• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lekko szarpie podczas jazdy.

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Opel Corsa C 1.0 12v Z10XE 2000r.
Cześć! Mam problem z w/w autem. Podczas ruszania na jedynce i przyspieszania na 2 biegu lekko szarpie. Jakby były minimalne braki w dopływie paliwa. Na wyższych biegach również jest odczuwalne zamulenie (ok 1 sekundowe) zanim zacznie normalnie jechać. Da się jeździć ale wolałbym nie czekać aż się pogorszy. Zauważyłem również dziwne zjawisko gdy podczas jazdy wcisnę sprzęgło i dodaję gazu. Mianowicie silnik nabiera obrotów jakby skokowo. Gdy przegazuję na postoju to wszystko gra. Byłem na komputerze i odczytało wypadanie zapłonów na jednym z cylindrów i nieprawidłowy sygnał sondy 1. Wymieniłem świece na oryginalne GM i problem nie znika. Jedyne co wydaje mi się, że odczułem to MINIMALNĄ poprawę po skasowaniu błędów.
Co może rozwiązać problem?

mankell

Nowy
Punktów
0
A próbowałeś jakichś preparatów regenerujących? Bo może to po prostu kwestia zużycia? Samochód już w końcu w słusznym wieku. Z tego co wiem, na warsztatach polecają na to ceramizator, czy tego typu produkty podnoszące żywotność silnika/skrzyni.

wallander

Nowy
Punktów
0
Mankel, Ceramizator jest bardzo dobry, owszem, ale lepiej stosować go przed szkodą niż po niej :D chociaż spróbowac może, co mu zostalo...

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za sugestie.
mechanik.k Filtr paliwa wymieniany w zeszłym roku. Możliwe, że już czas ;).

Maesc Cewkę wymieniałem dwa razy. Jedna (Huco czy jakoś tak) działała przez 3 miesiące i się zepsuła. Więc sięgnąłem po Boscha. Możliwe, że w ciągu 2 lat 2 cewki padły?

mankell Co do ceramizatora to prosiłbym o jakieś namiary. Bo nie znam takich preparatów (nie jestem mechanikiem)

I w zasadzie jeszcze jedno pytanie. Istnieją jakieś uszczelniacze w płynie do układu chłodzenia? Bo gdzieś cały czas mi ucieka petrygo. Uszczelka pod głowicą raczej cała bo nie ma masła pod korkiem i nie dymi na biało. Gdzieś jednak ucieka bo co jakiś czas muszę dolewać. Czasem raz w tygodniu a czasem raz w miesiącu po litrze. Jeśli jest coś takiego to proszę o namiar na polecane produkty.

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za podpowiedź. Udam się zatem do warsztatu przy najbliższej okazji i wymienię co trzeba.

Do góry Bottom