• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor się nie załącza Vivaro 2.0 CDTI

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Witam.Vivaro 2.0 CDTi kupione z niedziałającą klimatyzacją ,nieszczelna chłodnica i jedna rurka po kolizji.Po naprawie wpuszczony azot na kilka godzin ,brak wycieków/spadków ciśnień.U znajomego wykonałem próżnie i nastepnie wpuściłem gaz.Niestety kompresor po tym zabiegu nie ruszył.Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki -ok.Dysponując tylko Autocomem(mechaniką zajmuje się raczej hobbistycznie-dla siebie niż profesjonalnie) podpiołem to Vivaro i ciśnienie w układzie widzi 593kPa(nie wiem czy dobre czy złe).Gdy włączam i wyłączam przycisk AC zapala się kontrolka i w kompie też zmienia sie status z Aktywowane -nieaktywowane i na odwrót.Po odpieciu wtyczki od kompresora (jeden przewód ,wtyczka dwu pinowa,jeden pin w wiązce zaślepiony i zmierzeniu napięcia jest ok 8v .We wtyczce od strony kompresor sa dwa piny i gdy np podam 12v Na pin na którym powinno być zasilanie sprzęgło nie reaguje ,natomiast gdy dodam minus na drugi pin i dam gdzieś na karoserie to sprzęgło sie załącza .Proszę o wyrozumiałość i liczę na jakieś porady .

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
A więc na szybko sprawdziłem i gdy na krótko się poda napięcie na sprężarke to wszystko zaczyna działać ,klima chłodzi aż miło ale niestety tylko na krótko.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
W stłuczce mógł brać presostat . Czujnik temperatury zewnętrznej.

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Tylko z wiązki dochodzi jeden kabel plusowy drugi pin jest zaślepiony a wtyczka od kompresora jest dwu pionowa ,więc nie wiem czy kompresor jest zły założony...

Do góry Bottom