• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laptop do diagnostyki

DamianK

Uczestnik
Punktów
2
Sory że wtrące nie do tematu, jakich używacie programatorów? w jakiej cenie sie mniej wiecej szacują? są tak ogolno dostepne?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Windows XP na nim leci wszystko , Vista to tak sobie a Windows 7 to poprawiony XP więc chyba powinno być ok ale ja go nie posiadam.

Siódemka to poprawiona Vista, ja wszystko mam na XPeku i nie ma problemów, a jak ludzie mają problemy to bardzo często mają Viste albo Siódemeczkę właśnie.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
W Viście często trzeba uruchamiać programy w trybie XP inaczej nie idzie, lipa nie system

S

S-LINE

na notebook-u mam win7 tam tylko op-com(autoboss przy vectrze C wymieka) na innym mam XP czyli programy do gazu, carbraina c168 i SD...a na win98 mam niektóre starsze programy typu opelscaner,gt1,MB carsoft, INPA...

azerus11

SuperMechanior
Punktów
6
Jak wcześniej wspomniałem IBM T42 spokojnie daje rade z urządzeniami diagnostycznymi. Na allegro można znaleść go za 500zł nawet z legalnym XPkiem. Jedyne co to mają one 40GB/80GB dyski, więc to jest troche mało. Ale idzie kupić sobie dyski 160/320GBtowe.

Jarek#1

Bywalec
Punktów
2
Miasto
San Bernardino, Kalfornia, USA
nie jestem informatykiem ale lubię wyzwania ! nowy laptop to $400 ! z window7 !
w jagach od lat fabryka używane laptopy tylko -tylko przestarzałe ! dealerzy czasami starocie wyrzucają tak ze mozna znaleźć dobry na aukcjach ! ja za grosze kupiłem i jestem szczęśliwy bo wszystkie auta do 2003 mogę diagnozować ,programować itd!
ostatnio ze znajomym zabrałem sie za budowane Megasquirt do V12 potrzebny był też laptop ! znalazłem parę starszych na Ebay -Compaq -Armada 1700-1750 . parę rozebrałem i 5 zrobiłem trzy działające na 100%
działają na window 98 ale do aut to wystarczy będę próbował wsadzić XP -to juz będzie Mars!
całość( 5 ale trzy działają i wiele części zostało) kosztowała mnie 80 dolców a też musiałem do dwóch dokupić Hard Drive i baterie
bo sprzedawca wywalił stare -następne $50 .
nie próbowałem jeździć po nich autem ! ale te stare to pewnie i czołgiem mozna przejechać !
czasami warto zaryzykować i kupić z Ebay czy z Allegro ale nie jeden tylko od razu 5 czy 10 i zabawa jest na parę wieczorów !
jak te stare rozebrać to tylko wyszukiwarka a necie !

hazy

Uczestnik
Punktów
0
Do warsztatu odradzam acera, ma złe opinie o jakosci i jest awaryjny,
HP dobrze sei sprawdza w warsztacie ;] najwazniejsze zeby byl system xp, mozliwie najwiecej portób USB, minimalnie 1gb ram, procek 1,6ghz i więcej ; ze słabszymi są tylko dodatkowe nerwy :).

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Tak myślałem że acer to kicha i nie słyszałem żeby ktokolwiek na nim pracował w warsztacie.

Stan

Nowy
Punktów
0
itronix 250 kupisz za 500 zł na alledrogo. ja używam kilku laptopów : 3 szt ibm t30, 2 szt ibm t23, ibm t42, itronix ix 250, itronix ix 325, xplore x104c, toughbook cf 18. z tego najczęściej używam xplore 104 bo jest najbardziej poręczny i mam na nim zainstalowane full legal opcom, vcds i delphi. stardiagnose chodzi na 2 ibm t30, a na t23 pracują lexie i planety. oczywiście na wszystkim windows xp. niestety nie wszystko da się zainstalować na jednym lapie ze względu na konflikty sprzętowe. z dellami mam złe doświadczenia. bardzo polecam "pancerne" tablety z ekranem dotykowym bo są najwygodniejsze i przy odrobinie szczęścia można je kupić za normalne pieniądze. brakiem com nie należy się za bardzo sugerowac dlatego że na przejściówkach na hl 340 chodzi nawet starka, a większość interfejsów jest już na usb.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja tez mam Lenowo X61s tyle ze zrobiłem instalacje programów na karcie SD czyli jak wyciagne SD to prawie sam system zostaje kupilem za 600 z nowa baterią 3 G ram moduł WWlan szkoda ze nie było w wersji tableta ale ok . Zaleta maly lekki i dlugo na aku chodzi bo do 6 godzin , jeszcze go nie rozladowalem do 0 System oczywiscie XP sp3 + dosboox . RS myslałem ma PCIMCIA ale wystarczy mi komunikacja po USB na FT232BL . dobry procek i bez problemu emuluje RS .

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
497
Miasto
Wołomin
Ja robię na acer aspire 3690 już 7 lat narazie 2 razy wgrywalem windowsa xp i wymienilem dysk na 1 tb,ale widzę ze już kuca grafika albo wyświetlacz pada.

kutzzz

Nowy
Punktów
0
Czy rzeczywiście potrzebna jest jakaś pancerna bestia w warsztacie? Laptopy typu Panasonic ToughBook, Getac czy Durabook to moim zdaniem lekka przesada. Ja się ostatecznie zdecydowałem na używane Lenovo ThinkPad W520, niby sprzęt do innych zastosować, ale skusiła mnie naprawdę solidna konstrukcja i zgrabne rozmiary, a akurat znajomy miał poleasingowy w niewysokiej cenie. Jak tu przeczytałem, Lenovo ThinkPad ma nawet jakieś certyfikaty militarne.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
moze ja uzywam lenovo x62s zaluje ze nie jest w wersji tableta i mnie zupelnie wystarczy .

Do góry Bottom