• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przepływ oleju - objętościowo

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Czy ktoś się orientuje jak wielki jest przepływ oleju w układzie smarowania silnika.
Chcę zainstalować chłodnicę oleju i nie wiem jak dobrać średnicę węży np 8, 10 czy 12 mm.
Dla mnie czym mniej tym lepiej ale aby nie zaszkodzić tez.

kleofas

Uczestnik
Punktów
5
W którym miejscu chcesz wpiąć chłodnice? Pompa/filtr, przed/za turbo?
Jaki silnik? To 1.4 z sąsiedniego wątku?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Zasada jest taka, by srednica przewodu nie była mniejsza nizeli średnika kanału olejowego w rejonie w którym się wpinasz. Generalnie srednice 8mm odpadają. Jeśli nieznacznie powiększysz srednicę nie wygenerujesz zwiększenia oporów przepływu, powekszysz nieznacznie pojemność ukłądu.

Parametr o który pytasz to objętościowe nateżenie przepływu.

Miałem kiedyś niefart uruchomić silnik z nieszczelnym układem olejowym. Szybciutko wypompowało olej. Tyle ze tam nie chodzi o szybkość płynięcia a o wytwożone ciśnienie i wydatek potrzeny do zasilenia całego układu smarowania.

We fiatach 126p chłodnice i filtry olejowe pracują na przedowach 10, 12 rzadziej 14mm.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
610
Miasto
Podkarpacie
Jeśli filtr w twoim samochodzie do metalowa puszka to sprawdź średnicę króćca w podstawie filtra do którego go przykręcasz .

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
342
Miasto
Rakszawa
Załóż chłodnicę z 1.6, w Etce przejrzysz schematy jak tam jest to rozwiązane i będziesz miał wszystko co potrzeba wiedzieć w tym temacie.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Jaki silnik? To 1.4 z sąsiedniego wątku?
Tak ten sam. Tak sobie pomslałem o wstawieniu tego.

Tak ogólnie z tego co wiem samo to natężenie przepływu nie jest duże bo ciśnienie musi się utrzymać, a sama średnica w bloku która doprowadza olej do filtra z pompy to właśnie około 8mm.

Załóż chłodnicę z 1.6, w Etce przejrzysz schematy jak tam jest to rozwiązane i będziesz miał wszystko co potrzeba wiedzieć w tym temacie.
tylko musiałbym kopić jakiś zamiennik chłodnicy, a te sie rozszczelniają, a oryginał to trochę za drogo.
Myslałem o zewnętrznej chłodnicy samego oleju z adapterem pod filtr

Do góry Bottom