• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

laguna 1,9dci 2000r. nie odpala jaka przyczyna

kwitek255

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam forumowiczów.
Mam taki problem wczoraj jechałem Renault Laguna 2000r. 1,9dci i po przejechaniu (naprawdę wolnym) około 100 może 150m. nagle stracił moc depnąłem pedał gazu do końca mimo to auto zgasło. Po 15 min. udało mi się uruchomić silnik, tym razem przejechałem 50m i auto już nie chciało mi zapalić. Kumpel ściągnął mnie pod blok i tak tam stoi moja, diesla jest ok. 30l ,akumulator był naładowany do momentu aż nie rozładowałem go kolejnymi próbami uruchomienia samochodu.
Dzisiaj byłem u mechanika i powiedział mi że jutro go może pod kompa podpiąć no ale jak diesel gaśnie w trakcie jazdy to nie wróży to nic dobrego no i trzeba się z kosztami liczyć. Może wy coś podpowiecie.
Pozdrawiam.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
Przyczyn moze być dużo najpierw diagnostyka i na tej podstawie można cos wiecej powiedzieć.mozesz miec cos z cisnieniem paliwa.moze pompa w baku staje.

kwitek255

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
witam,
wróciłem od mechanika podpiął auto do kompa wywaliło mu kilkadziesiąt błędów powodem były podobno zanieczyszczone przewody paliwowe które jak mówił mi oczyścił oraz nagły spadek napięcia, nic innego nie znalazł. Nie wie w jakiej kolejności one występowały i czy mogą być powiązane ze sobą na pewno trochę pojeżdżę ale nie gwarantuje jak długo. Skasował mnie 2 stówy i wszystko byłoby ok. gdyby nie to że po wyjechaniu z warsztatu przejechałem 5 km i znowu to samo samochód zgasł mi, udało mi się odpalić kilka razy ale pomimo dodawania gazu po kilku sekundach gaśnie.

Rozumiem że to nie zanieczyszczone przewody były powodem.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
pierwsze słysze zeby przewody były zanieczyszczone co naj wyzej filtr,czujniki owszem,niech mechyanik poprawia za cos 200zł wziął i jeszcze raz pod kompa,na pisz kolego jakie auto wywala błedy.

kwitek255

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Nie wiem niestety jakie błędy dokładnie powiedział mi tylko tyle ze związane te błędy są z nagłym spadkiem napięcia pewnie chodziło mu o ciśnienie i z zanieczyszczonymi przewodami rozmawiałem z wieloma ludźmi na ten temat i dowiedziałem się ze jeżeli takie błędy wystąpią to pierwsza rzeczą którą powinien zrobić mechanik to sprawdzić filtr paliwa zwłaszcza ze mówiłem mu że filtr paliwa nie był zmieniany ponad półtorej roku a może nawet 2 lata.
Ten specjalista doradził mi żebym przyjechał to mi pozakłada przeźroczyste przewody żeby widać było czy paliwo płynie przez nie i nie ma tam jakichś paprochów bo nigdy wcześniej się nie spotkał z czymś takim i pewny był ze to przewody były winne całemu zdarzeniu bo po przeczyszczeniu on zrobił prawie 10 km i wszystko było ok., być może miał na myśli czujniki ale użył słowa przewody. Jeżeli paliwo płynie jak powinno to metodą prób i błędów będzie szukał gdzie indziej, poza tym samochód ma też na pewno swój przebieg i żebym się w nim bardzo nie zakochiwał bo silniki dci tak mają że jak się już popsują to naprawa takiego samochodu to kosmos. Co do przebiegu to wiem na 100% był kręcony podobnież zaczyna też kopcić jak mi powiedział ten specjalista na czarno i troszkę na niebiesko podobno zaczyna brać olej <chociaż do tej pory ja tego nie zauważyłem > i coś z wtryskami nie halo a najlepiej by było żebym sobie zmienił na benzynę bo te diesle to szkoda gadać. Na razie stoję na parkingu pod blokiem nie wiem czy zmienię samochód ale na pewno poszukam innego gościa bo jeżeli ten walnął takiego babola na starcie to chyba mu podziękuję.
Pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ten specjalista doradził mi żebym przyjechał to mi pozakłada przeźroczyste przewody żeby widać było czy paliwo płynie przez nie
:D ciekawe jakie by założył te przewody, jesli od benzyny to chcialbym to widziec jak te wężyki pęcznieją i eksplodują

kwitek255

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam
Wróciłem od mechanika okazało się że nie wina ani filtra ani pompy.Jeśli się nie mylę i dobrze zrozumiałem to w podłużnicy jest przewód zasilania do pompy chyba wstępnej. Zardzewiała złączka na tym przewodzie i to robiło zwarcie majster polutował tak jak powinno być i jak na razie lala hula, odpala bez problemu mam nadzieję że to było to.
Pozdrawiam

Do góry Bottom