• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 2.2 AT AWD problem z plynem ASO nie ogarnia

jestem zielony

Uczestnik
Punktów
1
Dzień dobry. Ręce mi już opadają. Dlatego chciałbym uzyskać wszelką pomoc od Was. Posiadam mazdę 6 2.2 diesel Automat w AWD 184 ps rok 2021 przebieg obecny 101 tys.

Samochód miesiąc temu podczas długiej trasy 800 km obrzygał mi całą pokrywe silnika płynem chłodniczym. Problem był też z rosnąca temp. Przy dodawaniu gazu ...

Pojechałem do Aso. Podejrzewali uszelke pod głowicą lub głowice. Koszt głowicy 34 tys zł, koszt uszczelki 8 tys

Po weryfikacji usłyszałem, że nie ma tlenu/powietrza w układzie wiec to nie uszczelka ani głowica. Termostat dobry, Problemem jest wentylator ktory zostawił zapisany błąd w kompie. Mowie okej trzeba zrobić to trzeba. Wczoraj został wymieniony wentylator w ASO koszt 5200 zł. Dziś znów jechałem w trasę. Po 500 km tankowałem paliwo i pomyślałem zajrzę do silnika ( przy wymianie wentylatora był opłukany z płynu chłodniczego i nie było żadnego śladu) I myślałem że dostanę zawalu ( załączam zdjęcie )

Zobaczyłem też do zbiornika na płyn nie ruszałem z powodu temperatury silnika ale widziałem jak tam ten płyn bulgocze

Auto nie kopci, zbiera się dobrze, pali normalnie. Teperatura na trasie oscylowala między 90-100 stopni.

Proszę mi wytłumaczyć co to może być?

Czy mogę domagać się zwrotu zaplalaconej kwoty za wymienienie części która nie była winna problemowi ?

Proszę o rady i sugestie

Załączniki

• 20240821_135732.jpg
    20240821_135732.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 55
Ostatnia edycja:

Alpari

SuperMechanior
Punktów
99
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Zaufać mu. Możesz się naciąć bo tak się niestety zdarza, ale nie możesz narzucać mu co ma robić. To tak jakbyś poszedł do lekarza i mówił jak ma Cię leczyć. Porozmawiaj, przedstaw problem i zapytaj co chce robić. Jak będzie gadał z sensem, chciał diagnozować, sprawdzać, a nie tylko wymieniać to masz szansę na rozwiązanie problemu tanio i dobrze

jestem zielony

Uczestnik
Punktów
1
Problem zna już o tym rozmawialiśmy na dzień dobry powiedział że zamowi oryginalny korek, do tego test co2, sprawdzenie układu chłodzenia i ewentualnie wymiana płynu resztę bedzie już ustalać mając samochód

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
82
Miasto
Gorzów Wlkp
Zdemontować chłodnicę,, zaślepić złącza i sprawdzić pod ciśnieniem chłodnicę zanurzoną w wodzie czy i gdzie się ulatnia. Będzie 100% pewności
Tylko po co, skoro można podłączyć pompkę z końcówka odpowiednią do tej chłodnicy i napompować . Choć uważam że to abstrakcja. Jeśli jest dziura, to jest i cieknie cały czas. Ten układ ma 1.1 bar, więc jakim cudem nie cieknie w mieście i podczas niskich predkosci? Całe 6 stron pisania, a objawy wskazują na duży wzrost cisnienia przy temperaturze i dużym obciążeniu silnika. Każdy kumaty mechanik znalazł by przyczynę jeszcze przed śniadaniem.

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
62
Ogólnie takie tematy są bez sensu ...jeśli ktoś sam nie naprawia auta i szuka odpowiedzi na forum zamiast u mechanika . Te forum powinno się nazywać "zły mechanik Ciebie okradnie" a administratorem powinien być Heniek co widzi jak wszyscy kradną i oszukuja ,ale tak jest jak mierzy się ludzi swoją miarą.
Łatwo jest oceniać jak nie zna się sytuacji, w większości wina jest właściciela bo chcą wszystko na już na zaraz bo muszą jechać, on ma do pracy ,ciągle wydzwanianie, wywieranie presji to i mechanik składa na starych uszczelkach udaje że czegoś nie widzi ... wszyscy chcą tanio a często się nie da tak i najtaniej jest zrobić porządnie a na to potrzeba czasu . W dzisiejszych czasach ,gdy stawki za pracę są duże, często nie opłaca się diagnozować bo czujnik kosztuje mniej niż praca mechanika .
Serwis ma swoje procedury i tego się bd trzymał .
Nie znamy sytuacji i nigdy jej nie poznamy
Był błąd wentylatora ,być może on był nie sprawny tego i spowodował inne zniszczenia ,a może nie ...

jestem zielony

Uczestnik
Punktów
1
Kolejny hit. Po rozmowie z ASO dowiedziałem się że wentylator jednak nie został wyrzucony, nie będę ponosić żadnych kosztów oraz mam podjechać na podmiankę wentylatora...

Drugi2

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
1108
Kolejny hit. Po rozmowie z ASO dowiedziałem się że wentylator jednak nie został wyrzucony, nie będę ponosić żadnych kosztów oraz mam podjechać na podmiankę wentylatora...

znaczy wsadzą ci stary a nowy zabiorą?

p.s. jesteś pewny, że to będzie ten twój? :D bez żadnych "poprawek"? :D
Despicable Me Lol GIF

jestem zielony

Uczestnik
Punktów
1
Jak to usłyszałem to padłem. Przecież to logiczne skoro nie było to teraz dadzą jakiś zepsuty i już mają podstawę że wiatrak był jednak uszkodzony. Dramat :)

Pytanie bo to też mnie zastanawia czy jest możliwa wymiana takiego wentylatora z modułem w ciągu 1 h i 15 min ? Tyle to trawo

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
82
Miasto
Gorzów Wlkp
A może poprostu czytają to wszystko.
Jak to usłyszałem to padłem. Przecież to logiczne skoro nie było to teraz dadzą jakiś zepsuty i już mają podstawę że wiatrak był jednak uszkodzony. Dramat :)

Pytanie bo to też mnie zastanawia czy jest możliwa wymiana takiego wentylatora z modułem w ciągu 1 h i 15 min ? Tyle to trawo
Jak wentylator jest za chłodnicą to raczej bez problemu.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
@Ursusraketa już miałem Ci dać kciuka w górę za bajkowy początek Twej wypowiedzi :)
...ale takie epitety i oszczerstwa które nadszarpnęły mój wizerunek przekreśliły Twoje szansę na soczystego i niebieskiego kciuka :(

Akurat źle trafiłeś, heniek to złoty chłopak, który dobremu człowiekowi oddałby serce.

I powiem Ci więcej henio prosty chłopak wnioskuje po Twojej wypowiedzi że masz coś pod pazurami ( i nie koniecznie brud z dzisiejszej dniówki )
Pewnie chodzi o niejedne machlojstwo na oleju ;) o którym dzisiaj pisałem.
Dlatego heniek zły, a Raketa dobry :(

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
62
Wydaje mi się Henio bez urazy ,że właśnie to Ty opowiadasz praktyki z własnego doświadczenia ,bo takie rzeczy może wymyślić tylko osoba z doświadczeniem w tej dziedzinie . Ja podchodzę do tego inaczej bo jak mam kombinować i narażać się za "5 zł" wolę uczciwie zarobić w tym czasie "15zł" ,w skrócie mówiąc nie mam czasu na kombinacje ,i wiem, że jest tu paru chłopaków na forum którzy są fachowcami w swojej dziedzinie i dlatego Ty już nie musisz ich uczyć "swojego fachu"

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Głupi jesteś, jak but @Ursusraketa

Wiesz na czym polega silnie rozwinięta empatia?

Jesteś prosty i tego się trzymaj.
Nie zawracaj mi głowy, szkoda mojego czasu.
Automatyczne połączenie postów:

Trzymaj się świata mechaniki, a inne zostaw mnie.

Ostatnia edycja:

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
62
Głupi jesteś, jak but @Ursusraketa
Pewnie jestem głupi bo kto normalny zajmuje się mechanika i jeszcze bierze za to pieniądze...ale jak but? Jak kupowałem buty to mówili mi że są inteligentne ,ale pewnie mnie oszukali złodzieje ...

Wiesz na czym polega silnie rozwinięta empatia?
Pewnie na wyzywaniu wszystkich od głupków ,złodzieji i sprawdzaniu wszystkim brud pod paznokciami ?
A może okradanie tylko tych bogatych (w naszym języku tych co jeżdżą Mercedesami ?)

Jesteś prosty i tego się trzymaj.
Tak zrobię jak mówisz
Wolę zostać prostym złodziejem ,i dalej okradać swoich klientów po staremu
Nie bd wprowadzał tych wszystkich nowych empatycznych technik
Nie zawracaj mi głowy, szkoda mojego czasu.
Przepraszam masz rację nie bd marnował więcej Twojego czasu bo widząc po postach moich kolegów co pisali z Tobą, że nie ma to sensu .

Trzymaj się świata mechaniki,
To mam kręcić śrubę czy kraść czy współczuć tym co zostali okradzeni ?

a inne zostaw mnie.
A przepraszam bo ja głupi jak but
Czyli ja głupi kręcę śrubę
A Ty kradniesz i współczujesz tym co ich okradłeś...no niech tak zostanie
Pamiętaj tylko ,że okradać tych co jeżdżą Mercedesami

Autora tematu przepraszam za posty nie wnoszące nic do tematu, bałem się tylko że kolega Heniek zaraz zainteresuje się skąd Pan nakradł pieniądze na taką nowa mazdę i na kolegowanie się z ASO .Albo zacznie kazać lać TECheniek3000 na uszczelnienie chłodnic albo coś ...

Doradzić mogę tylko, aby Pan znalał stały niezależny warsztat nie ASO bo tam czasami procedury zabijają ...jeżdżenie od jednego do drugiego kosztuje najwięcej i szkoda ciężko "nakradzionych pieniędzy "
Proszę tylko nie zrażać się do takiej formy forum i proszę napisać co było rozwiązaniem .
Pozdrawiam glupi jak but złodziej bez silnie rozwiniętej empatii z brudnymi paznokciami Raketa

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Chyba mnie z kimś mylisz.
Taki jest świat.
Wszyscy oszukują gdzie mogą. Niestety.
Może nie wszyscy, ale 20% lekko.
Czy dentysta, czy lekarz...hydraulik, elektryk, budowlaniec etc.

Jesteś uczciwy? Super, bardzo się cieszę. Oby więcej takich ludzi, jak Ty.

Kompletnie mnie nie znasz, a wypisujesz głupoty. I dorabiasz jakieś historie.

Naiwny jesteś, jak dziecko tyle w temacie.
Pewnie jesteś spod znaku Byka, bo to straszne naiwniaki są ;)

jestem zielony

Uczestnik
Punktów
1
Witajce. Znalazłem mechanika tutaj za granicą. Co ciekawe weryfikował auto dwa dni. Dziś polecial test, od razu dostałem zdjęcia i telefon że przebarwienie wyszło po paru sekundach

Jego założenie jest takie bo mówi że tak w pewni nigdy nie ma pewności co do tych testów i proponuję zająć się chłodniczka AGr , wymienić ją i termostat przepukac układ chłodzenia zalać nowym płynem i wtedy robić kolejnu test bo obecny plyn się nasyca

Co myślicie

Załączniki

• Messenger_creation_3796ED7D-0DF3-41C1-B098-96D4A6C3F259.jpeg
    Messenger_creation_3796ED7D-0DF3-41C1-B098-96D4A6C3F259.jpeg
    226,9 KB · Wyświetleń: 19
  • Messenger_creation_71C6E755-A6CE-47B3-B4D3-BAD0A7F870A2.jpg
    Messenger_creation_71C6E755-A6CE-47B3-B4D3-BAD0A7F870A2.jpg
    99,6 KB · Wyświetleń: 19

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
82
Miasto
Gorzów Wlkp
Jego założenie jest takie bo mówi że tak w pewni nigdy nie ma pewności co do tych testów i proponuję zająć się chłodniczka AGr , wymienić ją i termostat przepukac układ chłodzenia zalać nowym płynem i wtedy robić kolejnu test bo obecny plyn się nasyca

Co myślicie
Założenie dobre, ale myślę abyś dal mu pracować. Jest mechanikiem, wie co robi to niech robi. Chcesz mieć naprawione czy pomagać w naprawie?

Do góry Bottom