• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wtryski 2.0 HDi Siemens Piezoelektryczne

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Olej go. Takich nie braknie a potem są zdziwieni, że jest tak jak jest. By uczciwie rarsztat prowadzić i wszytsko opłacić to taki budrzet jest normalny. Często poprawiam podobnie tanio silniki poskładane.
Chłopie, jak robisz coś dla siebie to też doliczasz sobie koszty rbg? Ja od początku pisałem, że robię dla siebie i koszty robocizny mnie nie dotyczą. Liczę tylko koszt części. Jak robisz dla klienta to wiadomo, że on ponosi wszystkie koszty i zapłaci ile trzeba będzie. No popatrz, mam tak samo. Też często poprawiam robotę po paprokach, którzy olewają robotę, a klienta kasują. Niestety tak jest... Później bierzesz takie auto, niby wszystko porobione, a okazuje się że tam nikogo od lat nie było. Więc nie napinaj się, bo nie masz racji w tym przypadku, sugerując, że robota źle zrobiona bo kasy za mało wydane...

P.S głowicę robię za 200 PLN sprawdzenie, mycie, planowanie, a Szlif wału 300 PLN Wrocław
Automatyczne połączenie postów:

10k to dużo ? Trzy silniki od podstaw ?
Policz same części . Za ile Ty składasz silniki ?
To może inaczej ile według Ciebie kosztuje wymiana rozrządu ?
Ściągnięcie miski ?
Remont głowicy ?
Jak byśmy rozmawiali o jednostce DT17BTED4 to bym się nie dziwił. Ale DW10, remont słupka, nie ruszając praktycznie osprzętu za 10k to moim zdaniem przesada. Ale wszystko zależy, gdzie zaopatrujesz się w części i ile płacisz za usługi, których nie wykonujesz (szlif, osiowanie itp.) plus oczywiście w tym przypadku koszt robocizny warsztatu.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
@wojtekkkk
Ile weźmiesz w expert/scudo/Jumpy za wyjęcie, zrobienie i włożenie w budę silnika? Robota mnie interesuje.

A i jeszcze podaj mi ile zapłacisz za części które podałem wyżej. Może być na PW żeby nie robić konkurencji cenowej.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Nigdy nie wyciągał wózka z tego auta.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Poprostu, może mam za drogich podwykonawców, ja jestem za drogi, albo hurtownia wali mnie w D.

Dlatego chcę się dowiedziec

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Panowie nie rozumiecie mnie i odczuwam, że najeżdzacie na mnie zupełnie nie słusznie. Nie jestem dla was konkurencja, bo nie świadczę usług. Robię tylko dla siebie, dlatego nie odpowiem Ci ile bym wziął za robotę w Expercie. To, że trojaczki gniją nie jest nowością i trzeba się liczyć z pewnymi przeszkodami. Jak w każdej robocie, czyhają niespodzianki.
Nigdy nie wyciągał wózka z tego auta.
No nie wyciągał i co z tego? Berlingo B9 się liczy? Czy nie koniecznie? Tam też śruby od wózka trzeba było spawać. Takie życie...

Co do samego remontu jednostki DW10 to naprawdę trzeba montować dosłownie wszystko nowe, aby nabić na kasę 10k PLN. Być może stawka za usługę generuje takie koszty? Nie wiem i nie neguje. Każdy wycenia jak chce. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wszystko kosztuje tj. prąd, opłaty, pensja pracownika (chyba jeden ogarnie, ewentualnie drugi do pomocy). Ja napisałem, że z mojego punktu widzenia taka kwota jest duża. Zaś ty nie napisałeś czy podana kwota obejmuje same części i obróbkę czy wraz z twoją robotą.

Wszystko zaczęło się od pytania nowego użytkownika o orientacyjne koszty. Wszystko rozbija się o to kto będzie robił sam/warsztat i jaki zakres prac zechce przeprowadzić. Nie lubię takich dyskusji i staram się ich unikać właśnie dlatego. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Orientacyjnie za uszczelkę pod głowicę place do 100 PLN VictorReinz. Kpl rozrząd z pompa wody BOSCH ostatnio 280 PLN. Takie ceny za części płacę. Tak jak pisałem drobnych kwot jak podkładki, uszczelniacze itp o wartości 1-20 PLN nie liczę. No i kompletu korbowodów nie doliczyłem, bo miałem na półce. Uważam, że nie ma co się spierać o to kto i za ile. Moja wypowiedź nie miała na celu kogoś atakować.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Podałem cenę za całość.
Zwróć uwagę że panewki + pierścienie to już około 1000zl. Korby prawie drugi 1000. Szlify + obróbki 1200. Walek rozrządu 450. Świece żarowe 270. A gdzie reszta pierdolek i robota.

digidy

Początkujący
Punktów
0
W tym przypadku nie ma nad czym się zastanawiać. Trzeba ściągać głowicę. Obejrzyj/pomierz dobrze cylindry i luz pierścieni, bo motor morze mieć już nakulane trzecie 200tys i trzeba będzie wystawiać drugi blok.
Sądzę, że jest faktyczny . Auto kupiłem jakieś 8 lat temu gdy miało 5 lat i wówczas w pełni udokunentowany przebieg 134k km i wówczas to był duży realny przebieg, ja przez 8 lat zrobiłem nim 70k km. Ale problemy z odpalaniem na dużym mrozie były od samego początku, nawet może z tego powodu go sprzedali. Przy -15 raczej marne szanse żeby odpalił, przy niższych mrozach do -10 zapali, ale oczywiście przebiera, nierówna praca, chmara dymu. Posiadam 2.0 HDI RHR 100kW z 2010r i to nietypowe combo (przejściówka w Citroen X7 ze zwykłych dziennych na led) ma pompę delphi nowego typu (9424A110A) ale stare wtryski dephi (R06001D) (OE 1980S3)! Aż się zdziwił kolega na regeneracji, sądził, że komplet pomyliłem. Pompa przeszła w miarę testy, wymienił wałek oraz uszczelnienia i pompę wstępna chyba, 2 wtryski przeszły poprawnie test a 2 poza granicą. Ale jednoznacznie swierdził, że nie to jest przyczyną problemów z rozruchem! I to mnie najbardziej zmartwiło. Sądziłem, że nowe wtryski albo zregernować oraz pompa i w końcu autko zapalę jak gość. Rozrusznik 1,7kW też nowy wsatwiony, będzie kręcił szybciej o wiele, może też się rozruch przyspieszy. Liczę jeszcze, że próba kompresji wyszła słabo bo wpadł nagar z kolektora oraz gniazd wtrysków i podszedł pod zawory bo na 2 manometrach wyszło tak (czy w citroenie jak przy każdym aucie z grupy PSa liczymy od skrzyni kolejność cylindrów?):
1: 14 Barów
2: 12
3: 11
4: 16
Producent podaje 20-25 Barów, aż niemożliwe chyba, żeby auto pracowało normalnie przy takiej kompresji?
Korekcje z diagBoxa wyszły następująco:
Korekcja wydatku wtryskiwacza cylindra1: -33,33 Ms
Korekcja wydatku wtryskiwacza cylindra3: -21,57 Ms
Korekcja wydatku wtryskiwacza cylindra4: +9,80 Ms
Korekcja wydatku wtryskiwacza cylindra2: +41,18 Ms
Jutro będą wkładane wtryski oraz pompa po wcześniejszym wymyciu kolektora żeby nic nie wpadło wkrótce do cylindróww bo auto popracuje 20 min i zamierzamy wyjąć wtryski i sprawdzić kompresję po ułożeniu się zaworów chociaż szczerzę wątpię żeby znacznie się poprawiło! Czy jeśli ciśnienie nie unormuje się warto ustawić tłoki w jednej płaszczyźnie i zalać Liqui Molly Engine Flush 2662? Odczekać dobę i zobaczyć co będzie? Czy komuś zdarzyły się zapieczone pierścienie?

Podałem cenę za całość.
Zwróć uwagę że panewki + pierścienie to już około 1000zl. Korby prawie drugi 1000. Szlify + obróbki 1200. Walek rozrządu 450. Świece żarowe 270. A gdzie reszta pierdolek i robota.

A jakiej marki polecasz korby, panewki, pierścienie? Szukałem wśród znajomych dojścia do używanego sinika, ale każdy mówi, że to ruletka, lepiej swój naprawić....

W tych silnikach korba krzywa to standard. Wyremontowałem ze 20 takich silników, pierwszy był mój prywatny;/ Korby gną się od tego kolektora ssącego w którym zbiera się nagar przy spokojnej jeździe miejskiej. Pierwszy wyjazd na autostradę odpadają płaty nagaru i uginają korby. Miałem przypadki gdzie klient kupił auto na końcu polski było pięknie i chłodno już na dworzu, auto rodzinne jeżdżone przez kobietę. Powrót do gdańska oczywiście autostrada i pierwszy rozruch kolejnego dnia zdziwienie bo auto kuleje. Szybka rozbiórka i pogięte korby i syf w kolektorze....
Czy sądzisz, że pominięcie EGR trochę poprawiłoby sprawę? Czy remont silnika i nowe korbowody to dobre rozwiązanie? Przecież wkrótce znowu nagar się utworzy i za 20k km powtórka bo nie będę co 1k km wykręcał kolektora i go czyścił...

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Powtórka będzie jak będziesz zamulał na mieście, a na autostradzie raz w roku deptał. EGR można zaślepić bez ingerencji w sterownik w tym silniku.

digidy

Początkujący
Punktów
0
Powtórka będzie jak będziesz zamulał na mieście, a na autostradzie raz w roku deptał. EGR można zaślepić bez ingerencji w sterownik w tym silniku.
Na co dzień tylko zamulanie bo 3km do pracy i wieczorem powrót. Gdy wychodzę na 5min z auta to nawet nie wyłączam ale to nic nie zmienia, głównie jazda 6km dziennie i raz na jakiś czas ekspresowa albo autostrada. Czy są jakieś mocniejsze korby niż w oryginale?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
moze kup benzyniaka sobie zatem. Tero trzymaj na wyjazdy. Ten silnik to się nawet nie dogrzeje w takich wycieczkach....

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Sądzę, że jest faktyczny . Auto kupiłem jakieś 8 lat temu gdy miało 5 lat i wówczas w pełni udokunentowany przebieg 134k km i wówczas to był duży realny przebieg, ja przez 8 lat zrobiłem nim 70k km. Ale problemy z odpalaniem na dużym mrozie były od samego początku, nawet może z tego powodu go sprzedali. Przy -15 raczej marne szanse żeby odpalił, przy niższych mrozach do -10 zapali, ale oczywiście przebiera, nierówna praca, chmara dymu. Posiadam 2.0 HDI RHR 100kW z 2010r i to nietypowe combo (przejściówka w Citroen X7 ze zwykłych dziennych na led) ma pompę delphi nowego typu (9424A110A) ale stare wtryski dephi (R06001D) (OE 1980S3)! Aż się zdziwił kolega na regeneracji, sądził, że komplet pomyliłem. Pompa przeszła w miarę testy, wymienił wałek oraz uszczelnienia i pompę wstępna chyba, 2 wtryski przeszły poprawnie test a 2 poza granicą. Ale jednoznacznie swierdził, że nie to jest przyczyną problemów z rozruchem! I to mnie najbardziej zmartwiło. Sądziłem, że nowe wtryski albo zregernować oraz pompa i w końcu autko zapalę jak gość. Rozrusznik 1,7kW też nowy wsatwiony, będzie kręcił szybciej o wiele, może też się rozruch przyspieszy. Liczę jeszcze, że próba kompresji wyszła słabo bo wpadł nagar z kolektora oraz gniazd wtrysków i podszedł pod zawory bo na 2 manometrach wyszło tak (czy w citroenie jak przy każdym aucie z grupy PSa liczymy od skrzyni kolejność cylindrów?):
1: 14 Barów
2: 12
3: 11
4: 16
Producent podaje 20-25 Barów, aż niemożliwe chyba, żeby auto pracowało normalnie przy takiej kompresji?
Korekcje z diagBoxa wyszły następująco:
Korekcja wydatku wtryskiwacza cylindra1: -33,33 Ms
Korekcja wydatku wtryskiwacza cylindra3: -21,57 Ms
Korekcja wydatku wtryskiwacza cylindra4: +9,80 Ms
Korekcja wydatku wtryskiwacza cylindra2: +41,18 Ms
Jutro będą wkładane wtryski oraz pompa po wcześniejszym wymyciu kolektora żeby nic nie wpadło wkrótce do cylindróww bo auto popracuje 20 min i zamierzamy wyjąć wtryski i sprawdzić kompresję po ułożeniu się zaworów chociaż szczerzę wątpię żeby znacznie się poprawiło! Czy jeśli ciśnienie nie unormuje się warto ustawić tłoki w jednej płaszczyźnie i zalać Liqui Molly Engine Flush 2662? Odczekać dobę i zobaczyć co będzie? Czy komuś zdarzyły się zapieczone pierścienie?

A jakiej marki polecasz korby, panewki, pierścienie? Szukałem wśród znajomych dojścia do używanego sinika, ale każdy mówi, że to ruletka, lepiej swój naprawić....

Czy sądzisz, że pominięcie EGR trochę poprawiłoby sprawę? Czy remont silnika i nowe korbowody to dobre rozwiązanie? Przecież wkrótce znowu nagar się utworzy i za 20k km powtórka bo nie będę co 1k km wykręcał kolektora i go czyścił...

Powiem Ci tak z własnego doświadczenia... Jak zegar manometru już za pierwszym razem pokazuje słaby wynik to tak jest i nic tego nie zmieni. Żadne czarodziejskie środki firmy X czy Y. Czy to silnik diesel'a czy benzynka. Szkoda czasu i kasy na te środki. Nie ma się co oszukiwać i pudrować syfa. Ja też nie wierzyłem w teorię krzywych korbowodów w tych silnikach, mimo tego, że trochę ich przerobiłem i się nie spotkałem z takim przypadkiem. Siedzę tylko we Francuzach, a od ładnych kilku lat tylko PSA. Mój RHR miał takie ciśnienie jak napisałem i miał właśnie takie problemy. Tak to chodził idealnie, dosłownie. Nie jeden na wtryskach Delphi się chował, a korby ugięte.

Nie ma co krążyć wokół, bo bez sensu jak nie ma ciśnienia na cylindrach. W twoim przypadku widać ewidentnie problem w układzie korbowo-tłokowym i trzeba ściągać głowice. Ineczej to nie ma prawa odpalać jak trzeba. Masz zmęczone pierścienie, albo korby powyginane drastycznie. Obstawiam raczej zużyty motor (pierścienie/cylindry), bo takie wartości na to wskazują. Ja miałem na jednym 19Bar i ta korba dosłownie w oczach było widać jaka jest krzywa. To wyobraź sobie korbę z twojego cylindra, który dmucha 11Bar.

Życzę udanej i szybkiej naprawy. Koszty jakie poniesiesz uzależnione będą głownie od ciebie, jaki wariant naprawy wybierzesz. Jak byś robił sam, to praktycznie po śmiesznych kosztach i w ciągu dwóch dni miałbyś zdrowy motor. Takie mamy czasy...

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Powiem Ci tak z własnego doświadczenia... Jak zegar manometru już za pierwszym razem pokazuje słaby wynik to tak jest i nic tego nie zmieni. Żadne czarodziejskie środki firmy X czy Y. Czy to silnik diesel'a czy benzynka. Szkoda czasu i kasy na te środki. Nie ma się co oszukiwać i pudrować syfa. Ja też nie wierzyłem w teorię krzywych korbowodów w tych silnikach, mimo tego, że trochę ich przerobiłem i się nie spotkałem z takim przypadkiem. Siedzę tylko we Francuzach, a od ładnych kilku lat tylko PSA. Mój RHR miał takie ciśnienie jak napisałem i miał właśnie takie problemy. Tak to chodził idealnie, dosłownie. Nie jeden na wtryskach Delphi się chował, a korby ugięte.

Nie ma co krążyć wokół, bo bez sensu jak nie ma ciśnienia na cylindrach. W twoim przypadku widać ewidentnie problem w układzie korbowo-tłokowym i trzeba ściągać głowice. Ineczej to nie ma prawa odpalać jak trzeba. Masz zmęczone pierścienie, albo korby powyginane drastycznie. Obstawiam raczej zużyty motor (pierścienie/cylindry), bo takie wartości na to wskazują. Ja miałem na jednym 19Bar i ta korba dosłownie w oczach było widać jaka jest krzywa. To wyobraź sobie korbę z twojego cylindra, który dmucha 11Bar.

Życzę udanej i szybkiej naprawy. Koszty jakie poniesiesz uzależnione będą głownie od ciebie, jaki wariant naprawy wybierzesz. Jak byś robił sam, to praktycznie po śmiesznych kosztach i w ciągu dwóch dni miałbyś zdrowy motor. Takie mamy czasy...
Pierścienie w tych silnikach są bandycko pancerne.
Zdarzyły się przypadki, że zawory miałem podgięte w silnikach w których korby zmęczone były. Tu też moze być usterka.

Do góry Bottom