• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kto na czym pracuje (?)

highte

Początkujący
Punktów
0
Ale z was dowcipnisie jeden z drugim :D A ja pytam poważnie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No bo tego jest naprawde duzo . Zalezy jak gleboko chcesz wejsc w system i co chcesz zrobić

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Dobra i trafna diagnoza nie zawsze wymaga podłączenia diagnoskopu.
Nie wszystko diagnoskop ogarnia.
W sytuacji, gdy coś dobrze działa na zimno, a psuje się dopiero na gorącym silniku i powodów tego psucia może być kilka, ja kiedyś sobie wymyśliłem, by w zimnym silniku podgrzać do żądanej temperatury tylko podejrzaną część i wtedy sprawdzić jak działa gorąca i gdy źle działa, to jest to, a gdy działa dobrze, to podgrzewam inną podejrzaną część.
Oczywiście robię to delikatnie, ponieważ opalarka ma dużą moc.
Pozdrawiam.

Załączniki

• CIMG8275.JPG
    CIMG8275.JPG
    75,5 KB · Wyświetleń: 16

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Ja pracuję od jakiegoś czasu m.in na Gscanie. Do japońców i koreańców rewelacja a sprzętu do tego mi właśnie brakowało . Praktycznie serwisowka w kia i hyundai. W azjatach jest naprawdę mocy. Daje podgląd bardzo wielu parametrów w tym ważnych parametrów a sami wiecie że rożnie z tym w testerach bywa. Dużo aktywacji i funkcji zaawansowanych. Adaptacje, kodowania kluczy i wtrysków, regeneracje DPF. Długo się nad ni. m zastanawiałem jako, że to w miarę nowy sprzęt na rynku ale zakup był trafiony. No i jest po prostu szybki. Szybkie odświeżanie i komunikacjaGdyby ktoś chciał dowiedzieć się więcej to chętnie pomogę.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
ciekawą alternatywą do Clipa jest Delphi, używam od paru miesięcy i w renówkach daje dużo więcej możliwości niż np. mój Autobos. W 2,0 dci jest odczyt kodów wtrysków, kodowanie, korekty wtrysków itp.

highte

Początkujący
Punktów
0
Ale pytanie czy Delphi mi obsłuży silniki Renault oparte na Siemensie ??
Byłem u jednego mechanika, i jak mu powiedziałem że mam auto na Siemensie od razu Delphi odłączał i podłączał właśnie Clipa.

I czy w 1.5 DCI też jest obsługa wtrysków ?

Ostatnia edycja:

highte

Początkujący
Punktów
0
oraz czy autocomem mozna zakodowac nowe czyste karty ? w renault megane 2,3, laguna 2,3 ??

maneta ep

Nowy
Punktów
0
Miasto
piotrków
witam potrzebuje jakiegoś urządzenia do diagnostyki samochodowej budrzet to 2 do 3tys robie blacharkę i mechanike sprzętu
potrzebuje do poduszek , absu itp

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Kochani, więc ja chyba nie mam problemu z żadnym autem, dużo mam swojego sprzętu i nawet nie muszę chodzić na duży serwis a nieraz przychodzą do mnie.
Więc ja mam: Podstawowy XTOOL PS90-wszystkie auta, Lexia - Peugeot i Citroen, Clip- Renault,Dacia, IDS Rotunda-Ford,Mazda, VAG5053ITS- grupa Vag-a, a najczęściej używam WOW na multiplekserze CDP+.
Nawiasem zestaw laptop i CDP+ z programem do niego i dodatkowo WOW mogę odstąpić, AutoCom i Delphi niech spada na drzewo.
Z dużego serwisu mogę przynieść sobie AutobossV30, Globbal professional, Scan100 do aut Daewoo. To chyba tyle z diagnostyki.

razdwa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Autek, prosty, czytelny, tani. Dla początkującego w sam raz !!

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Kochani, myślę że pytanie zadane było celnie żeby rozruszać to forum, ale może piszmy o legalnych programach i diagnoskopach a nie ryżowcach, klonach, itp. Używanie programów bez licencji jest nie legalne, a tym bardziej wszyscy się chwalą jakie to mają fejsy? Czy legalne? Pierwsza kontrola i dupa zmoczona...
Po za tym jak można konkurować sprzętem legalnym za 12000 jak ktoś ma klona za 1200?
Myślę że warto zadać pytanie do tego postu: "oryginał czy klon?"

mundek_n

Nowy
Punktów
0
Miasto
Brzesko
witam takie pytanie kto aktualizował texe ide 3 . prosze o pomoc jak to sie wykonuje i co trzeba miec do aktualizacji.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Myślę że nie powinno zatrzymywać się tych co posiadają taki sprzęt, tylko wzmocnić służby celne i tych co sprowadzają to dziadostwo z chin... ale najłatwiej robić statystyki w kraju, bo po co się nadwyrężać. Ja kupiłem taki interfejs w Polsce, od legalnie działającej firmy, mam f-rę zakupu i co? Czy ja muszę wiedzieć czy to oryginał czy klon chiński? A co dzisiaj nie jest z chin? Już nawet Mercedesy tam produkują. A swoją drogą używam go do swoich prywatnych a nie zarobkowych celów. Co innego jak ktoś ma tego 50szt.500szt, ale jak zapłacił cło to co w tym złego? Ktoś powie że prawa autorskie programów, ale to ścigać tych z Chin co wysyłają to do nas, a druga sprawa to cena oryginałów. Lepiej walczyć z piractwem niż obniżyć cenę oryginału, no cóż każdy ma w tym swój interes...

Do góry Bottom