silnika jest głośna (najprawdopodobniej !!!)...co wcale nie wyklucza uszkodzeń innych części sinika .Dla pewności ..możesz jeszcze raz zmierzyć ciś...jeżeli pomiar będzie podobny wówczas potwierdzi się fakt zużycia silnika .

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ciekawe jeszcze jak aku , bo te pomiary coś podpadają. Jesli zaczynali od 4 czyli pierwszego od rozrządu to by pasowało, bo co gar to słabiej ;)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
płukanka to bardziej jak choremu pavulon.
koleś był u ok. 10ciu mechaników i każdy mówi co innego. Czyli pewnie ośmiu że motor złom, jeden ze świece i jeden że rozrusznik. To za mało. Koleś musi sie upewnić w necie.
moja rada- zacząć od tego co mówił o rozruszniku, potem aku, potem świece, potem jeszcze pare stówek na inne teorie a na końcu napisz że mechaniki to huje bo wydałeś kupe kasy a w silniku wali jeszcze bardziej.

Kamilosss85

Początkujący
Punktów
0
Witam apropo waszych wcześniejszych wpisów np. WW XMARIO radzę się trochę doszkolić, nie wprowadzać w błąd jeżeli nie ma się najmniejszego pojecia w tym przypadku o silniku 2.0 HDI! Niestety jak wcześniej wspomniałem trafiałem na mechaników jak wyżej, których za przeproszeniem wy****l bym w kosmos i związał łapy za wymyślanie usterek których nie ma tj silnik „kaputen” ogólnie mnie rozwalił. Autko zrobione dla sprostowania wymienione świece a głównym problemem był zapowietrzony układ paliwowy, po odpowietrzaniu pali jak złoty... I na przyszłość stopień sprzężenie w silniku 2.0 HDI 136 km, 2.0 TDCI czy 2litrowym odpowiedniku w mce Volvo wynosi na CR wynosi 20-25. Uprzedzając pytanie gdzie taka informacje uzyskałem jest to autoryzowany serwis Peugeota sprawdzane w ich systemie diagnostycznym oraz katalogu silnika. Wiec szczególnie XMARIO nie doradzaj bo widzę ta ranga wskoczyła Ci od napie***nia postów z głupotami, Ew robisz tylko silniki 1.9 TDI gdzie tam faktycznie ciśnienie powinno być z tego co doczytałem 28-30.
Zamykam post, tutaj go nie rozwiązano. Nie polecam jako kompetentne źródło jakiej kolwiek wiedzy na temat w/wz

Do góry Bottom