• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kopci na niebiesko1,9tdi 130k

Markopolo333

SuperMechanior
Punktów
4
Proszę o poradę mianowicie objaw jest taki:Silnik 19 tdi 130 na pompo wtryskach,rani odpala po sekundzie gaśnie,trzeba przytrzymać dłużej na rozruszniku,jak odpali 30 sekund chodzi nie równo i dymi na szaro-niebiesko.Dopiero jak osiągnie 50 stopni dymienie maleje.Turbo dolot do kolektora suche,vag nie pokazuje problemów.Auto świeżo sprowadzone ,oleje wymienione,jak depne na postoju do 4000 obrotów brak dymu.a chyba za dużo pali.Od czego zacząć?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zapewne Niemiec płakał jak sprzedawał ,przebieg 180.000 :D Zacznij od kompresji.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
No zepsuł się jak wjechał do Polski w Niemcach było idealnie ---chyba klimat nie pasuje

Xvariox

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Garwolin
W Niemczech Tdi-kami ciotki babci jeżdżą na zakupy do Lidla.
W dwadzieścia lat 180 tyś. to normalny przebieg jak na ciotke babki ze strony stryja.
Weszła ustawa już czy jeszcze nie?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Usnąłem przed końcem ....:confused::mad:ale w poniedziałek się dowiem czy milicja wpadnie do mnie o 6rano:):):):):)

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Znowu masa hejtu bez jakiejkolwiek porady i dalej ci sami hejterzy..porazka to forum...
Jak kopci na niebiesko tz..ze paliwo nie spala sie jak powinno ..jak by olej palil to by walil na czarno ...wiec przyposzczam ze pierscienie glowica i cisnienia sa OK...
Zaczolbym od wpiecia KOMPA I SPRAWDZENIA KOREKCJI WTRYSKOW ..JAK KTORYS LEJE TO TAK MOZE SIE DZIAC I PRZY PRZEBIEGU 180 -200TYS TAK MOZE BYC JAK NIKT NIE DOLEWAL DO PALIWA OLEJU DO DWOSOWOW BY SMAROWAC CALY UKLAD...
EKOLOGIA w niemczech na calego(ograniczanie dodatkow smarnych w dieslu)) CZYLI SUCHA ROPA I BIOKOMPONENTY WYKANCZAJA POMPOWTRYSKI PRZY TAKICH PRZEBIEGACH JESLI SIE NIE DOLEJE CO TANKOWANIE 100-200 MIXOLKU ..
A JELOPOW NIE SLUCHAJ NIEMCY JAK SA MADRZY TO DOLEWAJA ..A JAK ZECZYWISCIE BABSKO JEZDZILO PO MIESCIE TO LALO CO POPADNIE I MOZE MIEC 180TYS A SILNIK MA PRZEPRACOWANE W KORKACH TYLE CO 240TYS..a to = Kopcenie
Do tego jak lał olej najtanszy to mogł pasc 1lub 2..wtryski ..bo pompki potrzebuja odpowiedniego oleju ..
Byle SUPEROLEM nie posmarujesz jak trzeba...

Do tego jest bardzo.dobry sposob na to jak sprawdzic czy masz szczelne zawory i pierscienie ....
Wykrecasz swiece ..dorabiasz sobie koncowke taka by podlaczyc waż z kompresora z powietrzem okolo 7-10 bar..i by wkrecic zamiast swiecy .. ustawiasz silnik tak by na sprawdzanym cylindrze zawory byly pozamykane ...najlepiej Gorne polozenie tloka na sowie sprezania ...no i ladujesz mu cisnienie na postoju ...
Odkrecasz korek wlewu oleju ..wyciagasz bagnet i sluchasz ..a na koncu idziesz posluchac do tumika ..jak nigdzie nie syczy tz ze ok...
A zanim to zaczniesz robic to sprawdz w jakim stanie jest filtr posietrza ..
........PS...
Ogladnij sobie na you tube ..nawet murzyn jest madrzejszy od tych kilku hejterow ..majacych sie ze fahury ...
Hahaha ci sami znawcy co tobie doradzaja .mi to doradzili jak dolac plyn do FILTRA CZASTEK STALYCH w aucie ktore tego plynu nie potrzebuje do wypalania tego filtra...
HAHAHAHAHAHAHAHA
Wziołem ich na sprawdzenie ich ogolnej wiedzy a oni sie blaznili jeden przez drugiego.....

Fotka z dedykacja dla nich ..co do hamskiego hejtu jednego z nich co do moich wyplat to zaraz ci wkleje ile zarabiam by ci wara wisiala ..panie toomii76...
Ps za rok otwieram swoj warsztat w DE jak bys tommii76 stracil prace z powodu swojej fahowosci ..to zapraszam na pol etatu ..bede potrzebowal sprzataczki w kiblu...
Oczywiscie jak zrobisz kurs na sprzataczke...
20190531_230625.jpg

1559309531707.jpg

Te 250 euro mam co miesiac jako dodatek do wyplaty za Srebrna cetyfikacje zrobiona w glownym osrodku szkolenia w BELGII..
No i tommii 76..glupio ci ..ty nawet w rok tego nie zarobisz ..
Tylko ze mi placa za to ze wiem co robie...

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Znowu masa hejtu bez jakiejkolwiek porady i dalej ci sami hejterzy..porazka to forum...
Jak kopci na niebiesko tz..ze paliwo nie spala sie jak powinno ..jak by olej palil to by walil na czarno ...wiec przyposzczam ze pierscienie glowica i cisnienia sa OK...
Zaczolbym od wpiecia KOMPA I SPRAWDZENIA KOREKCJI WTRYSKOW ..JAK KTORYS LEJE TO TAK MOZE SIE DZIAC I PRZY PRZEBIEGU 180 -200TYS TAK MOZE BYC JAK NIKT NIE DOLEWAL DO PALIWA OLEJU DO DWOSOWOW BY SMAROWAC CALY UKLAD...
EKOLOGIA w niemczech na calego(ograniczanie dodatkow smarnych w dieslu)) CZYLI SUCHA ROPA I BIOKOMPONENTY WYKANCZAJA POMPOWTRYSKI PRZY TAKICH PRZEBIEGACH JESLI SIE NIE DOLEJE CO TANKOWANIE 100-200 MIXOLKU ..
A JELOPOW NIE SLUCHAJ NIEMCY JAK SA MADRZY TO DOLEWAJA ..A JAK ZECZYWISCIE BABSKO JEZDZILO PO MIESCIE TO LALO CO POPADNIE I MOZE MIEC 180TYS A SILNIK MA PRZEPRACOWANE W KORKACH TYLE CO 240TYS..a to = Kopcenie
Do tego jak lał olej najtanszy to mogł pasc 1lub 2..wtryski ..bo pompki potrzebuja odpowiedniego oleju ..
Byle SUPEROLEM nie posmarujesz jak trzeba...

Do tego jest bardzo.dobry sposob na to jak sprawdzic czy masz szczelne zawory i pierscienie ....
Wykrecasz swiece ..dorabiasz sobie koncowke taka by podlaczyc waż z kompresora z powietrzem okolo 7-10 bar..i by wkrecic zamiast swiecy .. ustawiasz silnik tak by na sprawdzanym cylindrze zawory byly pozamykane ...najlepiej Gorne polozenie tloka na sowie sprezania ...no i ladujesz mu cisnienie na postoju ...
Odkrecasz korek wlewu oleju ..wyciagasz bagnet i sluchasz ..a na koncu idziesz posluchac do tumika ..jak nigdzie nie syczy tz ze ok...
A zanim to zaczniesz robic to sprawdz w jakim stanie jest filtr posietrza ..
........PS...
Ogladnij sobie na you tube ..nawet murzyn jest madrzejszy od tych kilku hejterow ..majacych sie ze fahury ...
Hahaha ci sami znawcy co tobie doradzaja .mi to doradzili jak dolac plyn do FILTRA CZASTEK STALYCH w aucie ktore tego plynu nie potrzebuje do wypalania tego filtra...
HAHAHAHAHAHAHAHA
Wziołem ich na sprawdzenie ich ogolnej wiedzy a oni sie blaznili jeden przez drugiego.....

Fotka z dedykacja dla nich ..co do hamskiego hejtu jednego z nich co do moich wyplat to zaraz ci wkleje ile zarabiam by ci wara wisiala ..panie toomii76...
Ps za rok otwieram swoj warsztat w DE jak bys tommii76 stracil prace z powodu swojej fahowosci ..to zapraszam na pol etatu ..bede potrzebowal sprzataczki w kiblu...
Oczywiscie jak zrobisz kurs na sprzataczke...
Wyświetl załącznik 29294

Wyświetl załącznik 29295

Te 250 euro mam co miesiac jako dodatek do wyplaty za Srebrna cetyfikacje zrobiona w glownym osrodku szkolenia w BELGII..
No i tommii 76..glupio ci ..ty nawet w rok tego nie zarobisz ..
Tylko ze mi placa za to ze wiem co robie...

(61) 22-74-329

Dzwoń śmiało. Powinni wysłuchać.

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Hahahahaja...
Twój sprawdzony numer????
To tam ci doradzaja co masz pisac na forum mechanikow?????
Hahahahah.......
Tommii76..jestes zwyklym hejterem na tym portalu ...nie ma w twoich wypowiedziach ani jednej ktora by byla na temat..nie wspomne oo pomocy technicznej....
WSZYSTKIM KTORZY NIE WIERZA POLECAM SPRAWDZIC JEGO WYPOWIEDZI W INNYCH TEMATACH ..

Do góry Bottom