• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Combo 1.3 CDTI dymi na niebiesko szaro

Darek303

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jastrzębie Zdrój
Witam, szukałem czegoś podobnego na forach ale problem zwykle jest inny, otóż auto jak w opisie, 2006 r 160 tyś km, niedawno kupiłem i właściwie jeszcze nim nie jeździłem, raptem ze 100 km, nie ma spadku mocy, i chodzi w miarę normalnie, znaczy odpala bez problemu, nie telepie, obroty nie skaczą, po zapaleniu dymi całkiem intensywnie na niebiesko/szaro, jak się trochę zagrzeje dymienie trochę ustaje jednak nadal dymi, kolor wydaje mi się jest bardziej szary ale może to być tylko dlatego, że dymi znacznie mniej, po naciśnieciu na gaz zadymi trochę mocniej po czym znowu dymi tylko trochę, sprawdzałem turbo, nie czuję żadnych luzów, po sciągnięciu rury do intercoolera jest tam trochę oleju, również kiedy silnik chodził, zdjąłem tę rurę i dymienie było cały czas takie same, również czyściłem EGR i cały dolot, było tam trochę oleistej mazi jednak wszystko drożne, wymieniłem odmę z rurami, gdyż stara miała kilka dziur w rurkach, muszę sprawdzić jeszcze ciśnienie w cylindrach w przyszłym tygodniu, czy ktoś może spotkał się z podobnymi objawami? Prosił bym o jakieś pomysły zanim rozbiorę cały silnik.

karol1851

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
43
Miasto
Orzysz
Jedz do mechanika

Mozesz sie rozbierać a i tak przyczyny nie znajdziesz to ze turbo nie ma luzu to nie znaczy ze nie daje oleju na ciepla strone

Darek303

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jastrzębie Zdrój
Bardziej chodziło by mi się dowiedzieć czy jest możliwość, żeby pierścienie przepuszczały bądź uszczelniacze zaworowe i część z tego oleju dostawała się przez wydech i turbo do rury intercoolera, jak Karol mówi to że nie ma luzu o niczym jeszcze nie świadczy, a wydaje mi się, że jednak tego oleju w tej rurze jest za dużo, z drugiej strony rurę zdjąłem i silnik chodził przez jakiś czas auto dymiło tak samo a wydaje mi się, że gdyby to było turbo to powinno po chwili choć trochę ustać, znowu za turbo przemawia kolektor cały mokry.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
No tak ale zdjełes "zimną" stronę zdejmij "ciepłą" przed turbiną jak potrafisz i się dowiesz czy dym z turbo czy z motoru.

Darek303

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jastrzębie Zdrój
Witam ponownie, wymieniłem turbo ( w końcu) najpierw go wyciągnąłem, żeby sprawdzić, że to na pewno turbina, kiedy pisałem, że nie czuję luzu, pewnie dlatego że rurki tam są małe a sam wiatrak całkiem głęboko, po demontażu okazało się że luz jest i to znaczny ( dobre 1-2 mm góra/dół ), auto jest poskładane i niestety jest coś co mi się nie podoba ( jazdy próbnej na drodze na razie nie mogę robić bo auto nie ma przeglądu ani ubezpieczenia) otóż kiedy chodzi na wolnych obrotach, te zaczynają się od 1000/min po rozgrzaniu spadają do 950 ( to pokazuje op-com jako obroty pożądane i takie utrzymuje ) wydaje mi się to jednak za dużo, wskazane było by 850, niech mnie ktoś poprawi jak się mylę, również, kiedy dodaję gazu auto przy 1500-2000 obrotów tak jak by się dusił ( za dużo paliwa? ) i trochę telepie silnikiem wyżej już jest lepiej, przeczyściłem przepływkę ( tu op-com pokazuje 19kg/m na wolnych obrotach przy 2000 obrotach 30-40kg/min co też wydaje mi się wartościami zbyt zawyżonymi ) po odłączeniu przepływomierza oczywiście kontrolka się świeci i wychodzą błędy czujnika jednak obroty są 850/min a silnik tak jak by pracował lepiej, mam pytanie, czy wartości do przepływomierza są do zaakceptowania? Czy jest możliwe, że katalizator będzie przyblokowany ( nie wiem jak długo koleś jeździł z cieknącym turbo ) nie jestem w stanie sprawdzić po odczycie z sondy bo tej w tym aucie po prostu nie ma, no i te obroty, jakie powinny być?
Dodam jeszcze że odczyt ciśnienia paliwa na listwie pożądane 25 MP odczytane 25-25,5 MP

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Tak jak szachu1 sugeruje, sprawdź rozrząd. Zmieniałeś olej silnikowy? Przyjrzyj się czy nie ma w nim śladowych nawet ilości opiłków (łańcuch/koła zębate), w tych silnikach przy przebiegu około 200 tkm bywały takie zjawiska typu "rozciągnięty łańcuch" i wadliwa synchronizacja czujników, brak czasowania zaworów. Niebieski dym to spalanie oleju silnikowego... może ktoś coś "majstrował" przy przebiegu. Sprawdź w aso po numerze VIN, powinni Ci udostępnić taką informację jeśli samochód był kiedyś serwisowany w sieci nawet jeśli to było za granicą PL, porównując dane przebiegu z czynnościami serwisowymi można się sporo dowiedzieć.

Psyche

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Katowice
Nie piszesz nic czy po naprawie turbo auto przestalo kopcic? czysciles dolot, ic ? wymieniles olej i filtry? nie bylo nigdzie opilkow ? w podstawie filtra lub misce? (p.s w twoim aucie przeplywka raczje tylko jest do sterowania zaworem egr)

Ostatnia edycja:

Darek303

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jastrzębie Zdrój
Witam, przy wymianie turbo czyściłem IC oraz cały dolot, nie udało mi się niestety wyczyścić katalizatora, a ten jest zaraz pod turbo, dlatego po odpaleniu tak po ok 30 sekundach zaczyna trochę dymić na niebiesko, znacznie mniej niż przed wymianą, no i przed wymianą zaczynał dymić właściwie od razu, nie mam przeglądu ani ubezpieczenia więc trudno jest mi "przegonić" auto gdzieś dalej, żeby to przepalić, wrócę do tego auta znowu we środę w przyszłym tygodniu, aha opiłków żadnych w filtrze nie zauważyłem, a w misce trochę trudno zauważyć, gdyż nie będzie to garść.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Spuszczony przez korek olej silnikowy wystarczy przelać przez bibułę albo gazik i będziesz widział czy są w nim opiłki czy nie... Korek spustowy zazwyczaj jest namagnesowany i przy nim także gromadzą się opiłki.

Darek303

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jastrzębie Zdrój
Opiłków żadnych przy/na korku nie było, we środę spróbuję ściągnąć pokrywę łańcucha i zajrzę do środka, żałuję, że nie spróbowałem jeszcze jakoś wyczyścić/wypłukać ten katalizator ale wlot i wylot są zakręcone a teraz już nie chce mi się tego znowu ściągać no bo ponownie całe turbo z kolektorem wylotowym wyciągać, a jak już pisałem wcześniej, nie przejdzie nawet przeglądu bo jednak trochę dymi, musiał by być bardzo zagrzany wtedy dymienia właściwie nie ma ale jak mam to powiedzieć na stacji.

Do góry Bottom