• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kto na czym pracuje (?)

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Ma ktoś NanoDiag z Texy ? polecili mi to w Inter Carsie za 6900 netto

Kolego Misiek, czy nadal masz dobrą opinię o AutoBoss V30 ? Przymierzam się do kupienia takiego na leasing. Z jakimi autami masz problem przy tym sprzęcie ? Psuje się to ?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Oczywiście nadal z czystym sumieniem mogę polecic Autobossa V30, teraz glownie dzialam na serwisowkach dedykowanych do poszczegolnych modeli ale Autoboss fajnie dziala na azjatach. Nic sie nie psuje, przydalaby sie aktualizacja bo moja jest sprzed dwoch lat i pewnie cos tam jeszcze poprawili ale nie moge narzekac, jestem zadowolony.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
No VW to wiadomo bez problemu, kodowanie, adaptacje i tak dalej. Francuzy odczyt bledow, kasowanie i parametry biezące, Fiaty czasami mnie zaskakuje, szczegolnie na starej 3 pinowej wtyczce i Ople tak sobie, bledy bez problemu i parametry ale nic poza tym. Generalnie im nowsze auto tym wiecej rzeczy da sie ogarnac.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
W pakiecie z AUTOBOSS V30 za 9500 brutto jest też Program Vivid WorkshopData™ wydaje mię, że to jest interesująca oferta

TomekRS6

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Leszno
Panowie jak robicie zaawansowaną robotę to tylko tzw. "serwisówki" - testery fabryczne do konkretnej marki lub marek jak VAS, Lexia, Clip itp. z uniwersalnych to tylko autocom jak to ma być jeden tester na warsztacie ale jak któryś kolejny to dobrym uzupełnieniem autocom cdp+ będzie diagun X431. Ja osobiście w texy, autobosy, czy jakieś CDiF bym sie nie pchał bo raz że nie robią tego co w opisie a dwa że ich cena nie jest adekwatna do możliwości, poza tym od czasu do czasu producent wymyśla jakieś adaptery np. do CAN i zmusza tym samym swoich klientów do przymusowej rozbudowy urządzeń.

elvis102

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
KrK
TomekRS6 Ty kumata "bestia" jesteś hehe ;) dokładnie masz rację ..

P

PogotowieSamochodoweUK

Panowie jak robicie zaawansowaną robotę to tylko tzw. "serwisówki" - testery fabryczne do konkretnej marki lub marek jak VAS, Lexia, Clip itp. z uniwersalnych to tylko autocom jak to ma być jeden tester na warsztacie ale jak któryś kolejny to dobrym uzupełnieniem autocom cdp+ będzie diagun X431. Ja osobiście w texy, autobosy, czy jakieś CDiF bym sie nie pchał bo raz że nie robią tego co w opisie a dwa że ich cena nie jest adekwatna do możliwości, poza tym od czasu do czasu producent wymyśla jakieś adaptery np. do CAN i zmusza tym samym swoich klientów do przymusowej rozbudowy urządzeń.
VAS? A to on do czego ''servisowka jest'' bo chyba nie powiesz ze do VAG ?
I porownaj autocom do chociaz by SNAP ON KM2500 czy Ethos hehehe nawet startu nie ma bo snap on robi wszystko w kazdym aucie od oczatkow OBD do dzis tylko musisz do kazdego auta miec klucz ktory w zaleznosci od ''pory roku'' kosztuje od 2 do 30 dolarow.
Tak ze sam snap on kosztuje przewaznie ze 3k dolarow i do tego zestaw kluczy startowych o zawartosci 60% kosztuje dobre kolejne 2k z tad mala polularnosc.

Edit: Nie kazdy Snap-On ma abonament w roli wyjasnienia, i KM2500 i ethos to zaledwie podstawowe czytniki od nich a robia wszystkie auta doslownie jesli tylko ma sie do owego auta klucz. Klucze so dostepne do kazdego auta. Wiec byc moze ze wzgledu na mozliwosci sena jest jaka jest.

TomekRS6

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Leszno
Kolego co tam tak liczysz w funtach, Twój wywód nijak ma się do tego tematu bo po pierwsze te snap on'y czy etosy wcale tak wszystkiego nie robią jak to barwnie opisujesz, może dawno nie widziałeś nowej wersji autocoma w sensie softu bo w wersji od 03.2011 jest naprawde niebo a ziemia w porównaniu do starszej wersji, po drugie cena jak na nasze realia jest zaporowa(Span ON), ludzi na dobrej jakości klona nie stać bo szukają gdzie taniej a Ty tu w tysiącach funtów wyliczasz więc to nie te realia, u nas naprawdę mało komu taki ethos by się zwrócił nawet po 3latach.... do tego aktualizacje roczne.... Autocom to na nasze realia złoty środek...

PS.
Jak nawet nie wiesz co to VAS.... to wszystko wskazuje na to że mało wiesz..... zresztą tam u was na wyspach poziom wiedzy elektromechaników jest opłakany więc nie dziwię Ci się.... Pozdrawiam

P

PogotowieSamochodoweUK

Kolego co tam tak liczysz w funtach, Twój wywód nijak ma się do tego tematu bo po pierwsze te snap on'y czy etosy wcale tak wszystkiego nie robią jak to barwnie opisujesz, może dawno nie widziałeś nowej wersji autocoma w sensie softu bo w wersji od 03.2011 jest naprawde niebo a ziemia w porównaniu do starszej wersji, po drugie cena jak na nasze realia jest zaporowa(Span ON), ludzi na dobrej jakości klona nie stać bo szukają gdzie taniej a Ty tu w tysiącach funtów wyliczasz więc to nie te realia, u nas naprawdę mało komu taki ethos by się zwrócił nawet po 3latach.... do tego aktualizacje roczne.... Autocom to na nasze realia złoty środek...

PS.
Jak nawet nie wiesz co to VAS.... to wszystko wskazuje na to że mało wiesz..... zresztą tam u was na wyspach poziom wiedzy elektromechaników jest opłakany więc nie dziwię Ci się.... Pozdrawiam

Po pierwsze licze w funtach lub dolarach bo tylko takie mam zrodlo zakupu.(w powyzszej wypowiedzi z przyzwyczajenia napisalem funty, ale chodzilo o dolary bo snap on najtaniej jest z USA)
Po drugie nie miales w reku snap ona co widac po twojej jak ze ubogiej w argumenty wypowiedzi.
Kolejna sprawa nie bylo mowy o rynku tylko tym co 'jakie jest''.
Nastepnie wydaje mi sie ze jednak ty piepszysz farmazony bez konkretow czyli wszystko o niczym i nic na temat wszystkiego.
A co do mojej wiedzy to sie nie martw, gwarantuje ci (tu musze sie rpzechwalac a co mi tam) ze jesli posiadziesz wiedze z chemi, fizyki otaz techniki ogolnej na moim poziomie (a to zaledwie przedsmak tego co te nauki oferuja) to bedziesz gosc i zaden zawod od stomatologa po mechanika, elektronika, spawacza czy technika budowlanego nie bedzie dla ciebie jakim kolwiek problemem do opanowania.
Wiec prosze nie porownoj mnie do angoli bo nim nie jestem i nie uczylem sie na wyspach ale z ksiazek;)Produkcji ''made in poland''.

A VAS...faktycznie nie uzywalem go wiec nie wiem czy go uzywaja w ASO w Pl, natomiast w UK uzywa sie VCDS ori od ross tech oraz VDS-PRO, o VAS nie wiele osob tu slyszalo.Informacje ta mam od kolegi ktory pracuje w ''ASO'' VW Crewe i zajmuje sie wlasnie tylko elekronika i diagnostyka.

Tak wiec zanim zaczniesz pluc jadem i szyderczoscia zastanow sie kolku z plota nad konstruktywna wypowiadzia z argumentami budowana na zasadzie:

X-jest ok, ale uwazam tak czy srak
Y-jest nieco lepsze od X wg mojego sasiada, ale mi sie nie podoba bo...

A chwilowo dodaje cie do odpowiedniego zestawienia bo na dzien dobry widac jaki styl rozmowy kultywujesz.
Dziekuje, dowidzeniam sie.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ale tomek cyknołeś pogotowie a przeciesz on pracuje na wyspach i jest DEBEST tam jest inne życie nie to co w koloni POLSKA nie wolno tak robić pogotowie to jest doktorat w dziedzinie motoryzacji i widze że nie tylko jak sam pisze .tu trzeba z szacunkiem nie to że słoma z butów wystaje a tak o de mnie to mi się wydaje że nie ma mocnych

P

PogotowieSamochodoweUK

ale tomek cyknołeś pogotowie a przeciesz on pracuje na wyspach i jest DEBEST tam jest inne życie nie to co w koloni POLSKA nie wolno tak robić pogotowie to jest doktorat w dziedzinie motoryzacji i widze że nie tylko jak sam pisze .tu trzeba z szacunkiem nie to że słoma z butów wystaje a tak o de mnie to mi się wydaje że nie ma mocnych

Heheheh...dobre.

Kolego jak narazie zajmuje sie kilkoma rzeczami i daje sobie rade w kazdej choc od czasu doc zau potrzebuje wsparcia jak kazdy;)
Nie twierdze ze jestem ''doktorat'' ale wszelkie umiejetnosci jednak podpieram wiedza z fizyki i chemii bo te 2 nauki guroja w dziedzinach technicznych.

Koles wypowiada sie ze cos jest gownem kiedy nie zna zasady dzialania.

Nie jestem zadnym fanatykiem Snap-ON (choc z moich wypowiedzi mozna by tak wnioskowac) ale fakt jest faktem ze to chyba jedyne skanery ktore sa w stanie zrobic kazde auto od poczatkow istnienia OBD do dzis bo jedyne co odpowiada za mozliwosc zeskanowanego auta to klucz programoway a nie urzadzenie jak w przypadku innych skanerow.

Snap-ON przeskoczyl wszystkich bo kupujesz jeden sprzet do konkretnych celow a pozniej tylko dokupujesz kolejne klucze do kazdego auta jakie chcesz zrobic.

Jestna wada cena, ale nie o niej w temacie mowa. Poprostu dalem przyklad ile kosztuja nowe, bo uzywane to wiadomo ze za 1/3 ceny mozna na ebay wylapac.

Nie wiem co tu jeszcze wyjasniac...:rolleyes:

Ps.: jak widzisz ja staram sie podpierac argumentami moje zdanie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
U nas na placu Angole mieli zazwyczaj Snap Ony i jedyne z czym sobie nie radziły to Mercedesy, a tak poza tym to w zależności ile który miał kluczy do urządzenia tyle aut mógł zrobić

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie o tym mowie co arni, jesli masz klucze to zrobisz. Sa od nich urzadzenia do tylko np ABS+usowanie ''swiatelek'', sa takie do silnika i osprzetu, sa tylko do silnika, sa do wszystkiego ogolnie i sa tez ful opcja i tu zrobisz wszystko lacznie z programowaniem byle bys mial klucz do danego auta.
A niestety inne nawet i KTS maja drobne niedociagniecia na ktore nie jestes w stanie nic poradzic kupieniem klucza czy jakiejs karty;) Poprostu nic nie zrobisz i juz...

Podkreslam ze mowie tu o srednich i wyzszych modelach bo najnizsze snap on to sobie mozna pod noge od stolu wsadzic zeby sie nie bujal.

Tak ze wciaz wydaje mi sie ze kable dedykowane do danej marki wychodza taniej i moga wiecej;)

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
ja u siebie uzywam kilku sprzetow
do hondy ciagle HIM,
BMW posiadam ICOM ,pasoft1.4 i pasoft2
Mercedes MB Star
VW vas 5450 i vcds 10.60
Toyota ,techstream
do Volvo mam vide
iz universalnych scanerow
autocom v 2012,3
launch duagun i snapon verus akurat tego ostatniego nie polecam kosztuje zbyt wiele
na funkcje jakie posiada i aktualizacje drogie jak cholera.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Koledzy,bardzo mnie interesuje temat Kolegi GregoryLena w sprawie NanoDiag,bo mam go dostać w prezencie za zakup automatu do klimatyzacji,może ktoś go używa i ma jakieś spostrzeżenia.I mam pytanie,czy jest tam menu w języku polskim i jak jest z aktualizacjami,program typu "auto data" wiem,że jest wieczny,a reszta.Pozdrawiam i nadmieniam,że z diagnostyką nie miałem doczynienia,ale jak dają za free,to wziąść trzeba chyba.Pozdrawiam.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ja mam autocoma , do tego mam polskiego vaga ,elma , i kabelek pod fiaty którego nigdy nie używałem ;) jak na razie to autocom cały czas jest używany i daje radę czasem pod grupę vag muszę użyć zwykłego polskiego vaga ;)

Do góry Bottom