• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nubira, uszczelka pod głowicą, drgania

Koziolinho

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn/Pisz
Witam, pacjent Nubira 2.0 16v dohc. Lpg. Wczoraj zrobiłem dolewke litr oleju(taki jakby był zalany 5w50) i litr płynu chłodniczego.
Samochód dymi na biało, teraz już bardzo mocno. Żółta maź w zbiorniku wyrownawczyn płynu chłodniczego. Dzisiaj już jest mega problem, brakuje mocy, silnik drga, przy dodawaniu gazu czy samym powrocie do domu(3km) mega chmura białego dymu. Przez ostatni tydzień zrobiłem 800 km, samochód kupiłem 2 tyg temu. Dzisiaj robiąc rano trase 120 km jadąc ciągle 120/130, po wyjeździe do miasta większe drgania, widoczny mocno biały dym. Temperaturę silnika pokazuje normalną, ale ubywa bardzo dużo płynu chłodniczego. Dzisiaj dolalem 2l wody, żeby tylko dojechać pod mieszkanie I pod mieszkaniem stał na wolnych obrotach 30 min I tam dolalem następne 3 l.

Wcześniej samochód bardzo delikatnie drgal przy 3 tyś obrotów na 5 czyli od 100 do 115 km h, wyżej i niżej już nie.

Aktualnie z z wydechu spaliny wydnuchuje pulsacyjnie.
Silnik o dziwo zachowuje się raz w miarę normalnie, raz lekko się dławi jak stoi na postoju, ale już czuć I widać wyraźne drgania no i jak mówię, pulsacyjnie wydnuchuje spaliny.

Diagnoza niby prosta: uszczelka pod głowicą lub pęknięta głowica Ale czy nie coś więcej ?
Jakieś diagnozy, podobne przypadki itd

Opłaca się robić czy lepiej nowy silnik wraz z osprzętem (koszt 1200/1400)
Ktoś orientuje się ile by kosztowała robocizny przekładki silnika ?
I co w takim wypadku z lpg? Da się przemontowac na nowy silnik ?

Sory za chaotycznosc no ale mega dramat to dla mnie, szczególnie że ledwo ubezpieczylemz A silnik mogę kupić na allegro na raty 0 % więc 12 rat po 100 zl nie boli tak jak wydanie na raz z 1,5 tyś zł. Zależy mi aby jednorazowo wydać jak najmniej.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
To kupiłeś ponad 20 letnie auto i co oczekiwałeś nówki z salonu ?:eek:i myślałeś, że będziesz jeździł i tylko tankował i to po taniości (lpg) ???:eek::rolleyes: LUDZIE CO WY WE ŁBACH MACIE- PIACH I TROCINY !!!

Diagnoza niby prosta: uszczelka pod głowicą lub pęknięta głowica Ale czy nie coś więcej ?
Jakieś diagnozy, podobne przypadki itd
Takie pytania to zadaj temu gościowi 1 (2).jpg , bo rozumiem, że nie planujesz się udać do żadnego mechanika...:bored:
Opłaca się robić czy lepiej nowy silnik wraz z osprzętem (koszt 1200/1400)
Na to pytanie to sam sobie musisz odpowiedzieć...
Ktoś orientuje się ile by kosztowała robocizny przekładki silnika ?
podjedź do jakiegoś mechanika w swojej okolicy to ci powie:bored:
I co w takim wypadku z lpg? Da się przemontowac na nowy silnik ?
da się:D

A tego to nawet nie chce mi się komentować...
Dzisiaj dolalem 2l wody, żeby tylko dojechać pod mieszkanie I pod mieszkaniem stał na wolnych obrotach 30 min I tam dolalem następne 3 l.
co żeś se eksperymenty naukowe robił ??? po ch...ja go jeszcze męczysz ??? trza było jeszcze traskę do zakopca se jeb...ąć... 180403_9ndjtevg7uilhbcpsfo0zwq2ay4k685r3xm1.gif 1bea60b662fae5ab2cf69d147a7aa3e6.jpg

Koziolinho

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn/Pisz
Ale te internety są ujowe. Po prostu pytam, mało się znam, więc pytam o poradę, tak robią normalni ludzie.

Tak geniuszu! kupiłem bo pisało igła, więc uwierzyłem na słowo!
Gaz? Znowu mi zaiponowales. Kupiłem samochód z gazem, żeby jeździć taniej! Masz rację.
Mechanik ? A po co mi to, właśnie napisałem post, bo chciałem żeby paru takich jak Ty mogło sobie trochę zabłyszec :) wiem, jajka pewnie aż urosły jak pisałeś komentarz, że pewnie ludzie spropsuja :) jak samopoczucie, czujesz dumę ?
Do zakopca ruszma w wakacje, mam nadziej ze nubirka, wiesz, bieda paliwo i kombi :) zacytuj I wklej Nosacza, będzie pasować :)
Ale i tak wow, na dwa pytania odpowiedziałeś prawie jak człowiek :)
No i obrazki oraz filmik :) jesteś niesamowity :)
Dawaj, dawaj więcej, czekam :)
Ps. To że taki jesteś nie jest Twoja wina, każdy psycholog Ci tak powie, ale nie będę Ci już tłumaczył :) jestem pewien, że wiesz lepiej.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
mało się znam
no i co mimo to sam będziesz rwał tą czapkę, czy jednak zaprowadzisz do mechanika ? e...chyba sam
Mechanik ? A po co mi to,
no to powodzenia...:rolleyes:
To że taki jesteś nie jest Twoja wina,
oczywiście, bo ogólnie mam do czynienia z ludźmi z ograniczeniem umysłowym i po którymś kolejnym razie tłumaczeniu im jak dziecku zacząłem być nerwowy...:mad:
Ale i tak wow, na dwa pytania odpowiedziałeś prawie jak człowiek :)
Zadawaj normalne pytania to i odpowiedzi będziesz miał normalne...

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Zdejmować głowicę, splanować płaszczyznę nowa uszczelka. Dodam że jeszcze się nie zdarzyło żeby były jakieś niespodzianki. No chyba że ktoś coś doda.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Raczej uszczelka
Taka diagnostyka na odleglosc to nie bardzo. Wykrec świece i porównaj kolory tlokow. Tak czy siak głowice trzeba zdjąć

Muminek

SuperMechanior
Punktów
68
witaj, wydaje mi się że masz ochotę sam zająć się serwisem swego autka i tak jak wyżej uważam że najprawdopodobniej to uszczelka pod głowicą , czyli co zdjąć kapelusz planowanko, uszczeleczka nowa ,zwróć przy okazji rozbiórki uwagę na stan gładzi na cylindrach, jak masz progi i kołyszą się tłoki to może lepiej poszukaj nowego silnika,i składanie to już sama przyjemność(aha no bo masz dohc to żebyś rozrządu nie przestawił ''przy okazji'') chociaż uważam osobiście że lepiej zawieź do kumatego gościa i będziesz miał spokojniejszą głowę pozdro

Do góry Bottom