• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lupo 1.0 mpi nie odpala

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Nigdy nie miałem problemu ani z jednym ani z drugim testerem, też myślę, że może to być ecu.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Zawsze jest ten pierwszy raz...

Wrzuć foto naklejki stera

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Foto

Załączniki

• IMG_20170222_145818.jpg
    IMG_20170222_145818.jpg
    3 MB · Wyświetleń: 12

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Mam takiego stera mogę Ci podesłać na próby. O ile sam jesteś w stanie zrobić klona albo przerzutkę...

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Czekam na info od jednego znajomego czy ma taki sterownik, gdyby się okazało, że nie ma to pewnie skorzystam.
Jeśli chodzi o zrobienie klona czy przerzutkę może być z tym problem bo w elektronice nie jestem aż tak dobry ale nawet po podpięciu sterownika wydaje mi się, że powinien przynajmniej widzieć obroty - popraw mnie jeśli się mylę.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz a mianowicie w parametrach położenia przepustnicy pokazuje ok 6% uchylenia a po wciśnięciu pełnego gazu w okolicy 0%.
Raz w czasie prób odpalenia wyskoczył również błąd potencjometru pedału gazu ścieżka 1 i ścieżka 2 ale nawet z uszkodzonym czy odpiętym potencjometrem powinien widzieć obroty.
Może rzeczywiście to problem z ecu.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Mam podobny problem z tym niemieckim tworem. I też podejrzewam sterownik. Objawy to brak iskry oraz coś co mnie niepokoi, program pokazuje obroty wału podczas kręcenia rozrusznikiem 6 obr/min. Czy podobnie jak ja podejrzewalibyście sterownik. Błędów w sterowniku brak. czujnik położenia walu wymieniony na nowy na starym obroty silnika 0.

Ostatnia edycja:

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
A bez oscyloskopu mogę coś jeszcze sprawdzić? Bo prawdę mówiąc polec na takim prostym silniku to blamaż. Brak sterowania cewką po stronie NN zasilanie 12 V jest.

Ostatnia edycja:

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Pomiary CPW prawidłowe. Cewka sprawna. Brak sygnału sterowania cewką. Dioda nie miga w czasie kręcenia rozrusznikiem.
Bez tytułu 4 - Fig-43805 - nie miga dioda. Pozostałe testy i pomiary z arkuszy kolegi mechanik.k - OK.
ECU do wymiany czy jeszcze coś sprawdzić?

Do góry Bottom