• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor Klimatyzacji

Markek

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Sikólka
Witam

Mam pytanie, jeśli jest wykręcony przewód, który wychodzi z kompresora do chłodnicy klimatyzacji to czy można uruchomić samochód. Chodzi mi czy w takim wypadku nie wyleje się olej.?
Jeszcze chcę zapytać, jaki duże jest ciśnienie w chłodnicy, jeśli freon tam się znajduje?

Pozdrawiam i dziękuję

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Otwór zakryj korkiem, sprężarka się nie załączy, brak czynnika. To nie jest chłodnica
lecz skraplacz, maksymalne ciśnienie 16 bar.

Nikoś Dyzma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Maków
Wszystko zależy jaki kompresor. Te ze stalym sprzegłem pracują cały czas. Te na sprzegła elektromagnetyczne wiadomo nie będą pracować. Włóz zaslepkę i pamiętaj aby szybko to naprawić aby nie dopuścić do zatarcia kompresora w przypadku tych ze sztywnym sprzegłem.

Markek

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Sikólka
Ok dzięki za info raczej postaram się usunąć usterkę.Nie myślę że jest ze stałym sprzęgłem ale się dowiem.
Chodzi o
Mercedesa Vito 638 2,2CDI i problem jest taki.
Okazało się, że chłodnica nie była szczelna kupiłem nową, ale problem okazał się przy wykręcaniu przewodów z chłodnicy aluminium zostaje w nakrętce węża myślę, że ktoś to przerabiał i problem jest taki, że nie można go nigdzie kupić jedynie nowy cena to porażka Może ma ktoś pomysł jak to ogarnąć obcięłam węża i myślałem, że da się prze gwintować, ale nie mogę dostać takiego gwintownika znajomy powiedział, że to jest 22mm 14 zwoi na cali, na ale nigdzie nie mogę dostać takiego, co robić. Myślę kupić chłodnicę z VITO 639 i przewody tylko nie jestem pewien czy chłodnica by pasowała objętościowo a przewody przerobić tak, aby pasowały w 639 jest inne rozwiązanie i nie istnieje coś takiego jak wklejanie się aluminium w nakrętkę inna technologia może się ktoś orientuje czy to możliwe chodzi mi czy chłodnica by w miarę pasowała a przewody to raczej nie problem.

Myślę, że ktoś to przerabiał.

Pozdrawiam

Markek

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Sikólka
Nie takie proste już to przerabiałem gwint nie typowy 22mm skok gwintu 14 na cal ale może będę miał coś takiego ale nie pewne na 100% drugim razem postaram się przerobić to na chłodnicę z 639 tylko nie mam pojęcia czy chłodnica by pasowała ?

Do góry Bottom