• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Macgyver elektromechanik

adam1809

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
A tu masz racje, tylko nie mylcie fabryki silników z warsztatem samochodowym bo to niebo a ziemia. Chłopak ma zapał i taka szkoła to ostatnie miejsce gdzie powinien zaglądac. Tylko serwis salonowy jaki kolwiek tam praktyka nie w gararzu u taty. Rozumiesz inny potencjał tzw. profesjonalny sprzęt i procedury dostęp do wszystkiego co orginalne itp, a z tatą w domu to na życie zarobi.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
z tymi serwisami różnie bywa, nie chcę siać tu demagogii ale niekiedy w małych prywatnych warsztatach jest więcej gratów niż nie jeden serwis ma wiem to z swojego przykładu do kia mam gratów co nie miara byłem niedaleko w serwisie zamówić części jak to zobaczyłem to uczyniłem znak krzyża i odjechałem,serwis nie uczy kreatywnego myślenia tam sewisówka mówi po kolei co zrobić,zaletą jest na pewno to że można się wyspecjalizować w konkretnej marce,kreatywne myślenia tylko na warsztacie wielomarkowym trzeba łączyć fakty i dedukować porównywać systemy i wyciągać wnoiski

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Warsztat mały wielo markowy , naprawiający wszystko co wpadnie i najlepiej stare trupy ... tam można sie nauczyć

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Jesteś z radomia więc idź do radomskiej samochodówki co prawda to nie ta sama szkoła co jak chodzili do niej nasi ojcowie (ja 22 lat) ale coś się w niej nauczyłem ale to same podstawy przez 6 lat chodzenia rok w rok uczyli nas budowy i zasady działania rozrusznika alternatora prądnicy itp do znudzenia już... chodziłem początkowo do zawodówki później technikum. Więc jak widzisz nie nauczysz się tam nic wielkiego ale jest druga strona medalu a mianowicie pracuje tam kilku naprawdę mądrych profesorów z którymi możesz porozmawiać dowiedzieć się czegoś co cię interesuje bo maja spory zasób wiedzy a jak zauważą ze jesteś zainteresowany zdobywaniem wiedzy na wyższym poziomie niż ta co na lekcjach to na pewno nie odmówią ci dyskusji na ten temat nawet kosztem lekcji co reszta głąbów i tak nie słucha... Ja często dyskutowałem na różne tematy z nimi i sporo się dowiedziałem dzięki temu, często mi podpowiadali co i jak zrobic jak nie mogłem sobie poradzić z jakimś samochodem, kolejna pozytywna rzecz to udało mi się zdobyć dość sporo przydatnej wiedzy w formie elektronicznej to znaczy jakieś ciekawe opisy co wytłumaczone co jak działa jak jest zbudowane, książki z różnymi przydatnymi informacjami itp własnie podczas tych rozmów jak np nie mogłem sobie poradzić z diagnozowaniem staraj pradnicy dostałem od profesora info na temat zasady działania budowy itp tu akurat przykład dałem może się widywać prymitywny bo co to tam w gogle pisze i mam info o prądnicy ale dostałem wiele innych informacji których już nie tak łatwo znaleźć często z tego korzystam wiec tak całkiem na darmo to 6 lat nie było. Poza tym do tej pory utrzymuję kontakt z kilkoma profesorami czasem mi coś robią np jeden z nich wyłącza mi immo czy koryguje przebiegi wiec i jakieś znajomości zostały ;)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Heh... "Sorze trzeba licznik bzyknać o jakies 100tys..." no padlem :-P

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
korygować przebieg to nie musi oznaczac ze cofać licznik :cool: bo np jak się zmienia zegary to wypadało by dać przebieg jaki był na starym liczniku oczywiscie;)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
No nie watpie autka z niemiec od razu na wlocie do naszego kraju maja zmieniane liczniki :-D

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Wenek a moze wy buchacie furki? Profesor nauczyciel nie wzbudzi podejzen :) a jak mowisz jeden wylacza immo Ty jedziesz kolejny bzyknie licznik i pchac w polske :)

Do góry Bottom