• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 3 2.0 140km rozrząd i regulacja luzu zaworowego

toldek1

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć , jednak w trzech dokumentacjach jest zamieszczona taka informacja przy wymianie rozrządu cytat,,
Uwaga:
W celu uniknięcia uszkodzenia NIE uruchamiać silnika bez zamontowanego paska napędu dodatkowych podzespołów. " Nie byłem na tyle odważny by odpalać bez paska, chociaż wydaje mi się że sama praca bez paska na wolnych obrotach przez chwilę uszkodzeń nie spowoduje

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Przez nacisk wywołany odkręcaniem kluczem udarowym lub zwykłym podczas gdy panewki nie mają ochrony olejowej (bo pompa olejowa nie pracuje). No i nie wiem czy mogą panewki pęknąć lub odkształcić się?

Pytanie czysto teoretyczne?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Przez nacisk wywołany odkręcaniem kluczem udarowym lub zwykłym podczas gdy panewki nie mają ochrony olejowej (bo pompa olejowa nie pracuje). No i nie wiem czy mogą panewki pęknąć lub odkształcić się?
to jak inaczej dokręcić? technologia jest taka, że śrubę przykręca się kluczem wywierając nacisk :)

Pytanie czysto teoretyczne?
tak teoretycznie sądzę, że przy pracującym silnik obciążenia są większe.

toldek1

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
to jak inaczej dokręcić? technologia jest taka, że śrubę przykręca się kluczem wywierając nacisk :)

tak teoretycznie sądzę, że przy pracującym silnik obciążenia są większe.
Nie pamiętam jak wygląda koło pasowe, może chodzi tu nie tyle o samo uszkodzenie silnika co o uszkodzenie koła pasowego wszak na pewno ma jakiś tłumik - kompensator drgań skrętnych bez obciążenia paskiem może dochodzi do oberwania zapewne gumy wewnątrz koła

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Nie pamiętam jak wygląda koło pasowe, może chodzi tu nie tyle o samo uszkodzenie silnika co o uszkodzenie koła pasowego wszak na pewno ma jakiś tłumik - kompensator drgań skrętnych bez obciążenia paskiem może dochodzi do oberwania zapewne gumy wewnątrz koła
co ty bredzisz? ;) jeżeli ma coś się oberwać bez obciążenia paskiem to guma powinna się rozsypać sama z siebie w pudełku :D
wiesz jak jest zbudowane takie kółko?
1733078963171.png
nie wnikając w szczegóły każdego rozwiązania: są dwie części (wewnętrzna i zewnętrzna) połączone czymś elastycznym (tutaj gumą) . tak działa dosłownie każdy tłumik drgań skrętnych. przykładowo tarcza sprzęgła ze sprężynami lub dwumasa też jest takim tłumikiem.

jak chcesz zerwać gumę dokręcając koło pasowe? jedyne co się dzieje to ściskanie wewnętrznego metalowego elementu do wału korbowego. gumy i zewnętrzna część nie przenoszą wtedy żadnych obciążeń w momencie montażu. i nie ważne czy jest jedna śruba centralna czy kilka mniejszych.

panewki nie mają ochrony olejowej (bo pompa olejowa nie pracuje). No i nie wiem czy mogą panewki pęknąć lub odkształcić się?
dodatkowo pytanie było wyraźnie o panewki.

p.s. z tej strony pozwoliłem sobie wykorzystać obrazek: https://warsztat.pl/dzial/7-czesci-...e-czemu-sie-psuja-na-co-zwracac-uwage,69271/1

toldek1

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
co ty bredzisz? ;) jeżeli ma coś się oberwać bez obciążenia paskiem to guma powinna się rozsypać sama z siebie w pudełku :D
wiesz jak jest zbudowane takie kółko?
Wyświetl załącznik 55078
nie wnikając w szczegóły każdego rozwiązania: są dwie części (wewnętrzna i zewnętrzna) połączone czymś elastycznym (tutaj gumą) . tak działa dosłownie każdy tłumik drgań skrętnych. przykładowo tarcza sprzęgła ze sprężynami lub dwumasa też jest takim tłumikiem.

jak chcesz zerwać gumę dokręcając koło pasowe? jedyne co się dzieje to ściskanie wewnętrznego metalowego elementu do wału korbowego. gumy i zewnętrzna część nie przenoszą wtedy żadnych obciążeń w momencie montażu. i nie ważne czy jest jedna śruba centralna czy kilka mniejszych.

dodatkowo pytanie było wyraźnie o panewki.

p.s. z tej strony pozwoliłem sobie wykorzystać obrazek: https://warsztat.pl/dzial/7-czesci-...e-czemu-sie-psuja-na-co-zwracac-uwage,69271/1
Wiem jak zbudowane jest takie koło pasowe. Czemu twierdzisz że "'bredzę" zacytowałem ostrzeżenie z dokumentacji technicznej dotyczącej wymiany rozrządu niestety nie piszą co się uszkadza stąd te dywagacje, ja nie wiem i z Twojego rozumowania też wynika że nie wiesz, uszkodzenie silnika to pojęcie ogólne tak czy inaczej wartało by wiedziec.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Odpalanie silnika bez paska pk może prowadzić do uszkodzenia koła pasowego z tłumikiem drgań. Osobiście mi się nie zdarzyło, ale instrukcje mówią co innego.

iceman851

Nowy
Punktów
0
Jak to jest w tym silniku z tymi zaworami... autodata przykładowo pokazuje że są tam hydropopychacze...
Mam takie auto I bujam się z nim bo gaśnie po rozgrzaniu... obstawiam albo wlasnie zawory albo rozciągnięty łańcuch ewentualnie czujnik położenia walu/walka... konstrukcja jest tak okropna ze trzeba mieć mega cienkie paluszki żeby pociągnąć za łańcuszek na tyle ile dałem rady ruszyłem nim i wydaje się luźny innego okna tam nie ma żeby to sprawdzić. Auto już ma ponad 400kkm żre olej jeśli jest to kwestia lancucha to nie ma sensu tego robić...
Myślę oscyloskopem 2kanal czujniki złapać i sprawdzić porównać zimny/ciepły jeśli będzie znaczny rozjazd to już wiadomo co... oscylogramu wzornika dontego silnika nie znalazłem lub zle szukałem...
Edit.. tak bo zapomniałem błędów brak... Po rozgrzaniu zaczyna falować i w pewnym momencie gaśnie... w abs jest tylko blad czujnika momentu silnika stąd podejrzenia na czujnik położenia walu czujnik podmieniony i bez zmian...

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Silnik nissana 140km na szklankach,
Silnik renault na hydraulice

toldek1

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Jak to jest w tym silniku z tymi zaworami... autodata przykładowo pokazuje że są tam hydropopychacze...
Mam takie auto I bujam się z nim bo gaśnie po rozgrzaniu... obstawiam albo wlasnie zawory albo rozciągnięty łańcuch ewentualnie czujnik położenia walu/walka... konstrukcja jest tak okropna ze trzeba mieć mega cienkie paluszki żeby pociągnąć za łańcuszek na tyle ile dałem rady ruszyłem nim i wydaje się luźny innego okna tam nie ma żeby to sprawdzić. Auto już ma ponad 400kkm żre olej jeśli jest to kwestia lancucha to nie ma sensu tego robić...
Myślę oscyloskopem 2kanal czujniki złapać i sprawdzić porównać zimny/ciepły jeśli będzie znaczny rozjazd to już wiadomo co... oscylogramu wzornika dontego silnika nie znalazłem lub zle szukałem...
Edit.. tak bo zapomniałem błędów brak... Po rozgrzaniu zaczyna falować i w pewnym momencie gaśnie... w abs jest tylko blad czujnika momentu silnika stąd podejrzenia na czujnik położenia walu czujnik podmieniony i bez zmian...
Co Ty! W autodacie masz hydropopychacze??? Jeśli to ten silnik
  • Kod silnika: M4R 704
  • (B/D/K91) (07-15)
  • 103 kW (140hp) 6000 rpm
  • R-Cat (2007-2010)
  • Obsługa - sprawdzanie i ustawianie​

Luz zaworowy - ssaniemm 0,26-0,34 zimny
    Luz zaworowy - wydechmm 0,29-0,37 zimny
  • tu szkalanki są!!!

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Ja mam silnik Nissana 140 koni jest na szklankach zresztą gdzieś wrzucałem tutaj zdjęcia po zdemontowaniu pokrywy zaworowej.

Kod silnika mr20de jak nic nie pomyliłem

iceman851

Nowy
Punktów
0
Co Ty! W autodacie masz hydropopychacze??? Jeśli to ten silnik
  • Kod silnika: M4R 704
  • (B/D/K91) (07-15)
  • 103 kW (140hp) 6000 rpm
  • R-Cat (2007-2010)

• tu szkalanki są!!!
Wstawię zdjęcie. Ale tak ten kod autodata pokazuje hydro. Ale to już w sumie mniejsza z tym...
Siedzę nad tym autem i potrzebuje upewnienia się:
- czy na podpiętym samym czujniku położenia walu powinien odpalać?
- w diagnostyce jak patrze na np prędkość obr silnika temp silnika położenie przepustnicy są takie dziwne spadki wartości do 0obr 0stopni i 0% otwarcia przepustnicy... miernikiem patrząc na linii 5v żadnych problemów nie ma miernik pokazuje 5,1V...
Sprawdzane autelem i autoxscanem na obu jest to samo...
Auto gaśnie po zagrzaniu się do około 92stooni później chwilę się poczeka bo po zgasniexiu odpalić nie można po tej chwili odpali i chodzi bez problemu...
Zastanawiają mnie mocno te spadki

Załączniki

• 20241207_162440.jpg
    20241207_162440.jpg
    2,9 MB · Wyświetleń: 7

toldek1

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Wstawię zdjęcie. Ale tak ten kod autodata pokazuje hydro. Ale to już w sumie mniejsza z tym...
Siedzę nad tym autem i potrzebuje upewnienia się:
- czy na podpiętym samym czujniku położenia walu powinien odpalać?
- w diagnostyce jak patrze na np prędkość obr silnika temp silnika położenie przepustnicy są takie dziwne spadki wartości do 0obr 0stopni i 0% otwarcia przepustnicy... miernikiem patrząc na linii 5v żadnych problemów nie ma miernik pokazuje 5,1V...
Sprawdzane autelem i autoxscanem na obu jest to samo...
Auto gaśnie po zagrzaniu się do około 92stooni później chwilę się poczeka bo po zgasniexiu odpalić nie można po tej chwili odpali i chodzi bez problemu...
Zastanawiają mnie mocno te spadki
Ustalmy jedno - gdzie w autodacie masz hydropopychacze ? przecież powyże w poście masz podany luz, i ustawiany mechanicznie gdyby była hydraulika pisało by ,,hydraulicznie" sprawdź te luzy bo nie masz pewności że są właściwe , po dłuższym kręceniu powinien odpalić bez czujnika wałka, spadki napięcia są wielokrotnie obserwowane na testerach nawet w dobrze pracujących autach, sprawdź luzy

• REGULACJA SZKLANKAMI - regulacja mechaniczna

iceman851

Nowy
Punktów
0
Ustalmy jedno - gdzie w autodacie masz hydropopychacze ? przecież powyże w poście masz podany luz, i ustawiany mechanicznie gdyby była hydraulika pisało by ,,hydraulicznie" sprawdź te luzy bo nie masz pewności że są właściwe , po dłuższym kręceniu powinien odpalić bez czujnika wałka, spadki napięcia są wielokrotnie obserwowane na testerach nawet w dobrze pracujących autach, sprawdź luzy

• REGULACJA SZKLANKAMI - regulacja mechaniczna
Proszę bardzo. Oczywiście ja bardzo dobrze wiem że autodata ma pewne nieścisłości i nie kłócę się.
Co do tematu odpuściłem za dużo roboty: sprzeglo się kończy wypadanie zapłonu niby na 4tym auto w lpg podejrzewam na 90% ze reg luzu zaworowego nie przyniesie skutku i i tak głowica do ściągnięcia czyli najlepiej silnik na zewnątrz pobor oleju znaczny czy tylko góra uszczelniacze ciężko powiedzieć. Odpuściłem śpię spokojnie

Załączniki

• 20241230_194907.jpg
    20241230_194907.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 12
Do góry Bottom