• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresja w silniku 2.0 HDI RHR 136km

Kamilosss85

Początkujący
Punktów
0
Witam, przy pierwszym odpaleniu z rana nierówno chodzi przez ok. 30 sek do ok. 1 min później po rozgrzaniu wszystko jest ok, nie kopci, nie traci mocy, oleju tez nie zauważyłem żeby brał. Po diagnostyce w niby dobrym serwisie wyszło ze za niskie ciśnienie w cylindrach cyl1- 21/ cyl2-22/ cyl3-24 cyl4-25 sprawdzane metoda przez wtryskiwacze, według nich silnik szrot to remontu albo wymiany, zaś drugi mechanik twierdzi ze najpierw trzeba posprawdzać aku i rozrusznik czy nie kradnie prądu. Silnik 2.0 HDI 136 km RHR przebieg niby sprawdzony 285k. Przepalona świecą na 2 cyl. Poniżej link do filmu z odpalania po prawie dwóch dniach.
Serdecznie was proszę, pomóżcie coś

digidy

Początkujący
Punktów
0
Dla tego silnika min. ciś .20-22 ! Z pomiaru (jeżeli jest dokładny ) wynika że jest zbyt duża różnica ciśnienia pomiędzy cylindrami ! Wiedz o tym że zbyt duża różnica powoduje nie korzystne drgania skrętne wału korbowego ...które to z kolei przyczyniają się do zużycia elementów układu tłokowo -korbowego ...dlatego praca tego silnika jest głośna (najprawdopodobniej !!!)...co wcale nie wyklucza uszkodzeń innych części sinika .Dla pewności ..możesz jeszcze raz zmierzyć ciś...jeżeli pomiar będzie podobny wówczas potwierdzi się fakt zużycia silnika .
Witam wszystkich. Jestem tu świeżakiem! Powiedz czy ciśnienie sprężania o którym piszesz to pewniak? Jestem w trakcie naprawy układu wtryskiwego 2.0 HDi RHR przy Citroen C5 X7 2010r. przy przebiegu 203k km. Przebieg pewny, mam go od 9 lat, kupiony przy przebiegu 134k km. Z autem ogólnie wszystko gra, ale od momentu zakupu słabo odpala przy mrozach poniżej - 10. Przy mrozie do - 8 nie ma problemu. Korekty wychodzą bardzo słabo, diagBox nie wiem czemu pokazuje w ms zamiast w mg/suw i wówczas rozbieżności od - 20 do +40. Próby przelewowe wyszły słabo. Niestety po wyjęciu pompy Delphi oraz wtrysków Delphi i sprawdzeniu okazało się, że pompa ok i jedynie 2 wtryski delikatnie nie mieszczą się w normie ale układ nie jest powodem nieodpalania auta! Pomiar kompresji wyszedł bardzo słabo bo od 11 do 16Barów! Liczę, że podczas zdejmowania kolektora oraz wyjmowania wtrysków tłusty smar i brud poszedł delikatnie na zawory i się przykleił i stąd chwilowo gubi kompresję! Znajomy sprawdzał mi w systemie i te silniki mają mieć 20Barów! Czy mam złą informację?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Pomiar kompresji wyszedł bardzo słabo bo od 11 do 16Barów! Liczę, że podczas zdejmowania kolektora oraz wyjmowania wtrysków tłusty smar i brud poszedł delikatnie na zawory i się przykleił i stąd chwilowo gubi kompresję! Znajomy sprawdzał mi w systemie i te silniki mają mieć 20Barów! Czy mam złą informację?
Faktycznie Bardzo Słabo ..zdecydowanie poniżej normy !!!! Informacja którą otrzymałeś od znajomego mieści się w granicach przewidzianych przez producenta ( dla silnika RHR 2.0 HDI ..100 kW na podst. Autodaty 15-25 !! ) .Praktycznie przy tak niskim i zróżnicowanym ciś. sprężania nie oczekiwałbym aby silnik sprawnie odpalał ....ten silnik kwalifikuje się do naprawy lub wymiany !

Do góry Bottom